In tijden van klimaatverandering en stijgende brandstofprijzen zijn warmtepompen een serieus alternatief op de verwarmingsmarkt.
Hoewel de markt voor warmtepompen in hoog tempo groeit, hebben veel mensen nog steeds een aantal vooroordelen over deze technologie. Zo is een veelgehoorde uitspraak dat warmtepompen duur, luidruchtig en uiteindelijk helemaal niet efficiënt zijn. Dat is allesbehalve waar. Vaillant neemt negen mythen over warmtepompen onder de loep.
In tegendeel: warmtepompen zijn in het algemeen juist zeer efficiënt. Warmtepompen worden aangedreven door elektriciteit en kunnen een veelvoud aan verwarmingsvermogen opleveren. Ongeveer 75 procent van de benodigde energie is afkomstig van omgevingswarmte, die gratis en onbeperkt is. De resterende 25 procent energie wordt opgewekt door elektriciteit.
We geven toe: een warmtepomp vraagt initieel om een hele investering, in die zin dat de aankoop ervan duurder is dan sommige andere verwarmingsoplossingen. Maar: laten we dit meteen even nuanceren. Een warmtepomp verdient zichzelf namelijk al na enkele jaren terug, want je haalt na de installatie natuurlijk gewoon gratis warmte uit de natuur waardoor je energierekening daalt. Daarnaast kun je rekenen op een subsidie op de warmtepomp en momenteel ook bij huisisolatie of een korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouw. Zo wordt de aankoop financieel heel wat draaglijker. Meer informatie over de subsidie vind je hier.
Warmtepompen leveren energie aan elk verwarmingssysteem dat werkt op basis van water. Ze zijn daardoor inderdaad erg geschikt voor vloerverwarming, omdat het grote verwarmingsoppervlak daarvan met lage aanvoertemperaturen verwarmt kan worden. Het hebben van vloerverwarming is echter niet noodzakelijk, want er zijn ook warmtepompen die werken met hoge aanvoertemperaturen. Op die manier kun je met moderne verwarmingsregelaars en thermostaten ruimtes naar wens verwarmen.
Het is een algemene aanname dat warmtepompen omgevingswarmte uit lucht, aarde of grondwater alleen kunnen gebruiken voor het opwarmen van ruimtes en leidingwater. Waterpompen kunnen echter meer dan dat; ‘pompen van warmte’ heeft namelijk verschillende betekenissen. Het systeem kan warmte namelijk ook onttrekken aan ruimtes die gebruik maken van het watercircuit om zo te koelen bij hoge buitentemperaturen. Sommige warmtepompsystemen hebben zelfs ingebouwde ventilatie.
Warmtepompsystemen kunnen zowel in nieuwbouw als oudbouw worden gebruikt. Vaak wordt gedacht dat het gebruik van een warmtepomp alleen mogelijk is in nieuwe gebouwen, omdat deze goed geïsoleerd zijn en meestal zijn voorzien van vloerverwarming. Warmtepompen zijn echter ook heel erg geschikt voor bestaande bouw, waar vaak gebruik wordt gemaakt van radiatoren. In dat geval kan een warmtepomp die een hoge aanvoertemperatuur levert uitkomst bieden. Het valt echter niet te ontkennen dat je enkel alles uit een warmtepomp kunt halen, wanneer je huis goed geïsoleerd is en je een verwarmingssysteem op lage temperaturen hebt, zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren.
Moderne warmtepompsystemen zijn ontworpen om ruimte te besparen, want leefruimte is een kostbaar goed. Er zijn systemen die volledig binnenshuis zijn geïnstalleerd en andere bestaan uit een binnen- en buitenunit. Wanneer je kiest voor een volledige binnenopstelling, moet je rekening houden met een kast van circa 225 liter. Heb je binnen onvoldoende ruimte, dan kan een combinatie van een binnen- en buitenunit een oplossing zijn. Je hebt dan buiten ongeveer een halve vierkante meter ruimte nodig en binnen evenveel voor de binnenunit en warmwatertank samen. De grootte van elke unit is dan ongeveer vergelijkbaar met een kleine ladekast.
Laat je niets wijsmaken: moderne systemen zijn uiterst stil en bijna niet hoorbaar. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Bij een warmtepomp met een buitenunit moet de pomp in koelmodus en bij koude temperaturen wat harder werken, waardoor je iets meer geluid kunt horen. Het geluidsvermogen blijft echter altijd onder de Europese norm voor warmtepompen en hebben de meeste moderne modellen een nachtmodus, dus je kunt altijd rustig slapen.
Warmtepompsystemen zijn het hele jaar door betrouwbaar. De buitenunit van een lucht/water-warmtepomp kan zelfs bij -20 ºC probleemloos functioneren. De pomp heeft een ontdooicyclus om te voorkomen dat de boel invriest. Systemen die omgevingswarmte onttrekken aan de aarde of grondwater hebben zelfs helemaal geen last van winterse omstandigheden, dankzij de constante temperaturen.
Met het oog op de energietransitie en de klimaatverandering kunnen we wel stellen dat warmtepompsystemen bijzonder toekomstbestendig zijn. Ze maken gebruik van schone omgevingswarmte en verbruiken weinig energie. In combinatie met zonnepanelen zijn ze zelfs bijna energieonafhankelijk, zodat je klaar bent voor een duurzame toekomst.
Hopelijk hebben we je door middel van deze blog overtuigd dat je niet zomaar alles mag geloven wat er over warmtepompen wordt gezegd. Deze hardnekkige mythes behoren met de bovenstaande uitleg officieel tot het verleden!