Een, al dan niet goede luchtvochtigheid heeft direct invloed op verspreiding van virussen, waaronder het huidige Coronavirus.
Een recente studie, uitgevoerd door het Amerikaanse "National Institute for Occupational Safety & Health" (NIOSH) heeft aangetoond dat de verspreiding van het griepvirus door de lucht aanzienlijk wordt verminderd wanneer een luchtvochtigheid van 40% of hoger in stand wordt gehouden.
Om het effect van vochtigheid op het griepvirus te testen, werden er aërosolen met het griepvirus met behulp van een mechanische pop (dummy) in een ruimte "gehoest" bij een relatieve luchtvochtigheid van 7 tot 73 % terwijl het inademen van een ademende pop in de kamer werd gemeten.
De lucht die door de ademende pop werd ingeademd toonde aan dat bij een relatieve luchtvochtigheid van ?23%, het griepvirus in de lucht een besmettelijkheid had van 71-77% terwijl dit bij een relatieve luchtvochtigheid van ?43% daalde tot net onder 15-22%. De studie toonde aan dat het uitschakelen van het virus bij een hogere luchtvochtigheid snel na het "hoesten" optrad en de snelste daling in de eerste 15 minuten plaatsvond.
Een conclusie was dat het aanhouden van een relatieve luchtvochtigheid van 40% binnenshuis, de besmettelijkheid van een in de lucht verspreid griepvirus aanzienlijk zal verminderen.