De koude wintermaanden komen er weer aan en dan is er niks fijner dan in een warm en sfeervol huis leven. Hiervoor is het gebruiken van haardhout de perfecte optie.
De koude wintermaanden komen er weer aan en dan is er niks fijner dan in een warm en sfeervol huis leven. Nu de huizenprijzen zo de pan uit rijzen, wil je het liefst de energierekening zo laag mogelijk houden. Je kan je huis verwarmen door haardhout te stoken. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen met een houtkachel meer zijn gaan stoken door de enorm gestegen gasprijzen..
Haardhout is een populaire keuze die niet alleen voor efficiënte warmte zorgt, maar ook voor een sfeervol interieur. Hoewel de initiële investering in haard of houtkachel kan variëren, zijn de kosten van haardhout in vergelijking met gas of elektriciteit een stuk lager. Zoals besproken biedt een mooie kachel of haard ook een meerwaarde voor de sfeer binnen je huis. Een open vuur brengt de mens al eeuwenlang samen en dit verandert niet.
Het bewaren van haardhout is niet alleen belangrijk voor de uitstraling in je woning, maar ook essentieel voor de veiligheid en kwaliteit van het hout. Om de kwaliteit van haardhout te behouden is het van belang dat je het goed opslaat. Dit doe je door de juiste locatie te kiezen waar het hout beschermd wordt tegen vocht. Echter is het wel belangrijk dat hout ventileert en het niet volledig overdekt is. Zorg er daarnaast voor dat het hout niet in direct contact is met de grond zodat er geen vocht absorptie plaatsvindt. Online zijn er voor binnenopslag ook mooie rekken of standaarden te vinden die de look binnenshuis afmaken.
Haardhout wordt over het algemeen in twee categorieën verdeeld. Hardhout en zachthout. Hardhout komt van loofbomen zoals eik of beuk.. In tegenstelling tot zachthout, dat afkomstig is van de naaldboom zoals dennen en sparren, heeft hardhout een dichtere structuur. Dit resulteert in dat hardhout langer brandt en meer warmte afgeeft. Helaas is dit ook in de prijs te zien. Daarnaast produceert zachthout veel meer rook wat de kachel/haard op lange termijn niet goed doet.
Een open haard staat over het algemeen voor gezelligheid, comfort en luxe. Voor vele huiszoekers is het een toegevoegde waarde zodra een woning dit bezit. Een mooie haard kan echt de doorslaggevende factor zijn!
In de koude dagen van het jaar is een haard een sterk verkoopargument. Tijdens bezichtigingen in de wintermaanden kunnen potentiële kopers zich makkelijk inbeelden hoe warm en gezellig hun nieuwe huis zou zijn met een knapperend vuur bij de tv.
Het bepalen van de hoeveelheid haardhout is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. De grootte van je woning heeft invloed, hoe vaak de haard brandt en het type hout dat je gebruikt. Gemiddeld genomen kun je met 3 tot 6 kuub hout een hele winter overbruggen. Mocht je meer gebruiken, moet je de inschatting maken om meer hout in te slaan.
Het verbruik bij een open haard verschilt nog degelijk met de houtkachel. Bij een open haard gaat er veel warmte verloren via de schoorsteen terwijl de houtkachel een stuk efficiënter is.
Het is van belang dat het haardhout droog is bij gebruik. Zo is het essentieel dat haardhout een vochtpercentage van onder de 20% heeft. Dit kun je meten met een vochtmeter. Ook bevat goed gedroogd hout vaak scheuren aan de uiteinden en heeft het vaak een grijsachtige/bleke kleur. Mocht je het nog niet zeker weten tijdens het gebruik, is het goed om te weten dat gedroogd hout makkelijk en gelijkmatig brandt zonder veel rookontwikkeling.
Een mooi stuk gedroogd hout is efficiënt in de verbranding, levert meer warmte op en zorgt voor minder rook. Hierdoor kun je langer doen met het hout wat resulteert in lagere kosten en een milieuvriendelijke stook ervaring.
Hoe lang moet haardhout drogen?
Haardhout heeft meestal 6 tot 12 maanden nodig om goed te drogen, afhankelijk van de houtsoort en de opslagomstandigheden.
Hoe weet ik of mijn haardhout goed gedroogd is?
Je kunt de droogheid van haardhout testen door met twee stukken hout tegen elkaar te kloppen. Goed gedroogd hout maakt een heldere, scherpe klank, terwijl nat hout een dof geluid produceert.
Is het veilig om met een open haard te koken?
Ja, je kunt veilig met een open haard koken, maar gebruik goed gedroogd hout om de rook- en geurproductie te minimaliseren. Zorg ervoor dat de haard goed geventileerd is en volg de veiligheidsrichtlijnen voor het koken op een open vuur.
Hoe kan ik mijn schoorsteen schoon en veilig houden?
Het is belangrijk om je schoorsteen minstens eenmaal per jaar te laten inspecteren en schoonmaken door een professional. Dit helpt om creosoot ophoping en andere mogelijke problemen te voorkomen.