Veel mensen doen in de zomer hun uiterste best om de warmte buiten te houden, maar niet iedereen slaagt hierin. Wordt het in jouw woning ook bloedheet?
Dan biedt een airco mogelijk uitkomst. Voordat je zo’n apparaat koopt, moet je weten waar je aan begint. Daarom vertellen wij jou hier waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een airco.
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten airco’s waarmee je jouw huis kunt koelen. Allereerst kun je voor een vaste airco kiezen. Dit apparaat bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit hang je op aan een muur in huis. De buitenunit kan aan de buitenmuur bevestigd worden, maar wordt ook vaak op een plat dak geplaatst. Dankzij de binnen- en buitenunit wordt er warme lucht afgevoerd naar buiten en blaast het apparaat koude lucht jouw woning in.
Een vaste airco biedt niet voor iedereen uitkomst. Huur je een huis? Dan mag je niet altijd in de muur boren. Dit betekent niet dat een airco onmogelijk is. Nee, want je kunt ook een mobiele airconditioning kopen. Grote voordeel hiervan is dat je het apparaat in meerdere ruimtes kunt gebruiken. Door de wieltjes onder de airco verplaats je hem makkelijk van de ene naar de andere ruimte. Een mobiele airco moet wel in de buurt van het raam staan. Je moet namelijk een slang uit het raam hangen. Doe je dit niet? Dan kan de warme lucht niet afgevoerd worden.
Om een airco te kunnen gebruiken, sluit je deze aan op het elektriciteitsnet. Hierdoor verbruik je stroom als je het apparaat inschakelt. Veel mensen denken dat iedere airco ongeveer evenveel stroom verbruikt. Toch is dit niet het geval. Er kan zelfs behoorlijk wat verschil zitten in het energieverbruik van airco’s. Kijk daarom ook goed naar het energieverbruik voordat je een airco koopt. Als we een mobiele airco met een split airco vergelijken, valt op dat mobiele airco’s meer stroom verbruiken. Hierdoor stoot je met een mobiel apparaat ook meer CO2 uit. Bovendien is een hoog energieverbruik nadelig voor jouw portemonnee. Je bent zelf immers verantwoordelijk voor de energiekosten.
De gemiddelde Nederlander kijkt niet direct naar het energieverbruik als hij op zoek is naar een airco. Begrijpelijk, want voor jou weegt het koelvermogen van het apparaat mogelijk zwaarder. Daar valt iets voor te zeggen. Hoe hoger het vermogen van een airco, des te sneller het apparaat in staat is de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen. Daar staat tegenover dat een airco met een hoog vermogen vaak duurder is in de aanschaf. Bovendien verbruikt hij meestal meer stroom dan een apparaat met een lager vermogen. Hierdoor kan een airco met een hoog vermogen al met al een flink prijskaartje hebben. Wik en weeg daarom altijd goed wat voor jou belangrijker is; het koelvermogen of het kostenplaatje.
Een mobiele airco kun je zelf installeren. Je haalt het apparaat simpelweg uit de doos, hangt de slang uit het raam en steekt de stekker in het stopcontact. Druk vervolgens op één van de knopjes en het apparaat start direct met het koelen van de ruimte. Is jouw keuze gevallen op een split unit airco? Dan komt er wat meer bij de installatie kijken. Zoals we eerder in deze tekst al aangaven, krijg je bij zo’n airco te maken met een binnen- en buitenunit. Deze moeten met elkaar verbonden worden om profijt van de airco te hebben. Laat een split unit airco daarom altijd installeren door een installateur. Dit brengt kosten met zich mee, maar je weet wel zeker dat jouw airco straks optimaal werkt.