Profielfoto van Dik B.V.
Dik B.V.
Website
Hanzeplein 11-27, 8017 JD Zwolle

Hoe kies je een geschikte energie aanbieder voor je woning?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe energie aanbieder voor je huidige of nieuwe woning zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden.

Kies op basis van je gebruik!

 Een energieleverancier wil je dolgraag als nieuwe klant verwelkomen en de meeste hebben daar ook wel een leuk welkomstcadeau voor over. Kijk daar nog even niet naar maar bepaal de beste leverancier op basis van je gemiddelde verbruik, welke energieproducten je nodig hebt en hoe groen je energie zou moeten worden. Hoe ga je daarbij te werk?

1. Bekijk welke producten je nodig hebt

Wanneer je gasvrij woont heeft het weinig zin om een energieaanbieder te kiezen vanwege het lage gastarief. Daarom is het goed om ook meteen duidelijk te hebben welke energieproducten je op dit moment nodig hebt (zoals elektriciteit en gas), maar ook welke je in de nabije toekomst goed zou kunnen gebruiken. Wie weet wil je bijvoorbeeld binnenkort wel zonnepanelen op je dak laten leggen, dan zou het een goed idee kunnen zijn om voor een energieaanbieder te kiezen waarbij je die voordelig aan kunt schaffen. Ook is het dan belangrijk dat je energie terug kunt leveren aan het net.

2. Bepaal hoe belangrijk je groene energie vindt

Energieleveranciers zijn steeds meer bezig met milieuvriendelijke energieoplossingen. Bij de een is dat echter al veel verder gevorderd dan bij de ander. Bepaal dus voor jezelf hoe belangrijk jij het vindt om stroom en/of gas af te nemen die zo groen mogelijk is. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een leverancier die volledig groene stroom van windmolens of zonne-energie levert (en wellicht zelfs de CO2-uitstoot compenseert van het gas dat je verbruikt).

3. Achterhaal je gemiddelde verbruik

Met de meterstanden van vorige jaren kun je zelf al een hele goed inschatting doen van je gemiddelde verbruik. Dat doe je bijvoorbeeld door de jaarnota's van de afgelopen jaren naast elkaar te leggen, het verbruik op te tellen en dat te delen door het aantal gebruikte jaarnota's. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je al een tijdje in je huidige woning zit en alleen over wilt stappen. Gaat het om een geheel nieuwe woning, probeer dan van de vorige bewoners een idee te krijgen van het gebruik. Hou daarbij ook rekening met het energielabel van de woning en of je van jezelf weet meer apparaten (zoals vriezers e.d.) te gebruiken dan het gemiddelde huishouden.

4. Vergelijk de overgebleven energieleveranciers

Nadat je in stap 1 en 2 al een eerste schifting hebt gemaakt kun je met de gegevens uit stap 3 nu de overgebleven energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. Dat is vaak eerst een kwestie van de rekenmodules op de website gebruiken, maar natuurlijk kun je het ook veel sneller doen met behulp van een vergelijkingssite. Je zie dan meteen welke energieaanbieder voor jou het meest geschikt zou zijn. Let daarbij natuurlijk ook op de verschillende contracten die je af kunt sluiten want dat behoorlijk schelen in de kosten. En laat tot slot bij een aantal even geschikte kandidaten gerust je uiteindelijke keuze bepalen door het wel of niet ontvangen van een leuk welkomstcadeau.