Kalfire houthaarden voldoen aan de ECO-design richtlijnen. Ontdek deze 4 pijlers voor verantwoord hout stoken.
Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Europese Eco-design richtlijn. Deze richtlijn schrijft voor aan welke eisen o.a. houthaarden moeten voldoen. In tegenstelling tot de traditionele open haard en verouderde houtkachels voldoen de gesloten houthaarden van Kalfire ruimschoots aan de nieuwe Eco-design richtlijnen.
Kalfire investeert namelijk al jaren inhet optimaliseren van de verbrandingstechnieken in haar houthaarden.Zo zorgt de ingebouwde thermostaat voor een zorgeloze, schone opstart en zuivere verbranding en draagt het ingenieuze gepatenteerde kleppensysteem in de Kalfire haarden bij aan een schoon leefklimaat. Dit resulteert in een assortiment houthaarden dat voldoet aan de strengste Europese milieu-eisen. Kalfire houthaarden zijn voorzien van A en A+ ECO-labels en rendementen tot wel 86%.
Alleen als de haard op de juiste wijze en volgens alle geldende richtlijnen wordt geïnstalleerd, ben je verzekerd van een optimaal rendement en een zo schoon mogelijke verbranding. Kies daarom voor een erkende Kalfire dealer bij jou in de buurt.
Onder invloed van zonlicht bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide (CO2), water en voedingsstoffen. Tijdens dat groeiproces onttrekt de boom CO2 aan de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Deze CO2 komt ‘pas’ weer vrij op het moment dat het hout wordt afgebroken of wordt verbrand. Jonge bomen gebruiken op hun beurt weer CO2 om te groeien. Maar er zijn meer aspecten die de mate van duurzaamheid bepalen: gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk lokaal hout en sta eens stil bij het land van herkomst van uw haard. Transport is nog altijd één van de grootste vervuilers.
Goed en verantwoord stoken draagt bij aan een minimale fijnstof uitstoot en een hoog rendement. U heeft bovendien minder hout nodig.
- Gebruik altijd onbehandeld, schoon en droog hout.
- Stook volgens de ‘Zwitserse’ methode.
- Steek het vuur van boven aan. Dit zorgt voor een minimale rookont- wikkeling; het koude rookkanaal wordt ‘voorverwarmd’. De gassen en de rook die vrijkomen uit het onderliggende hout verbranden alvast.
- Laat de liftdeur enkele minuten op een kiertje staan tot het hout goed brandt, sluit vervolgens de deur.
- Vul pas bij als de houtblokken volledig zijn verbrand en er een gloedbed is ontstaan.
- Eén laag blokken is voldoende.
- Laat tijdens het stoken de secundaire luchttoevoer gedeeltelijk of helemaal open.
- Klaar met stoken? Laat de haard met gesloten deur volledig afkoelen.
- Leg grote blokken onderop en leg hier kruislings een laag overheen.
- Verdeel hier enkele aanmaakhoutjes overheen.
- Leg bovenop één of meerdere aanmaakblokjes en steek deze aan.