Foto: koude-voeten-vloerisolatie

Last van koude voeten? Dit zijn mogelijke oorzaken

Heb jij regelmatig last van koude voeten? Dan is de kans dat je ’s avonds met koude voeten naar bed gaat en nog uren wakker ligt, erg groot.

Maar ook als je nu thuis aan het werk bent, leiden koude voeten je misschien erg af. Weten wat de oorzaak kan zijn helpt je om er iets tegen te doen.  

Medische oorzaken

De oorzaak van koude voeten kan heel divers zijn. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met met ee slechte bloemsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur (zoals in de herfst) daalt, wordt ook je lichaamstemperatuur lager. De bloedvaten trekken samen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte ontglipt. Bij de ene persoon is dat samentrekken sterker dan bij de ander. Door een sterke  samentrekking vermindert de doorbloeding van de voet waardoor je koude voeten krijgt.

Tip: Wisselbaden zorgen ervoor dat jouw koude voeten in no-time verleden tijd zijn! Door wisselbaden wordt je bloedsomloop namelijk gestimuleerd. Houdtje voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad. Het warme water zorgt ervoor dat je gehele lichaam wordt verwarmt en je bloedruk gaat dalen. Houdt daarna 2 tot 3 seconde je voeten in koud water. Hierdoor zullen je bloedvaten zich vernauwen met als gevolg dat je bloeddruk weer herstelt. Wissel dit nog een paar keer af en met koud water.

Koude vloeren door slechte isolatie

Het hebben van koude voeten blijkt vaak een andere dan een medische achtergrond te hebben. Zijn er meer mensen in huis die regelmatig koude voeten hebben, of heb je er bijvoorbeeld beneden last van koude voeten van maar boven in je slaapkamer niet, dan is de kans groot dat een slecht geïsoleerde vloer de oorzaak is. De kou trekt dan op door de vloer waardoor je koude voeten krijgt. Heb je eenmaal koude voeten, zul je het verder ook koud krijgen. Warme sokken of pantoffels lossen het wel iets op, maar niet helemaal.

Niet alleen als je koude voeten hebt is vloerisolatie trouwens belangrijk. Je woning kan namelijk wel 15% warmte verliezen via de vloer. Heb je een wat ouder huis, dan is de kans groot dat er geen vloerisolatie aanwezig is. Ga je de vloer isoleren, zal niet alleen de warmte beter verdeeld zijn, ook de luchtvochtigheid wordt minder/beter en natuurlijk zal je energierekening lager worden.

Soorten vloerisolatie

Wil je de vloer gaan isoleren, moet je weten dat er meerdere manieren zijn om dit te doen. Zo kun je de vloer vanaf de bovenkant isoleren maar ook vanaf de onderkant via de kruipruimte. Voor kruipruimte vloerisolatie moet de kruipruimte wel 35 tot 50 cm hoog zijn anders is het niet mogelijk om goed te isoleren. Bij een kruipruimte kleiner dan 35-50 cm wordt er beter een bodemisolatie toegepast. Pas je vloerisolatie aan de bovenkant toe is de snelste en handigste manier het aanbrengen van een isolerende laag onder je tapijt, laminaat of hout.

Tip: Hoewel de subsidie voor het isoleren van je woning inmiddels op is, kun je nog wel gebruik maken van het verlaagde BTW tarief van 21% naar 6% op de arbeidskosten van een specialist. Een aardige besparing en reden om nu tot actie over te gaan dus.

Reacties