Actief houtstook beleid door gemeenten blijft nodig
In een onlangs verschenen rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat hout gestookte kachels voor 1,2% verantwoordelijk zijn voor de totale uitstoot van fijnstof (PM 2,5) in Nederland.
De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ziet het als haar verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dit aandeel door de oorzaak ervan aan te pakken.
De belangrijkste oorzaak van deze uitstoot betreft oude openhaarden, slecht geïnstalleerde houtkachels en slecht stookgedrag door particulieren. Alle vormen van houtstook te beoordelen als schadelijk is daarom niet juist.
De NHK pleit al jaren voor aanvullende beleidsmaatregelen om oude vervuilende houtkachels te vervangen door nieuwe die voldoen aan de strengste eisen op het gebied van fijnstof uitstoot. Dergelijke maatregelen blijven vooralsnog uit en daarom is de NHK in januari zelf gestart met een landelijke inruilactie waarbij men tot € 350,- inruilpremie ontvangt voor de oude (open)haard.
Reeds in het jaar 2000 heeft NHK aangegeven in het Handboek Sfeerverwarming om niet te stoken bij mist en windstil weer ook al betreft het een goed aangelegde houtkachel. Dit handboek is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het toenmalig ministerie van Volksgezondheid. De website www.stookalert.nl geeft hierover duidelijke informatie. Daarnaast heeft het NHK een stookopleiding ontwikkeld om bewust stookgedrag te bevorderen.
Onder de huidige wetgeving moeten gemeenten beter gaan handhaven als houtstook installaties niet juist zijn geïnstalleerd. Deze overlast is dus te verminderen met behulp van een proactief gemeentebeleid.
Daarnaast kan een verplichte houtstook opleiding en kwaliteitstoets een belangrijke bijdrage leveren aan minder overlast door houtstook. De notoire veroorzakers van houtstook overlast moeten vervolgens door de gemeenten worden aangesproken op hun gedrag en desnoods aangepakt.
Houtstook van schoon hout levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van co2 uitstoot en is dus in het kader van het verdrag van Parijs een nuttige manier van duurzaam verwarmen.
In 2022 wordt de EcoDesign regeling voor toestellen met vaste brandstoffen van kracht, die ervoor gaat zorgen dat hout gestookte toestellen aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen. EcoDesign is een EU-regelgeving, erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur. Per 1 januari 2022 moeten alle nieuw verkochte hout gestookte toestellen in Europa aan deze milieucriteria voldoen.
“De Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform deze richtlijnen, dus de eisen van 2022 zijn in 2018 al realiseerbaar!” aldus Gert Kooij, woordvoerder van de NHK.