De houtkachel en open haard kennen we al jaren, maar sinds een aantal jaren is daar ook opeens de pelletkachel. Een pelletkachel is een duurzamer alternatief voor de houtkachel.
Een logische verwarring, maar in een pelletkachel worden dus niet deze pallets verbrand. Wat het wel is en of een pelletkachel geschikt is voor jou? Wij zetten alles op een rij.
Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt op -je raad het al- zogenoemde houtpellets. Dit zijn cilindervormige korrels die gemaakt zijn van houtzaagsel en houtschaafsel. Het uiterlijk van een pelletkachel komt overeen met die van een houtkachel, maar de achterliggende techniek is wel heel anders. Een pelletkachel is namelijk voorzien van een geavanceerde techniek waardoor er een optimale verbranding plaatsvindt en het (dus) een zeer hoog rendement heeft. Het geeft dus niet alleen wat extra sfeer aan een ruimte, maar ook nog daadwerkelijk meer warmte. Meer dan bijvoorbeeld een houtkachel of open haard.
Zoals we al zeiden werkt een pelletkachel op basis van houtpellets. In de kachel zit een reservoir met een voorraadje aan houtpellets. Vanuit hier worden de pellets door middel van een wormschroef naar de verbranding afgevoerd. Een pelletkachel is voorzien van een automatische ontsteking die door middel van een afstandsbediening of display bediend kan worden. Hier kun je ook direct de juiste temperatuur invoeren. De warme lucht wordt door middel van een geluidsarme ventilator door de ruimte verspreid. En de vrijgekomen gassen? Die worden via een speciaal rookgasventilator afgevoerd.
Naast de opzichzelf staande pelletkachel is er nog meer, je hebt namelijk ook nog de cv pelletkachel. Hier mee verwarm je niet alleen de ruimte waar de kachel zich in bevindt, maar zo verwarm je ook andere delen van je huis. Een cv pelletkachel is voorzien van kamers waar water in zit. Wanneer de kachel aangaat, wordt dit water vervolgens verwarmd en door middel van een pomp naar de cv-installatie gestuurd. Hierdoor wordt het warme water overgedragen aan de cv-installatie, en worden de bestaande radiatoren in een huis op duurzame wijze verwarmd. Dit vergt echter wel de nodige aanpassing aan je verwarmingssysteem. Het is als het ware een duurzame aanvulling op je bestaande cv-installatie.
Met de aanschaf van een pelletkachel kun je behoorlijk besparen op je stookkosten, dit komt mede door het zeer hoge rendement van wel 90%. Pelletkachels staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid en het betreft een CO2 neutrale brandstof wat daarnaast relatief weinig as achterlaat.
Ook is een pelletkachel onderhoudsarm. Eén keer per jaar een professional de boel laten controleren is aan te raden, net zoals bij de jaarlijkse cv check. Ook is een pelletkachel relatief betaalbaar vergeleken met andere duurzame en aardgasvrije manieren van verwarmen. Toch kleven er ook nadelen aan een pelletkachel, zo komt er wel fijnstof vrij wat voor irritatie bij zowel jezelf als bij buren kan zorgen. Ook zul je er wel scherp op moeten zijn dat je het reservoir af en toe bijvult en dus ruimte genoeg hebt voor een voorraad korrels.
Pelletkachels zien we veel terug in oudere, slecht isoleerbare huizen in buitengebieden. Zij kunnen niet op een warmtenet worden aangesloten en de uitstoot van fijnstof speelt daar minder een rol door de vele wind en de lage bevolkingsdichtheid. Door het hoge rendement van een pelletkachel is een dergelijke kachel dan een verstandige keuze. Bij andere duurzame oplossingen zoals een warmtepomp is eerst een goede isolatie nodig, iets wat in oudere huizen lastig kan zijn. In nieuw en goed geïsoleerde huizen zijn andere oplossingen wellicht een betere keuze.
Kortom, de pelletkachel is in huis zeker een sfeerverhoger. Hij kan ook breder dienstdoen als ondersteuning van de CV. Of het de meest duurzame keuze is? Dat is niet het geval. Maar wel een veel meer verantwoorde keuze dan bijvoorbeeld de reguliere open haard!