Een brandend vuurtje staat gelijk aan warmte en gezelligheid. Maar waar moet u rekening mee houden tijdens het stoken? Haardhout.com geeft tips!
Het koudere weer heeft zijn intocht gedaan. Een goede reden om uw vuurtje weer te laten branden! Of u nu een kachel of open haard heeft, een vuurtje staat gelijk aan veel warmte en gezelligheid. Maar waar moet u rekening mee houden tijdens het stoken? Haardhout.com geeft tips!
Een kachel, een aantal blokken hout en een aansteker om het vuurtje aan te maken, genoeg elementen voor een gezellig vuurtje, toch? Niet bepaald! Want er meer voor nodig om een vuurtje goed te laten branden, zonder dat u uitgerookt wordt door de stinkende en vervuilende rook. Met kleren wassen als gevolg..
Hout stoken kan heel gezellig zijn. Maar niet goed gedroogd of vervuild hout (met verfresten, hars en dergelijke) is heel vervuilend. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Bij dit soort hout komt er namelijk heel veel fijnstof vrij. Wij raden u daarom ten zeerste aan om uitsluitend met droog én onbehandeld hout te stoken.
Over het algemeen wordt er veel met loofbomenhout gestookt, zoals essenhout, beukenhout en eikenhout. Deze bomen groeien langzaam, waardoor er een houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat. En hoe harder het hout, hoe langzamer deze opbrandt. Zachtere houtsoorten, zoals elzenhout en berkenhout, zijn daarentegen gemakkelijker in gebruik. Niet alle soorten hout zijn geschikt om mee te stoken. Zoals al vernoemd is stoken met behandeld hout ten zeerste af te raden. Hout met bijvoorbeeld verfresten zorgt voor een onvolledige verbranding met ongezonde rookontwikkeling.
Gaat u zelf kloven? Houd er dan rekening mee dat de blokken nog minimaal twee tot drie jaar moeten drogen, alvorens ze droog genoeg zijn om mee te stoken. Niet voor niets zijn er diverse aanbieders die kant-en-klaar haardhout verkopen. Dit is over het algemeen bijna altijd ovengedroogd én al gekloofd haardhout. Het voordeel hiervan? De blokken zijn schoon, droog en direct klaar om mee te stoken. Doordat de blokken zijn gedroogd tot een vochtpercentage onder de 20%, vindt er een volledige en schone verbranding plaats. Bovendien hoeft u zelf niet meer te kloven!
Het gemakkelijkste is om het vuurtje te starten met wat kleine houtjes, zoals aanmaakhout. Zorg ervoor dat deze ook droog genoeg zijn om te stoken, anders geniet u alsnog van veel rookontwikkeling. Maak gebruik van wat aanmaakblokjes en steek het van bovenaf aan. Dit wordt ook de Zwitserse methode genoemd en wordt tegenwoordig door veel stokers toegepast. Zorg daarnaast voor volledige luchttoevoer, met name wanneer het vuurtje nog moet opstarten. Voldoende zuurstof zorgt ervoor dat het vuurtje snel en gemakkelijk op gang komt.
Bij alle vormen van stoken wordt meestal geadviseerd om niet te stoken met windstil weer. De reden? De rook blijft hierdoor hangen! De meeste buren zijn hier niet zo blij mee.
• Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
• Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Zo voorkomt u schoorsteenbrand en stookt u altijd op een veilige manier. Stookt u altijd met ovengedroogd hout? Dan zult u zien dat u over het algemeen een zeer schoon rookkanaal heeft!
Wilt u verzekerd zijn van een goede houtsoort om mee te stoken? Haardhout.com heeft een ruim assortiment haardhout, voor ieder wat wils! Neem gerust contact met ons op voor uitgebreid advies. Wij helpen u graag op weg. Haardhout.com wenst u in ieder geval veel stookplezier toe!