Een openhaard staat gelijk aan gezelligheid en een knusse setting. Van chocolademelk bij de haard op koude dagen, tot Sinterklaasliedjes zingen bij het schoen zetten.
Een openhaard is altijd een garantie voor meer sfeer in een woning. Maar echt praktisch is een openhaard niet altijd, en dan hebben we het nog geen eens over de veiligheid gehad. De kans dat er brand of giftige dampen ontstaan zijn vrij groot en het aanmaken van een goed haardvuur is best een lastige klus. Maar ook op het gebied van haarden heeft de technologie een vlucht genomen. Het aanbod is groot geworden door de jaren heen en in steeds meer huizen zien we de haard verschijnen, maar dan in de elektrische variant. Iets wat goed te begrijpen is; qua sfeer is het vergelijkbaar, maar qua gebruiksvriendelijk is het vele malen beter. De elektrische haard is dan ook echt iets om te omarmen in je interieur. Welke soorten elektrische haarden er zijn? Lees snel verder.
Zoals veel zaken op het gebied van wonen en interieur zijn haarden er ook in allerlei soorten en maten. Zo heb je elektrische designhaarden, maar ook klassieke haarden en haarden met tijdloze designs. De prijzen van haarden verschillen veel van elkaar, de designhaarden zijn duurder dan de meer basic varianten. Waar het prijsverschil vooral in zit? Met name de gebruikte producten (marmer, hout, natuursteen) en het vuurbeeld zijn bepalend. Hoe realistischer dat vlammenspel, hoe duurder de haard.
Dit artikel zou héél lang worden wanneer we alle soorten haarden zouden moeten toelichten, maar de meest voorkomende zullen we benoemen. Zo is de elektrische vrijstaande sfeerhaard vooral bedoeld in open, ruime settingen. De elektrisch wandhaard is bedoeld om tegen een muur te plaatsen en de inbouwhaard om echt in een muur of kast te bouwen. Een trend die we momenteel veel terugzien is de plaatsing van een haard in een kastenwand naast of onder een tv. Daarmee krijg je een strak design maar toch met de nodige (letterlijke en figuurlijke) warmte.
Zoals hiervoor al even genoemd is een ouderwetse openhaard prachtig, maar niet praktisch. Van het aanmaken van vuur tot het brandgevaar, er zijn nogal wat mitsen en maren. Daarnaast is het ook een veroorzaker van zwarte uitslag op muren en meubels. Een elektrische haard daarentegen kent een systeem van ‘plug & play’. Dit is een kwestie van plaatsen ( of in bouwen) en de stekker erin. Geen schoorsteen, rookkanaal of een gasleiding. Zelfs de écht onhandigen onder ons moeten met de installatie van een elektrische haard heel ver komen. Dus van een veilige haard, een extra stukje warmte tot milieuvriendelijkheid; de voordelen van een elektrische haard zijn waanzinnig! En dan hebben we het nog geen eens over de nieuwste generatie slimme haarden gehad. Deze kun je vooraf instellen aan de hand van een timer zodat ze automatisch aangaan en ook zijn ze voorzien van diverse standen waardoor je iedere keer een andere sfeer kunt bepalen. Over sfeer gesproken, dit kun je ook terug laten komen in de uitstraling van de haard. Je kunt hout en stenen afwisselen, dit pas je gewoon aan door het glas los te halen en andere spullen te plaatsen.
Duurzaamheid is steeds belangrijker aan het worden, ook zeker op het gebied van wonen en interieur. Een openhaard is geen duurzame keuze en een gaskachel verdient ook geen energielabel A. Een elektrische haard is daarentegen veel verantwoorder én voordeliger dan de andere opties. Je uitstoot is veel lager doordat je geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebt. Daarnaast geven ze wel écht warmte af. Dus zeker wanneer je dit combineer met een warmtebron op basis van zonne-energie ben je zeer verantwoord bezig.
Zoals gezegd zijn er elektrische haarden in alle soorten, maten en prijscategorieën. Van heel duur tot vrij basic. Zo zijn er elektrische haarden met ledverlichting verkrijgbaar. Deze zijn zeer betaalbaar en in combinatie met een houtset krijg je een gloei-effect. Het nadeel van deze techniek is dan wel weer dat er geen rookontwikkeling zichtbaar is en het vuurbeeld minder diepte geeft. Hierdoor oogt het weer minder realistisch dan andere opties. Het is wel een veilige manier en daarom worden de elektrische led-haarden bijvoorbeeld toegepast in tv-meubels en kastenwanden.
Een stuk realistischer zijn de haarden met lichtprojectie op een fijne waterdamp. Hiermee creëer je dus wel een vorm van rook doordat de waterdamp opstijgt tussen de houtset door. De lichtprojectie vanuit de onderkant door de houtset op de waterdamp, zorgt voor een bijzonder realistisch 3-dimensionaal vuurbeeld. Tenslotte nog het vuur wat gecreëerd wordt door middel van LCD LED-projectie. Dit geeft een zeer realistisch vuurbeeld en wordt ook gebruikt bij grote attracties, op het toneel, in musea en in de entertainment wereld. Het wordt zo gemaakt, dat je eigenlijk een illusie ziet. Een elektrische haard was nog nooit eerder zo realistisch! Je hebt keuze uit twee modellen, de Opti Virtual Single en de Opti Virtual Double.
Zoals al gezegd is de installatie van een haard niet lastig, maar toch zijn er wel een aantal zaken waarvan het goed is om er vooraf rekening mee te houden. Zo is het natuurlijk handig wanneer er een stopcontact in de buurt zit. Houd hierbij een afstand van zo’n 1,5 meter aan. Ook is het goed om even te checken of de elektrische haard aansluit op je meterkast. Een gemiddelde elektrische haard heeft een output van zo’n 1500 – 2000 Watt. Kijk of je meterkast dit, in combinatie met de andere apparaten, aankan. Je wilt natuurlijk niet dat steeds stoppen doorslaan wanneer jij je haard aanklikt. Ook is het goed om te kijken of je een haard met certificering hebt. Een stukje extra sfeerverwarming in huis is natuurlijk leuk, maar je wilt het wel veilig doen. De zogenaamde CE goedkeuring biedt vaak genoeg zekerheid voor een verantwoorde haard.
Kortom; wel de extra sfeer in huis, maar niet de nadelen van een openhaard? Dan is een elektrische haard alles wat je zoekt. Het kent vele voordelen en is zowel praktisch als esthetisch van grote meerwaarde op de sfeer in huis. En de kosten? Ook daarvoor zijn vandaag de dag allerlei opties en mogelijkheden.