Een houtkachel die buiten niet meer te ruiken is? Dat kan met een ABCAT® houtrookfilter!
Een houtkachel die buiten niet meer te ruiken is? Dat kan met een ABCAT® houtrookfilter!
De ABCAT® is een houtrookfilter in de vorm van een katalysator die afrekent met onverbrande deeltjes in de houtkachel. Het filter is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas, geuren en schadelijke stoffen te verminderen. De ABCAT® wordt als kachelpijp direct op of achter de kachel geplaatst en laat je volop genieten van warmte én een groen geweten.
Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook. Het filter neemt niet alleen de geur weg, maar vermindert ook de uitstoot van schadelijke stoffen. De ABCAT is gemaakt van staal, RVS en edelmetaal en gaat zeker 20 stookseizoenen mee. Het is zeer robuust en de bediening en het onderhoud van het systeem zijn zeer eenvoudig.
Het belang van een houtrookfilter
Het stoken van hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Chemisch gezien is hout een behoorlijk complexe brandstof. Vaak gaat het stoken van hout in houtkachels, zelfs in de beste en duurste kachels en met goed en droog hout, samen met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen. Op dat punt schiet de innovatieve techniek van de ABCAT® te hulp. Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om het onvermijdelijke CO en roet van automotoren terug te dringen. De ABCAT® van Ecolink Solutions past de houtrookfilter-technologie nu ook toe op de “uitlaat” van houtgestookte kachels.
De voordelen op een rij
''Mijn kachel is buiten niet meer te ruiken!''
De werking van een ABCAT houtrookfilter is optimaal bij een juiste stookwijze. Kijk voor meer informatie op de website van houtrookfilter.nl. De cijfers zijn gebaseerd op resultaten van het Duitse testinstituut RRF - 2018.
Verantwoord de kachel aansteken
Op een juiste manier stoken begint al bij het aansteken van de kachel. Er zijn vele manieren om de houtkachel aan te steken. Veel stokers steken de kachel van onderen aan, sommige gebruiken grote blokken hout, anderen weer kleine blokken. Iedere stoker heeft zijn eigen manier van aansteken. Bij de Zwitserse aansteekmethode steekt u de kachel top-down aan. In de praktijk betekent dit dat u dikker hout (polsdikte) kruislings op de aslaag legt, vervolgens dun aanmaakhout daar bovenop en daarop legt u dan een (geparaffineerd) aanmaakblokje. Met deze methode ontstaat minder rookvorming dan bij de traditionele wijze van aanmaken.