Een warme winterwoning met een warmtepomp

Het is bijna niet meer voor te stellen met de huidige buitentemperaturen, maar in februari ging Nederland gebukt onder extreem winterweer.

Deze voor Nederlandse begrippen uitzonderlijke kou bleek een goede test voor de warmtepomp: Worden de huizen goed verwarmd en gaat de electriciteitsrekening niet fors omhoog?

Tijdens de winterse omstandigheden doet de warmtepomp goed zijn werk. Je hoeft niet bang te zijn om in een koude woning te moeten verblijven, mits de warmtepomp goed is geïnstalleerd en ingeregeld.

Bij de consumenten-brancheverenigingen Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond zijn geen klachten binnengekomen over niet werkende warmtepompen.

Wel is het zo dat een warmtepomp weinig overcapaciteit heeft en daardoor bij zeer koude temperaturen harder moet werken. En daarin verschilt deze met een CV-ketel, die juist wel overcapaciteit heeft omdat hij de capaciteit is bepaald door de hoeveelheid warm water dat de CV-ketel moet leveren.


De conclusie is dat wanneer een 1. warmtepomp goed is ingeregeld, 2. deze goed wordt onderhouden en 3. de buitenunit sneeuw- en ijsvrij wordt gehouden, de koude volledig “uit de lucht is” en je een comfortabele warme woning krijgt.

Met de winterse temperaturen moet de warmtepomp vaak wel harder werken, waardoor het energiegebruik stijgt. Maar over een jaar gezien zal het seizoensgebonden hoge rendement (lees: de mate van energiezuinigheid) niet sterk dalen.

Met een hybride warmtepomp bespaar je direct op CO2 en op je energierekening. De hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel. Uitermate geschikt als tussenoplossing naar aardgasloos verwarmen en ideaal wanneer de CV-ketel in je woning jonger is dan 10 jaar. Niet elke woning kan nu al zonder aardgas worden verwarmd, bijvoorbeeld omdat de woning nog niet optimaal is geisoleerd. Wil je toch al een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot, kies dan voor een hybride warmtepomp. Zo profiteer je van een lagere energierekening en betaal je nooit teveel wanneer de gasprijs gaat stijgen.

Een ATAG Energion M Hybrid verwarmt gedurende het hele jaar je woning op een energiezuinige manier. Speciaal aan de Energion M Hybrid is het brede werkingsgebied, -/-20 graden  en +35 graden, zonder dat het rendement naar beneden gaat en extra elektriciteitskosten.

Gezien de laatste winterse temperaturen, hebben de geplaatste Energion warmtepompen energiezuinig hun werk gedaan.

Meer informatie over de hybride warmtepomp van ATAG kun je hier lezen.

Liever direct een vrijblijvende offerte? Klik dan hier.