Wat kun je het beste doen om ongedierte te voorkomen en te bestrijden? Er zijn verschillende tips die je kunt toepassen:
Als je flink last hebt van ongedierte, ben je uiteraard op zoek naar een directe oplossing. Begassingen zijn effectief bij de bestrijding van ongedierte. Kies voor bestrijding door experts, zodat je daadwerkelijk resultaat ziet. Bij begassing (ook wel fumigatie genoemd) wordt gebruikgemaakt van een gifgas voor de preventieve of curatieve behandeling van goederen of ruimtes tegen ongedierte. Dat is ideaal bij een hardnekkig ongedierteprobleem.
Fumigatie is een onderdeel van bestrijding. Het is daarbij belangrijk om vast te stellen om soort ongedierte het gaat. Zo kies je vervolgens namelijk voor de juiste ongediertebestrijding, idealiter uitgevoerd door een professional. In Nederland kennen we verschillende soorten ongedierte, van insecten tot knaagdieren. Er is de verwachting dat het aantal soorten ongedierte in de komende jaren toeneemt, onder andere door de klimaatverandering. Bekende soorten zijn muizen, ratten, mieren, kakkerlakken, bedwantsen, muggen, vlooien, wespen, zilvervisjes, motten, houtwormen, teken en processierupsen. Onthoud dat het aanpakken van ongedierte soms een langdurig proces is. Het kan helaas even duren voordat je volledig van het probleem af bent. Gerichte bestrijding is in ieder geval effectief.
Wat kun je eigenlijk doen om te voorkomen dat ongedierte (weer) optreedt? Ongedierte komt sneller af op plekken waar het niet helemaal fris is. Daarom is hygiëne essentieel, om ongedierte te weren. Houd de ruimte waar het om gaat schoon en opgeruimd. Verwijder voedselresten, zorg voor een goede afvalverwijdering en verminder de beschikbaarheid van water voor ongedierte. Bewaar voedsel en andere geurende producten in luchtdichte containers, zodat hier geen ongedierte op afkomt. Neem op die manier preventieve maatregelen om herhaling van ongediertegroei in de ruimte te voorkomen. Blijf alert op tekenen van ongedierte: ongediertebestrijding vereist consistentie. In de warme seizoenen, met name in de zomer, is er sneller sprake van een ongedierteprobleem dan in de koude seizoenen. Hier kun je extra rekening mee houden.
Het helpt ook om de toegangspunten voor ongedierte te dichten. Ongedierte komt natuurlijk door de kleinste gaatjes en kiertjes binnen. Daarom lijkt het moeilijk om hier iets aan te doen. Maar als je maar goed controleert waar toegangspunten zitten, kun je deze vaak toch opsporen. Denk aan scheuren in muren, deuren, ramen en ventilatieopeningen. Houd een oogje in het zeil, optioneel met cameratoezicht, om te controleren of de ongewenste dieren toch nog ergens vandaan komen. Hierdoor kun je vervolgens ook weer een toegangspunt blokkeren.
Naast professionele bestrijding van ongedierte, kun je zelf ook kiezen voor de inzet van afweermiddelen in een ruimte. Denk aan het gebruik van klemmen of vallen, voor onder andere muizen of ratten. Voor insecten zijn er speciale vangplaten. Je kunt ook chemische of niet-chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Volg altijd goed de aanwijzingen op, zoals deze op de verpakking staan. Gebruik de juiste hoeveelheid en breng het op de bedoelde plaatsen aan. Of probeer ongedierte te weren met natuurlijke afweermiddelen, zoals kruiden, specerijen of geuren. Per type ongedierte is op te zoeken hoe je dit bestrijdt. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan zeker een professionele ongediertebestrijder. Zo kies je voor een resultaatgerichte oplossing.
Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je te maken hebt met ongedierte. Voorkom verdere verspreiding, met mogelijke schade en problemen als gevolg. Ben je van ongedierte af? Doe er dan ook alles aan om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo kom je er voor altijd vanaf.