Foto: cv-onderhoudscontract-pola-energy

Onderhoud cv-ketel: het onderhoudscontract

Of je nu een nieuwe cv-ketel hebt, of één die al een paar jaar oud is: vroeg of laat zal er het één en ander aan onderhoud aan je ketel moeten plaatsvinden.

Guido van Loon

Foto boven: Pola Energy.

Voor het onderhoud aan je cv-ketel kun je een onderhoudscontract afsluiten met een gespecialiseerde aanbieder. Dit is in principe geen moeilijke klus, je moet alleen wel goed weten waar je op moet letten. Verschillende aanbieders bieden allemaal andere onderhoudscontracten aan. De meeste contracten verschillen van elkaar op de volgende punten:
- De regelmaat van het onderhoud: één keer per jaar, of één keer per twee jaar.
- Het eigen risico (bij extra kosten).
- Voorrijkosten.
- Kosten van uurloon bij reparaties.
- Kosten van materialen bij reparaties.
- Bereikbaarheid voor melding van storing.
- Belofte dezelfde dag te worden geholpen bij een storing.
- Bijzondere voorwaarden of uitzonderingen.
Deze zaken verschillen per aanbieder, maar over het algemeen zijn er drie soorten onderhoudscontracten te onderscheiden.

Onderhoudscontract cv-ketel. Bron: Saricar.

Onderhoudscontract type 'simpel'

Dit soort onderhoudscontracten is het meest simpele aanbod wat gegeven wordt: één of twee keer per jaar wordt je ketel gecontroleerd, gereinigd en opnieuw afgesteld. De frequentie is afhankelijk van de leeftijd van je ketel: een nieuwe ketel heeft maar ééns in de twee jaar onderhoud nodig. Echter bij storingen betaal je apart voor de arbeidskosten en kosten van onderdelen die vervangen moeten worden. Soms betaal je daar bovenop ook nog voorrijkosten. Deze vorm van een onderhoudscontract voor je cv is er al vanaf vier euro in de maand.
Zo'n simpel onderhoudscontract kan handig zijn wanneer je beschikt over een (relatief) nieuwe ketel: je hoeft geen storingen te verwachten, maar wilt wel goed onderhoud aan je ketel.

Onderhoudscontract type 'extra'

Dit soort onderhoudscontracten is uitgebreider dan het 'simpele' onderhoudscontract. Je cv-ketel krijgt regelmatig onderhoud: controleren, reinigen en opnieuw afstellen van de ketel. Bij storingen kun je gebruikmaken van een servicedienst. Je betaalt geen voorrijkosten of arbeidsloon, alleen de onderdelen die vervangen moeten worden betaal je apart. Zo'n 'extra'-contract is er al vanaf vijf of zes euro per maand.
Dit type contract kan een verstandige keuze zijn als je garantie net verlopen is. Wil je het risico niet nemen om materiaalkosten apart te moeten betalen, dan is het verstandiger om een onderhoudscontract te nemen waar alles in zit.

Onderhoudscontract type 'alles'

Je hebt met dit soort onderhoudscontracten recht op regelmatig onderhoud, net als bij elk ander onderhoudscontract. Het verschil zit in de kosten bij storing. Met een contract als dit loop je geen risico op bijkomende kosten: alle voorrijkosten, arbeidsloon en materiaalkosten zijn gedekt. Zo'n alles-in-één onderhoudscontract is er vanaf tien of elf euro per maand. Als je cv-ketel wat ouder is (ongeveer vijf jaar), kan dit type onderhoudscontract je kosten besparen.

Onderhoudscontract cv-ketel. Bron: Saricar.

Geen onderhoudscontract

Het is natuurlijk ook mogelijk om geen onderhoudscontract af te sluiten. Dit brengt wel een risico met zich mee: alle en onderhoudskosten komen voor je eigen rekening. Dan kun je natuurlijk voor hele onaangename verrassingen komen te staan. Bovendien neemt de veiligheid van een ketel af wanneer je deze niet regelmatig laat controleren. Als je cv-ketel langere tijd geen onderhoud heeft gehad wil het ook wel eens gebeuren dat bijvoorbeeld de warmtewisselaar in de ketel vervuild raakt. Het gevolg is een stijging van het gasverbruik en dus een hogere rekening.
Onderhoud is ook van belang voor je fabrieksgarantie. Als je aanspraak wilt maken op deze garantie, wordt meestal gevraagd naar een bewijs van onderhoud. Dit geldt ook voor de vaak veel langere garantie op onderdelen van je ketel. Lees altijd de garantiebepalingen goed na, maar over het algemeen is het aan te raden een onderhoudscontract af te sluiten.

Ketelcheck

De meeste aanbieders inspecteren je cv-ketel voor het sluiten van het onderhoudscontract. Deze inspectie, ook wel ketelcheck genoemd, is meestal gratis als je kunt laten zien dat de ketel in de afgelopen twee jaar onderhoud heeft gehad. Als dat niet het geval is, vraagt de aanbieder over het algemeen een eenmalige vergoeding.

Onderhoudscontract cv-ketel. Bron: J&A Boom.

Tips voor het afsluiten van een onderhoudscontract

Er is een aantal zaken dat belangrijk is om in gedachten te houden wanneer je een onderhoudscontract afsluit:
– Sluit een onderhoudscontract af voordat de ketel vijf jaar oud is: als je ketel ouder is, kun je vaak geen onderhoudscontract meer afsluiten.
– De meeste onderhoudscontracten hebben een looptijd van een jaar en worden stilzwijgend verlengd. Ga dit na voor je het contract sluit.
– Lees de voorwaarden goed: welke producten en diensten zijn inbegrepen bij een bepaald contract? Niet alle contracten zijn precies zo ingedeeld als hier beschreven is.
– De aanbieder van jouw keuze zal je het contract opsturen met de voorwaarden erbij. Lees alles zorgvuldig na. Omdat je koopt op afstand, is bij de wet geregeld dat je zeven werkdagen bedenktijd hebt. Binnen die termijn kun je geheel kosteloos aangeven dat je afziet van het contract.

Tip van de redactie: keuze uit alle type cv-ketels? Kijk eens bij de cv ketels van CVkoopjes.nl.

Meer lezen over cv-ketels?

Onderhoud cv-ketel: ontluchten, bijvullen of aftappen.
Een cv-ketel kopen, huren of leasen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties