Foto: pelletkachel-kopen

Pelletkachel: goede investering

Pelletkachels zijn een relatief nieuw wapen in de strijd tegen hoge energiekosten. Ze hebben dan ook vele voordelen.

Guido van Loon

De pelletkachel is speciaal ontwikkeld om te branden op - zoals de naam al zegt - pellets. Dit systeem wordt voornamelijk in Scandinavië, Duitsland, Italië en Oostenrijk veelvuldig toegepast en komt ook in Nederland steeds meer opzetten. Maar wat zijn nu deze pellets? Pellets zijn kleine houtsnippers die uit houtafval uit de houtindustrie vervaardigd worden. Het afval wordt onder hoge druk samengeperst. Het hars in de pellets werkt als lijm en zorgt ervoor dat de pellets hun vorm behouden. Normaal gesproken blijven pellets jarenlang goed. Een kwalitatief goede pellets is te herkennen aan de DIN-norm, een Duitse norm van het Deutsches Institut für Normung. De pellets zijn verder zo goed als reukloos en veroorzaken weinig vuil. Je kunt ze het beste op een droge plaats bewaren.

De werking

Een pelletkachel is een kleine biomassaketel. In de kachel bevindt zich een voorraadvat, waaruit de pellets door middel van een vijzeltje in de brander voeren. Een ventilator zorgt voor de verbranding van de pellets. Een andere ventilator zorgt voor verspreiding van warme lucht in de kamer. Het hart van de kachel is een microchip: deze zorgt voor een optimale verbranding. Alles wordt gereguleerd en gecontroleerd: de snelheid van de vijzel, de verbranding, de ventilator en wanneer je wilt dat de kachel automatisch aangaat en zichzelf uitzet. Het stoken met pellets draagt bij aan de beperking van broeikasgassen en zodoende de opwarming van de aarde. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, komt er bij de verbranding van houtpellets niet meer CO2-vrij dan er oorspronkelijk door de boom uit de atmosfeer was opgenomen. Hierdoor maakt dit 'vloeibaar hout' deel uit van een natuurlijke, korte en CO2-neutrale cyclus. Pelletkachels zijn een goede oplossing voor moderne woningen zonder schoorsteen, maar ook voor bijvoorbeeld vakantiehuizen. Voor de verbranding en het naar buiten stuwen van de rookgassen is verse lucht nodig. Het toestel is ook geschikt voor ruimtes mét schoorsteen en kan rechtstreeks aan de buitenmuur aangesloten worden. Ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte goed verspreid wordt, afvoergassen worden afgevoerd door een rookgasventilator. Ook niet onbelangrijk is de geur van pellets; de bekende houtgeur wordt in het algemeen als prettig ervaren.

Voordelen

Het gebruik van pellets heeft diverse voordelen. Zo is het verwarmen met pellets goed voor het milieu. Dit komt het een natuurlijk product is (afvalhout). Er hoeven ook geen nieuwe bomen voor worden omgehakt. Hierdoor zijn ze ook CO2-neutraal. Ze stoten evenveel CO2 af als wanneer het hout simpelweg zou wegrotten in de natuur. Ook levert het gebruik van pellets een fikse besparing op de energierekening op. Pellets zijn verder onuitputbaar, er zal altijd en hout en daarmee ook afvalhout blijven bestaan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gas. Bovendien kunnen de pellets jarenlang bewaard blijven en heb je voor de opslag minder ruimte nodig dan voor houtblokken. Daarnaast is een pelletkachel erg gebruiksvriendelijk. Je kunt deze aan- en uitzetten door een simpele druk op de knop. Tevens zijn de meeste kachels voorzien van een thermostaat. Men stelt de warmte in en de kachel schakelt zichzelf uit als de gewenste temperatuur bereikt is.

Het rendement

Door de moderne techniek in pelletkachels is het mogelijk hiermee een rendement van minimaal 85% te halen. Dit is programmeerbaar door de tijdschakeling en temperatuur. Wanneer een pelletkachel is voorzien van een warmtewisselaar kan deze eenvoudig op de centrale verwarmingsinstallatie worden aangesloten. Warmtewisselaars zijn, vaak stalen, buizen geconstrueerd rondom de stook- of verbrandingsruimte. Deze buizen worden direct door de vlammen verwarmd. In de warmtewisselaar bevindt zich water. Het water wordt verwarmd en kan direct worden getransporteerd naar de cv-leiding of worden opgeslagen in een boiler.

Zijn de pellets nog goed?

Je kunt zelf testen of je pellets nog goed zijn. Dit doe je door ze in een glas met water te doen. Zakken de pellets naar beneden dan zijn ze goed. Blijft hij drijven dan is hij niet goed geperst en zit er te veel lucht in.

Meer informatie? Lees hier meer over een pelletkachel kopen.

Reacties