Foto: Acht-op-tien-Nederlanders-_ldquo_Te-weinig-steun-overheid-bij-klimaattransitie_rdquo_

Acht op tien Nederlanders: “Te weinig steun overheid bij klimaattransitie”

81 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid hen op dit moment onvoldoende (financiële) steun biedt bij het energieneutraal maken van de woning.

Dit blijkt uit een onderzoek van offerteadviseur onder 1.034 van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Voor zeven op de tien ondervraagden is het op dit moment vanwege financiële redenen niet mogelijk om hun woning volledig gasvrij te maken. 

Opvallend genoeg zetten vijftigers de meeste vraagtekens bij het financiële plaatje van de aankomende energietransitie. Zo zegt 76 procent van hen dat ze de ingrepen die noodzakelijk zijn voor een gasvrij huis, momenteel niet kunnen betalen. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage slechts 64 procent. “Wanneer je denkt dat de energietransitie geen geld gaat kosten, dan heb je het goed mis”, zegt Ibrahim Agdere van Offerte Adviseur. “De overheid staat daarom voor een belangrijke keuze; wil het de volledige kosten hiervan neerleggen bij de consument, of biedt het de (financiële) steun waar zij volgens ons onderzoek behoefte aan te hebben.” 

Gasvrij

Een groot gedeelte van de ondervraagden heeft ook op andere manieren behoefte aan hulp vanuit de overheid bij de klimaattransitie. Zo wil 55 procent door de overheid graag beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden tot verduurzaming van zijn of haar woning. Dit lijkt overigens geen overbodige luxe; 35 procent van de ondervraagden weet namelijk niet welke opties ze hebben als het gaat om het energieneutraal maken van de woning. Agdere: “De energietransitie is een gigantisch project dat vraagt om een collectieve inspanning van zowel de overheid als de consument. Het is echter niet alleen een financieel vraagstuk. Om dit tot een succes te maken, moet het voor de gemiddelde Nederlander duidelijk zijn welke rol hij hierin speelt en welke opties hij heeft bij de uitvoering daarvan.”

Warmtepomp 

Naast meer isolatie of het leggen van zonnepanelen wordt ook de warmtepomp steeds vaker genoemd als een manier om je huis te verduurzamen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op de drie Nederlanders weleens serieus heeft nagedacht over de aanschaf ervan. Toch zijn niet alle respondenten alleen maar enthousiast, zo denkt ruim de helft van hen (52 procent) dat een warmtepomp in je woning tot geluidoverlast leidt. Agdere: “Het is geen geheim dat een warmtepomp meer geluid maakt dan de gemiddelde Cv-ketel. Het is echter niet zo erg als sommigen willen doen geloven. Daarnaast zijn er allemaal slimme oplossingen te verzinnen die het geluid kunnen dempen. Omdat er nog zoveel onduidelijkheid is over de verschillende mogelijkheden, zien wij – net als de ondervraagden – een belangrijke rol voor de overheid weggelegd als kennispartner.”

Reacties