Foto: wonennl-energiebesparing

Zo bespaar jij op de energiekosten in huis

Huishoudens doen er alles aan om hun energiekosten te verlagen.

Theo

Denk aan een investering in zonnepanelen, het isoleren van de spouwmuur en bijvoorbeeld het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer om een optrekkende kou buiten de woning te houden. Het zijn verduurzamende maatregelen die stuk voor stuk een flinke investering vergen. Voor huishoudens minder een minder grote financiële buffer zijn deze maatregelen al snel niet meer mogelijk. Voor hen is de huur van zonnepanelen een interessante optie, evenals het verlagen van de thermostaat met een paar graden. Ook met kleine, simpele aanpassingen aan onze manier van leven kunnen we het energieverbruik terugdringen. In dit artikel lees je meer over energiebesparende maatregelen in huis. 

Huren van zonnepanelen een financieel aantrekkelijke optie 


Zoals reeds werd aangehaald, is het huren van zonnepanelen een interessante optie voor huishoudens met een minder grote beurs. Door zonnepanelen te huren wek je alsnog groene stroom op, waarmee je de energierekening verlaagd wordt. Het besparen start op het moment dat de zonnepanelen geplaatst zijn; iedere opgewekte kWh is voor jou! Voor de zonnepanelen betaal je een vast bedrag per maand. Zo weet je precies waar je aan toe bent tijdens de duur van het contract. Op het moment dat het contract afloopt heb je de mogelijkheid de zonnepanelen tegen een gunstig tarief over te kopen. Vaak gaan de zonnepanelen daarna nog zeker tien tot vijftien jaar mee. Heb jij het huren van zonnepanelen al eens overwogen? 

Tip: maak eens gebruik van een rekentool, om te bekijken hoeveel zonnepanelen jij op het dak van je woning zou moeten plaatsen om volledig op basis van groene stroom te kunnen leven. Je vindt zo’n rekentool op de website van een verhuurder van zonnepanelen. 

Combineer de zonnepanelen met een zonneboiler 
Wist je dat er relatief veel energie verbruikt wordt voor het verwarmen van het water in huis? Het maakt dat een paar minuten korter douchen al snel een besparing op de energiekosten oplevert. Hang een zandloper op in de douchecabine om je gezinsleden te wijzen op de tijd die zij onder de douche staan. Ook is het slim om voor een waterbesparende douchekop te kiezen. Zo verbruik je minder warm water en daarmee minder energie. Een meer ingrijpende aanpassing aan de woning is de keuze voor een zonneboiler. De zonneboiler zorgt dat het water verwarmd wordt middels zonne-energie, waardoor je veel minder grijze stroom nodig hebt. Een installateur kan je hier meer over vertellen en de opties aan je voorleggen. Ook een zogenaamde douche-WTW kan interessant zijn. Het warme water wat wegspoelt wordt gebruikt om het koude water alvast enigszins op te warmen; zo verbruikt de cv-ketel minder energie om warm water te produceren. Er is vaak een kleine verbouwing benodigd om zo’n apparaat aan te sluiten. 

Zet de thermostaat een paar graden lager 


Veel mensen decoreren de bank of hun fauteuil met een aantal kussentjes en bijvoorbeeld een leuk plaid. In de avond is er niets fijner dan samen met je partner en kinderen onder dit plaid te kruipen. Heerlijk warm, zeker in de herfst en winter! Een plaid maakt dat de thermostaat best een paar graden lager kan. Zet deze bijvoorbeeld op 19 of 20 graden Celsius, in plaats van op 21 of 22. Het scheelt fors in je energieverbruik met een plaid zal je het er niet veel kouder door hebben. Combineer een plaid met een warme trui. Ook over je huisdieren hoef je jezelf geen zorgen te maken bij het verlagen van de thermostaat. Katten, maar ook honden hebben een dikke vacht. Wist je dat katten een temperatuur tussen de 10 en 25 graden prettig vinden? 

Reacties