Van vooral de wat oudere verwarmingsketels is het een gegeven dat ze een houdbaarheidsdatum hebben.
Na een x-aantal jaar is hij aan vervanging toe. In een ideale wereld ben je het compleet uitvallen van de ketel voor, zodat je nooit zonder warmte of warm water komt te zitten. Zijn er tekenen die je hints geven dat je ketel er binnenkort mee ophoudt of beter vervangen kan worden? Vaillant geeft je vijf indicaties.
De eerste indicatie vereist proactieve actie. Bekijk de installatiedatum van je CV en schat in of je nu wilt investeren, om later extra kosten te voorkomen. Hierover kun je altijd advies inwinnen bij een installateur. Door een cv-ketel op tijd te vervangen, voorkom je dat de vervelende dingen die we hieronder beschrijven gebeuren. Bedenk ook dat als je oude ketel er in de winter mee ophoudt, je hem vaak snel moeten laten repareren en er één prijzig onderdeel vervangen moet worden, zoals een pomp of gasblok. Die kosten kunnen aardig oplopen, terwijl het een doekje voor het bloeden is. Het vervangen van de complete installatie is aan het eind van de rit vaak slimmer en goedkoper, omdat je weer jaren vooruit kunt.
Als de verwarming in je huis er ‘ineens’ mee ophoudt, is het vaak niet de eerste keer dat de ketel uitvalt. Als je geen verwarming en warm water hebt dan kan het zijn dat de ketel een vergrendelde storing heeft. Je moet het toestel dan resetten en in sommige gevallen wordt het probleem hiermee al dan niet tijdelijk verholpen. Dit kunnen wel de eerste signalen zijn van een cv-ketel die zijn beste tijd heeft gehad.
Meestal zorgt te veel lucht in de verwarming voor de productie van vreemde geluiden. Door de installatie te ‘ontluchten’ kan dit probleem vaak relatief eenvoudig zelf worden verholpen. Ook een te lage waterdruk in de ketel kan hier oorzaak van zijn. Zijn alle eerste stappen gecheckt en blijft het geluid klinken? Dan kan er iets met de circulatiepomp aan de hand zijn, maar er zijn ook andere oorzaken denkbaar. Neem daarvoor contact op met een specialist. Die kan je adviseren of vervanging wellicht noodzakelijk is.
Als een combiketel minder warm water produceert, krijg je onder de douche minder warm water. De straal wordt zwakker omdat de ketel niet hard genoeg warmte kan produceren om aan de vraag te voldoen. Dit is de reden dat je in huis vaak niet op veel verschillende plekken warm water uit de kraan kunt halen. Hoe slechter de ketel functioneert, des te minder warm water kun je gebruiken. De cv-ketel regelt namelijk niet alleen de warmte in de radiatoren. Ook warm water is een product van de cv-ketel.
Een energierekening is sterk afhankelijk van het seizoen, waarbij het verbruik in de winter altijd hoger zal zijn dan in de zomer. Houd de lijn van je rekening in de gaten en vergelijk hem met die van vorig jaar. Als er ongewone pieken in je verbruik zitten die je niet kunt verklaren, zou dat kunnen wijzen op een ketel die minder goed werkt. Je kunt dit handmatig bijhouden, maar als je een slimme gasmeter hebt kun je hier ook een app voor installeren.
Uiteindelijk is het vervangen van een cv-ketel onontkoombaar. Door als consument op tijd te concluderen dat een nieuwe ketel nodig is kun je reparatiekosten voor tijdelijke oplossingen besparen. Met een hybride verwarmingssysteem, waarbij een cv-ketel en warmtepomp worden gecombineerd, bespaar je maandelijks tientallen euro’s op je energierekening.