Met de juiste materialen een kachel in huis In vrijwel elke woning kan een houtkachel, pelletkachel of haard geplaatst worden.
Lijkt het jou ook wel wat om de gezellige warmte van een houtkachel in huis te halen? In vrijwel elke woning kan een houtkachel, pelletkachel of haard geplaatst worden. Dit kan ook als er nog geen rookkanaal of schoorsteen aanwezig is. Als je maar de juiste kachel materialen aanschaft, zit je er in een handomdraai warmpjes bij.
Misschien overweeg je om een houtkachel te kopen. Leuk idee! Er is weinig fijner op een koude dag dan de gezelligheid van een knapperend vuurtje. Nu het stoken met gas en elektriciteit duurder wordt, maken houtkachels een haarden een ware comeback. Omdat houtkachels tegenwoordig veel duurzamer geproduceerd worden, is de aanschaf van een houtkachel voor steeds meer mensen een reële optie.
Duurzaam stoken begint al bij de keuze voor de juiste kachel. Houtkachels moeten tegenwoordig in heel Europa al voldoen aan hoge eisen voor efficiëntie. Daar zit je dus al snel goed. Niet alleen de houtkachels worden duurzamer, ook bij de aanschaf van kachelmaterialen zoals een rookkanaal kun je rekening houden met de duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor houtrookfilter, zodat de rookgassen nog beter gefilterd worden.
De rook die een houtkachel uitstoot moet natuurlijk naar buiten worden geleid. Dit gaat via een rookkanaal. Als een woning nog geen rookkanaal heeft, moet er een volledig nieuw rookkanaal geïnstalleerd worden. Met de juiste kachel materialen mag je een rookkanaal ook zelf installeren. Het is daarbij belangrijk om te controleren of een rookkanaal dat je aanschaft voorzien is van de vereiste CE-keurmerken.
Hoe duur het rookkanaal wordt, is afhankelijk van de situatie bij u thuis. Kan het rookkanaal door een bestaande schoorsteen lopen, of moet er een volledig nieuw kanaal aangesloten worden? Moet het rookkanaal door een woonhuis met meerdere verdiepingen omhoog, dan is het langer en bent u dus ook duurder uit. Voor een rookkanaal in een veranda zijn vaak complete aansluitsets te verkrijgen. Ook de materialen om een pelletkachel rookkanaal aan te sluiten worden vaak in sets verkocht.
Mensen zijn voor een rookkanaal gemiddeld zo’n 500 tot 1000 euro kwijt. Moet het rookkanaal door het hele woonhuis, dan komt u vaak tegen de 1000 euro uit. Kan het rookkanaal buiten langs een muur verlopen, dan is dit rond de 750 euro. Gaat het om een rookkanaal in een bestaande schoorsteen, dan moet u rekening houden met zo’n 500 euro voor de kachel materialen. Bij winkels die de kachel materialen zelf inkopen, kan de prijs wat lager liggen.
Welke kachel materialen u nodig heeft, hangt ook weer af van de situatie. Een gemiddeld rookkanaal bestaat uit een deel enkelwandig of dikwandig rookkanaal vanaf de kachel tot aan het plafond. Dan volgt er vaak een verloopstuk van het enkelwandige rookkanaal naar een dubbelwandig rookkanaal. Buiten de ruimte waar de kachel staat moet (in verband met brandveiligheid) een dubbelwandig rookkanaal gebruikt worden. Tegen het plafond wordt vrijwel altijd een rozet geplaatst, dat is een ronde ring waarmee het gat in het plafond mooi afgewerkt kan worden. Bij verdiepingsvloeren wordt meestal nog verdiepingsondersteuning geplaatst. Verder komt er bij het dak een dakdoorvoer bij kijken. Op het dak wordt het rookkanaal afgesloten met een regenkap.
Een goede winkel voor kachel materialen kan je precies vertellen welke onderdelen er in jouw situatie nodig zijn. Goede en goedkope materialen vind je bijvoorbeeld in de webshop van ‘Kachelmaterialenshop’.