Knisperend vuur heeft zo zijn charmes, maar naast het vuur bepaalt ook het ontwerp of de haard of kachel een echte eyecatcher in de kamer is. Het zal je nog verbazen wat je bij je zoektocht naar een nieuw model allemaal tegenkomt, er is zo veel...
Open haarden, inbouwhaarden, inzethaarden, voorzethaarden, haardkachels, houtkachels; wie zich gaat orienteren op het gebied van sfeerverwarming, komt tientallen verschillende termen tegen. Het aanbod is dan ook bijzonder groot. Wij helpen je graag op weg bij het uitzoeken van je nieuwe vuurbron. Dat wil zeggen: een model dat tot in detail is afgestemd op jouw eisen en wensen, de grootte van je kamer en natuurlijk je portemonnee.
Vroeger werd een haard of kachel voornamelijk uit praktisch oogpunt gebruikt. De woonkamer verwarmen en een maaltijd koken waren de uitgangspunten voor de aanschaf ervan. Tegenwoordig kennen wij het echter voornamelijk als item voor sfeer en warmte, voor gezelligheid. Lekker met z'n allen rondom de haard kruipen. De plek waar goede gesprekken ontstaan en waar gezinnen samenkomen. En ook belangrijk; het item dat niet mag ontbreken in elke woonkamer die gezien wordt als echte leefruimte.
We kunnen wel stellen dat vrijwel elk huis in Nederland centrale verwarming heeft. Maar met de stijgende aandacht voor energie (duurzaamheid en besparing) en het milieu gaat ook in haardenland veel aandacht uit naar dit aspect. In opkomst zijn haarden die zijn aan te sluiten op de cv. Deze kunnen een aanzienlijke besparing op de stookkosten opleveren. In de keuken zien we de kookhaard, waarmee zowel de ruimte verwarmd wordt als het eten bereid wordt. En als brandstof is het ecologische bio-ethanol in steeds meer modellen toe te passen. Positieve ontwikkelingen dus.
Voor het vinden van het juiste vuur komt heel wat kijken. Praten we puur over sfeer en is het warmterendement onbelangrijk, dan zijn heel andere exemplaren geschikt dan wanneer je de haard graag als (bij)verwarming gebruikt. Lang niet alle exemplaren zijn geschikt om een hele woonkamer behaaglijk te maken. Een open haard bijvoorbeeld, biedt grofweg slechts 10% tot 20% rendement. Kachels geven ten opzichte van haarden doorgaans meer warmte. Vrijwel alle modellen leveren naast stralingswarmte ook convectiewarmte. Veel modellen hebben een extra grote warmteopbrengst en een regelbare verwarming. Ze beschikken dan over een naverbrandingssysteem in het bovenste stookgedeelte van de kachel. Een houtkachel geeft gemiddeld 60% rendement, een tegel- of speksteenkachel zelfs 80 tot 90%. Veel exemplaren hebben een extra grote warmteopbrengst en een regelbare verwarming. Ze beschikken dan over een naverbrandingssysteem in het bovenste stookgedeelte van de kachel. Je kunt sommige kachels zelfs aansluiten op je cv-installatie, de warmte van de kachel wordt dan benut voor het verwarmen van het water van de cv.
De plek van het vuur is bepalend voor de sfeer. Waar wil je de haard of kachel plaatsen? Als eyecatcher in de woonkamer of misschien wel romantisch in de slaapkamer, bij de eettafel in de keuken of heel imposant in de hal? Bekijk goed wat de technische mogelijkheden zijn van je huis. Zo is de plaats van de haard bepalend als je gebonden bent aan een rookkanaal. Geen rookkanaal aanwezig? Dan zijn elektrische haarden of haarden die branden op gelei, pasta of bio-ethanol een sfeervol alternatief. Alles wat je voor de elektrische haard nodig hebt is een stopcontact.
De vormgeving van de haard of kachel is een zeer belangrijk aspect van je keuze. Wil je graag een blikvanger in de woonkamer, kies dan bijvoorbeeld voor een opvallende schouw. Liever de nadruk op het vuur? Dan zijn de liftdeuren met kaderloos glas een goed idee. Hierbij gaat alle aandacht naar de vlammen. Een verticaal vuur, een vuur in panoramamodel, een doorkijkhaard of een schilderijhaard. Het zal je verbazen wat er allemaal mogelijk is. Op zoek naar specifieke afmetingen of een uniek item? Met maatwerk kun je van alles realiseren.
Ga bij jezelf na:
– Wil ik de haard of kachel als (hoofd)verwarming of vooral voor de sfeer?
– Wat zijn de technische mogelijkheden in het huis?
– Is er een geschikt rookkanaal aanwezig?
– In welke ruimte wil ik het item plaatsen?
– En last but not least, wat vind ik belangrijk aan het uiterlijk van de haard of kachel: de vormgeving van het item of toch meer het vlammenspel zelf?
Nu je al een klein stapje verder bent en in grote lijnen antwoord kunt geven of de bovenstaande vragen, kun je kennismaken met de verschillende systemen en modellen. Laat je volledig op de hoogte brengen van de mogelijkheden, zodat je een persoonlijke èn verantwoorde keuze kunt maken. Let goed op een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot afmetingen, plaatsing en binnenklimaat.