Foto: duurzaam-wonen

Bespaar energie: duurzaam wonen in 2019 doe je zo

Goede voornemens om in 2019 duurzamer te leven? Lees hier alles over duurzaam wonen en hoe ook jij die knop in je dagelijks leven om kunt zetten.

We zien het steeds vaker: mensen die overstappen op een meer duurzame leefstijl.

Naast het feit dat duurzaam leven en wonen een stuk beter voor het milieu is, is het een goede manier van geld besparen. Helemaal nu de prijs voor gas en stroom sinds 1 januari 2019 flink is gestegen. Duurzaam wonen vergt een investering, maar je zult zien dat je deze uiteindelijk meer dan je verwacht had gaat terugverdienen. Omdat de overheid energiebesparing wilt stimuleren, hebben ze zogeheten energiebelasting ingevoerd; nóg een reden om over te stappen op duurzame energie. In dit artikel lees je meer over duurzaam wonen in 2019 en wat je daar zelf aan kunt doen.

Verduurzamen van je huis: waar begin je?

Misschien lijkt de eerste stap naar een duurzame woning lastig: waar moet je beginnen en waar moet je aan denken? Wat goed is om te weten is dat je eerst aardig moet investeren, voordat je zelf ook maar iets merkt van de daling van je vaste lasten. Zolang je dat in je achterhoofd houdt moet duurzaam wonen wel een succes worden. Bekijk vooraf eerst wat je ongeveer wilt gaan besparen op welk onderdeel van je huis. Voor sommige energiebesparende maatregelen kun je namelijk een subsidie aanvragen. Ook bestaan er collectieven waar je bij aan kunt sluiten om op die manier kortingen te krijgen op de aanschafprijs van bepaalde producten. Zit je na te denken over zonnepanelen kopen? Dan moet je weten dat je de BTW van het aankoopbedrag van de zonnepanelen tot 2040 terug kan vragen. Kortom: lees je eerst even goed in over het overstappen naar een duurzame woning voordat je begint met het treffen van maatregelen.

Check je apparatuur

De volgende stap is om thuis alle apparatuur te checken: welke kun je verduurzamen en waar kun je op besparen? Stap nummer 1: beschik je bijvoorbeeld over een oude cv-ketel met een laag rendement? Dergelijke ketels noemen we ware slurpers van energie. Grote kans dat je hier de meeste kosten aan kwijt bent. Laat een oude cv-ketel altijd nakijken en stap eventueel over op een duurzame oplossing wanneer dat én beter is voor het milieu en uiteindelijk fijner is voor je portemonnee. De experts van CV-compleet helpen je bijvoorbeeld graag verder bij het zoeken naar een duurzame oplossing en het installeren van dergelijke energiebezuinigende apparatuur. Hierna hoef je direct minder belasting te betalen waardoor je sowieso meer geld overhoudt.

Energie-aanbieders vergelijken

Wat ook verstandig is in het nieuwe jaar is om te kijken of je kunt overstappen naar een duurzame energieleverancier. Waar veel mensen niet aan denken, is het feit dat je energieleverancier natuurlijk ook gebruik maakt van bepaalde bronnen en manieren om energie te vergaren. De laatste jaren komen er steeds meer duurzame energieleveranciers om de hoek kijken: dit zijn bedrijven die op een schonere en milieuvriendelijke manier stroom en energie opwekken. Op die manier zorg jij er in ieder geval voor dat je een stuk duurzamer gaat leven, omdat je minder CO2 uitstoot én dat je geld niet naar vervuilende kolencentrales gaat.

Duurzame energieleveranciers zijn onder andere Qurrent, Vandebron en Greenchoice. Een groter overzicht vind je hier.

Isoleer je woning

Om geld en energie te besparen moet je altijd zorgen voor een goed geïsoleerde woning. Wist je dat je al tot 1000 euro per jaar (!) kunt besparen wanneer je zorgt voor goede isolatie voor je huis? Zorg bijvoorbeeld voor dubbele beglazing, geïsoleerde vloeren en muren en een geïsoleerd dak. Hiermee investeer je niet alleen in je eigen uiteindelijke energierekening maar ook nog eens in het huis. Mocht je het huis ooit willen verkopen, dan kun je er meer geld voor krijgen dan wanneer je woning niet goed geïsoleerd is. Daarnaast beschikt iedere woning over een zogeheten energielabel, waarin alles omtrent duurzaamheid in opgenomen is. Een woning met een beter energielabel wordt vaak sneller verkocht. Zorg overigens naast goede isolatie ook voor de juiste ventilatie voor je eigen gezondheid. Huur bijvoorbeeld een expert in die naar beide factoren kan kijken.

Kleine duurzame aanpassingen

In het begin zal het weliswaar niet direct zo’n vaart lopen wat betreft de energiekosten, maar wanneer je bovenstaande tips toepast heb je in ieder geval een goede eerste stap naar duurzaam wonen gezet. Natuurlijk zijn er ook nog enkele kleine aanpassingen waar je zelf op kunt letten in je woning. Begin bijvoorbeeld met het verlagen van de standaard temperatuur van je verwarming: zet deze één of twee graden minder dan je gewend bent. Je zult zien dat je best snel went aan de nieuwe temperatuur. Daarnaast kun je ook best een keer een dikke trui of een lekker warm vest aantrekken wanneer je het fris krijgt. Ook minder lang douchen, je lampen uitzetten wanneer je weggaat, je verwarming lager zetten wanneer je er niet bent en het aanschaffen van een waterbesparende douchekop helpen al bij de dagelijkse aanpassingen om duurzamer te leven.

Reacties