Omdat alles is gedigitaliseerd, zal je waarschijnlijk niet meer elke maand de energierekening op de mat horen vallen.
Dat betekent echter niet dat je het niet merkt wanneer het maandbedrag weer wordt afgeschreven van je bankrekening. En zeker wanneer je aan het eind van het jaar de afrekening weer krijgt, waarop staat hoeveel energie je hebt gebruikt in het afgelopen jaar. Voor veel mensen is dit de tijd waarin ze gaan nadenken of ze niet wat kunnen besparen op hun energiekosten. Want heb je écht zoveel energie nodig?
Wil je de energiekosten en de hoogte van je rekening beperken, dan kun je ervoor kiezen minder energie te gaan gebruiken. Energie besparen in het huishouden is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de stekkers van je apparaten los te maken wanneer het apparaat niet in gebruik is. Dit bespaart heel wat energie in de vorm van ‘sluipstroom’ en energie die verloren gaat door de stand-by modus. Verder kun je je verlichting aanpassen naar LED, wat vele malen minder energie gebruikt dan gloei- of halogeenlampen. Je hoeft dus niet eens direct grote veranderingen in je leven door te voeren om de kosten van je energiegebruik wat te verminderen. Wil je toch grotere veranderingen bereiken, dan kun je de volgende dingen doen:
- Zelf afwassen i.p.v. de vaatwasser aanzetten (of de eco-stand gebruiken)
- De was ophangen i.p.v. de wasdroger laten draaien
- Verlichting uitschakelen als het niet nodig is het aan te laten
- De verwarming een graadje minder warm zetten in de winter
- Koop alleen nieuwe apparaten die een A+ label of beter hebben
Je kunt ook flink wat energie besparen door aanpassingen te maken in en aan het huis. In eerste instantie kost dit je vrijwel altijd geld, maar dit geld kun je in de loop van de tijd terugverdienen door de energiebesparing die het oplevert. Zo kun je kiezen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal en het installeren van dubbel of zelfs driedubbel glas in je raamkozijnen. Dit zijn vrij grootscheepse verbouwingen, maar ze leveren al vrij snel een fikse kostenbesparing op. Je kunt ook nog allerlei andere dingen doen in je huis waarmee je energie zelf opwekt, hergebruikt of het energiegebruik beperkt:
- Installeer een waterontharder: je apparaten blijven langer schoon waardoor ze minder energie gebruiken en langer meegaan
- Laat zonnepanelen op je dak monteren
- Hergebruik water voor andere doelen (bijvoorbeeld om de spoelbak van de wc te vullen) en vang regenwater op in een regenton
- Installeer vloerverwarming - deze verwarming is veel efficiënter dan ‘gewone’ verwarming
De kosten die in rekening worden gebracht voor je energiegebruik, hangen niet alleen af van je gebruik maar ook van de leverancier. Niet alle leveranciers zijn even goedkoop, dus is het belangrijk om af en toe energie te vergelijken. Je vergelijkt verschillende energieleveranciers met elkaar en bekijkt welke leverancier voor jou het voordeligst is. Dit kan een groter verschil uitmaken dan je zou verwachten en levert jou een leuke besparing op. Het wordt wel aanbevolen om elk jaar even een energievergelijker in te vullen, want meestal kun je besparen of krijg je een overstapbonus als je naar een andere leverancier gaat. Dit kan je dus jaarlijks geld besparen zonder dat je moeite hoeft te doen om je leefstijl aan te passen.
Natuurlijk is het het beste om meerdere dingen tegelijk te doen. Het vergelijken van energieleveranciers is sowieso verstandig, maar dat betekent niet dat je niets hoeft te doen aan je energiegebruik. Het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu als je wat meer je best doet energie te besparen. Daarnaast kun je ook uitzoeken of je mogelijk recht hebt op subsidie om je huis te verbouwen vanuit het oogpunt van energiebesparing. De overheid stimuleert bijvoorbeeld het isoleren van je huis of het aanleggen van zonnepanelen vaak middels een subsidie, waardoor het jou minder geld hoeft te kosten. Blijf niet langer staren naar die hoge rekening, maar maak er werk van: zo bespaar je geld én verbeter je het milieu!