Foto: Pexels_hypotheek

Zaken die je wilt weten over de overbruggingshypotheek

Niet iedereen is bekend met deze hypotheekvorm, dus laten we eerst bespreken wat deze precies inhoudt.

Tijn 19 Juli 2024

Zaken die je wilt weten over de overbruggingshypotheek

De huizenmarkt heeft de afgelopen jaren behoorlijk in de lift gezeten. Het kan dus best zijn dat je huis inmiddels meer waard is geworden dan de hypotheek die er nog op rust. In zulke gevallen spreken we van overwaarde. Dat is een vorm van vermogen, maar je kunt er nog niet zoveel mee. Je kunt het namelijk niet uitgeven, omdat het niet op je bankrekening staat. Het is wel mogelijk om dit vermogen te gebruiken bij de aankoop van een nieuw huis. Dat gebeurt met behulp van de overbruggingshypotheek.

Wat is de overbruggingshypotheek?

Niet iedereen is bekend met deze hypotheekvorm, dus laten we eerst bespreken wat deze precies inhoudt. Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je huidige woning “voorgeschoten” krijgen. Waar de overwaarde normaal vast zou zitten in je huis, kun je deze nu al gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning.

Op een overbruggingshypotheek los je niet tussentijds af. Je lost deze lening namelijk pas af als je je oude huis verkoopt. Dat is namelijk het moment dat de overwaarde in je oude huis vrijkomt.

Over een overbruggingshypotheek betaal je, net als bij een normale hypotheek, rente over het leenbedrag. Wat je maandelijks aan rente betaalt, hangt van twee factoren af. Allereerst maakt het uit hoeveel overwaarde je vrijmaakt, of met andere woorden, hoeveel geld je leent. Aan de andere kant spelen de actuele hypotheekrentes een rol. Hoe hoger het leenbedrag en hoe hoger de hypotheekrente, hoe meer je maandelijks kwijt bent aan rente. 

Waarom deze hypotheek?

Als je overwaarde in je huidige woning hebt zitten, dan kan dit goed van pas komen bij de aanschaf van een nieuwe woning. Helaas heb je overwaarde niet op je bankrekening staan, dus kun je er niet zoveel mee. Door een hypotheek af te sluiten op de overwaarde in je oude woning, kun je de overwaarde wel gaan gebruiken. Deze hypotheek wordt de overbruggingshypotheek genoemd, omdat je hiermee de periode kunt overbruggen waarin je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je oude woning nog niet hebt verkocht.

Bijkomende kosten

Zoals we net al noemden, betaal je rente over een overbruggingshypotheek. Maar daarnaast komen er nog meer kosten bij kijken waar je rekening mee moet houden. Allereerst krijg je te maken met afsluitkosten voor het afsluiten van de lening. Deze liggen meestal tussen de 500 en 650 euro. Naast de afsluitkosten zijn er ook advieskosten om rekening mee te houden. Je betaalt zo’n 2000 euro voor een adviserend gesprek met de hypotheekverstrekker. Tenslotte zijn er natuurlijk taxatiekosten, notariskosten en eventueel dubbele woonlasten waar je rekening mee moet houden.

Risico's

Kiezen voor een overbruggingshypotheek is niet helemaal zonder risico’s. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je je oude woning voor een lagere prijs verkoopt dan je vooraf had verwacht. Valt de verkoopprijs erg tegen, dan kun je geld tekort komen om de overbruggingshypotheek terug te betalen. Als je besluit dat je niet comfortabel bent met dit risico, dan is een overbruggingshypotheek waarschijnlijk niet geschikt voor je. Wil je meer informatie over deze hypotheek en de risico’s, dan kun je voor advies langsgaan bij een hypotheekadviseur.

Reacties
Anderen bekeken ook