Een huis met een slecht binnenklimaat (te vochtig/droog, met schimmels, een muf geurtje …), daar heeft niémand baat bij.
‘Ah, ik zet gewoon het raam open om te verluchten. Voilà, opgelost!’, hoor ik je al denken. Niets van: na een halfuur is de binnenluchtkwaliteit opnieuw even slecht zoals tevoren. Daarom is het non-stop aanvoeren van verse lucht een must.
Wij geven je vijf concrete oplossingen om te kunnen spreken van een aangenaam en gezond binnenklimaat:
Bij zelfregelende ventilatieroosters wordt lucht op een natuurlijke manier toegevoerd door middel van een regelbare klep enerzijds en een ZR-klep anderzijds. Een ZR-wat? Een ZR-klep of zelfregelende klep wordt toegepast bij zelfregelende ventilatieroosters. Die zorgt er immers voor dat het ventilatievolume gelijk blijft bij toenemende wind. Dat creëert een aangenaam comfort en vermijdt hinderlijke tocht binnen jouw woning! Duco’s zelfregelende roosters scoren bovendien op het vlak van akoestiek door producten met duurzaam dempingmateriaal. Een echte streling voor het oor!
Lucht aanvoeren is een ding, maar de afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht is minstens even belangrijk om een optimaal binnenklimaat te garanderen. Ventilatieboxen bestaan in geuren en kleuren. Belangrijk is om rekening te houden met jouw eigen woning en wensen. Wil je centraal (niet-lokaal) of zonaal (lokaal) ventileren? Wil je ventileren met of zonder warmteterugwinning? Of denk je eraan om je ventilatiesysteem uit te breiden met een warmtepompinstallatie?
Stel: ventilatie gebeurt eender waar en wanneer, zonder hierover controle te hebben. Dat zou niet alleen energieverslindend zijn, maar bovendien nefast voor jouw portemonnee. Intelligent aangestuurde ventilatieroosters op basis van CO2, zoals de TronicTop 60, zorgen voor een optimale energiebesparing.
Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Oververhitting door de warme zonnestralen in de zomer vormen dus een permanente dreiging. Een reden te meer om in elke nieuwbouw of grondige renovatie plaats te voorzien voor zonwering.
Het volstaat niet om een gebouw goed te beschermen tijdens de warme uren van de dag; er moet ook geprofiteerd worden van de temperatuurdaling 's nachts om het gratis af te koelen. Het duurt immers een hele tijd voordat een gebouw afkoelt. Door dat 's nachts te doen, is het energieverbuik nihil. Maar dat is niet alles: omdat gebouwen steeds hermetischer geïsoleerd worden, moet de binnenlucht steevast worden ververst, aangezien die door dagelijkse activiteiten diverse vervuilende bestanddelen en CO2 opneemt.