Centrale verwarming via pelletkachels en/of pelletketels zijn al in menig huis geïnstalleerd.
Pelletkachels en pelletketels voor de centrale verwarming zijn al een tijdje op de markt, maar voor velen zijn deze nog een nieuw fenomeen. Centrale verwarming via pelletkachels en/of pelletketels zijn al in menig huis geïnstalleerd. Ze vervangen HR-ketels op gas en verwarmen het huis met biomassa in de vorm van handige pelletkorrels.
Een pelletkachel is een automatisch programmeerbare kachel met een hoog rendement verbranding. De kachel is voorzien van een timer, thermostaat en afstandsbediening. Door gebruik te maken van geperste houtstaafjes, zogenaamde houtpellets, zorgt de kachel zelf voor een juiste dosering van de deze CO2-neutrale brandstof. Door middel van water of warme lucht kunnen vervolgens meerdere ruimten in jouw woning worden verwarmd.
De pelletkachel is een relatief goedkope manier van verwarmen. Het zorgt voor een dagenlange verwarming, zonder dat tussentijds bijvullen nodig is. De meeste mensen kennen de pelletkachel als een gezellige sfeerverwarming in de woonkamer maar je kunt er heel wat meer mee!
De pelletkachel kan dienen als alternatief voor jouw CV-ketel, of kan als aanvullend element aan de CV-ketel worden gekoppeld. Zo is het perfect mogelijk de centrale verwarming volledig te laten werken op het verbranden van pellets.
Een standaard pelletkachel ziet eruit als een gewone houtkachel. De houtpellets worden vanuit een reservoir mechanisch naar de vuurhaard getransporteerd. Daar verbranden de pellets en geven ze hun warmte af aan de haard. Als de pelletkachel aan de cv is gekoppeld dan zit er een warmtewisselaar in de kachel om de warmte van de haard over te dragen aan het cv-water. De kachel regelt de snelheid van aanvoer van pellets en lucht, afhankelijk van de warmte die je vraagt. De rookgassen worden naar buiten geblazen door een smalle pijp. De ecologische warmte komt door een ventilator jouw woning binnen. De buitenbekleding van de pelletkachel blijft steeds relatief koel. Dit bevordert de veiligheid, vooral met kleine kinderen in de buurt. Pelletketels die gebruikt worden om de centrale verwarming te sturen worden op dezelfde methode geregeld. Verwarmen met pellets is zo even nauwkeurig en precies als een gasbrander of stookolieketel.
In vergelijking met een traditionele houtkachel of haard, heeft een pelletkachel een beduidend hoger rendement. Stoken op houtpellets is bovendien CO2-neutraal en dus milieuvriendelijk. Door de optimale verbranding geeft de kachel in de praktijk geen stank of roetresten in jouw woning. Een goede rookgasafvoer neemt alle kans op het vrijkomen van giftige stoffen onmiddellijk weg. Dankzij onder meer de ingebouwde thermostaat en de mogelijkheid tot automatische ontsteking, ligt het gebruikscomfort van de pelletkachel zeer hoog. Het is mogelijk de kachel te programmeren zodat de betreffende ruimte steeds op de gewenste temperatuur wordt gehouden. De kachel zal zichzelf daarvoor op het juiste moment in- of uitschakelen. Een pelletkachel is dan ook even veilig als een gewone CV-ketel.
De houtpellets kun je in zakken van 15 kilo kopen bij verschillende leveranciers, zoals bijvoorbeeld Energypellets. Je koopt een pallet met zakken pelletkorrels. De pellets kunnen goed bewaard worden. Ze bederven of rotten niet, zolang ze niet in contact komen met vocht.
Over het algemeen is een pelletkachel iets duurder dan een gewone hout- of gaskachel. De ingebouwde techniek is daarvan de voornaamste reden. Tegelijkertijd zorgt die techniek natuurlijk wel voor een zuiniger gebruik en een hoger rendement. De houtpellets zijn ook relatief goedkoop. Deze ecologische manier van verwarmen zorgt in vele gevallen ook voor een besparing op jouw energierekening. De iets duurdere aankoopprijs van een pelletkachel verdien je dus al snel terug met de besparing op je gasrekening.