Foto: pexels-max-rahubovskiy-6394521

Verantwoord stoken op hout? Zes tips op een rij!

Een open haard, in tijden van toenemende aandacht voor onze leefomgeving niet altijd de meest duurzame keuze.

Vincent 29 November 2023

Ook kent het stoken op hout nogal wat gevaren, van brandveiligheid tot fijnstof die (óók) de buren treft. Daarom maar de open haard de deur uit doen? Dat is ook weer niet nodig. Alles valt of staat met bewust gebruik van de open haard. Hoe jij een verantwoord vuurtje kunt stoken op die koude maar gezellige avonden? Lees snel verder.

1. Het weer

Met een open haard creëer je fijnstof in de lucht. Wanneer je niet dagelijks de open haard gebruikt is dit niet iets ergs. Toch kan het belastend zijn voor jou of je omgeving, want ook buren kunnen er last van hebben. Het is dan ook goed om vooraf te checken op stookwijzer.nu of het verstandig is om vandaag de open haard aan te doen. Stel er is weinig wind of het is erg mistig, dan is het aan te raden dit niet te doen. De rook kan dan niet weg en voor overlast zorgen. Burenruzies door een open haard, dat is het toch niet waard?

2. Soort hout

Niet ieder hout of materiaal kun je zomaar in de open haard stoppen. Ga voor droog hout. Hoe je dat ziet? Denk aan hout met scheuren en barsten. Ook hout met verf, beits of dat is bewerkt is niet geschikt. Nog oude boekhouding over dat je wel kwijt wilt? Helaas, dit is ook zeker niet geschikt om in de openhaard te gooien net als karton.

3. Schoorsteenveger

Ja, ze bestaan nog en ze zijn tegenwoordig misschien wel belangrijker dan ooit. De welbekende schoorsteenvegers. Deze één keer per jaar laten checken hoe jouw schoorsteen ervoor staat is echt een must. Dit is namelijk een groot brandgevaar wanneer je dat niet goed doet. Wanneer je je zorgen moet gaan maken? Als er gekke grote vlammen van andere kleuren dan geel ontstaan.

4. Verantwoord hout

Ook maakt het nogal verschil wat voor soort hout je gebruikt. Ga voor hout met een keurmerk zoals FCS- of PEFC. Zo weet je zeker dat er geen illegale boskap is geweest voor jouw hout.

5. Houtkachel of haard?

Realiseer je bij de aankoop van de haard dat een open haard waarschijnlijk niet zoveel warmte gaat afgeven. Een houtkachel daarentegen geeft veel meer warmte af. Even in verhouding; Een open haard geeft gemiddeld 15 tot 20% warmte af in de ruimte waar het staat, en een houtkachel wel tot 80%. Dit laatste getal hangt een beetje af van het systeem en het soort houtkachel. Daarnaast is een houtkachel natuurlijk minstens zo gezellig, en soms zelfs nog wel mooier! Ook geeft het minder fijnstof in de woning, wat ervoor zorgt dat de zwarte aanslag in de woning beperkt blijft.

6. Pelletkachel

Een andere vorm van houtverbranding die duurzamer is dan de houtkachel en open haard is de pelletkachel. Hierin worden fijne houtkorrels verbrand. Een duurzamere manier van verwarmen die ook een hoog rendement heeft qua warmte. Een soort kachel die we steeds meer terug zien komen. Realiseer je hierbij wel dat je de nodige opslagruimte voor de korrels nodig hebt én je ze regelmatig moet bijvullen. Toch is het een mooie tussenoplossing voor stoken op hout en andere duurzame varianten.

Conclusie

Kortom, met de nodige duurzame tips kun je af en toe nog steeds de houtkachel aanslingeren. Het valt of staat met de frequentie en wijze van gebruik. Let er op wat voor weer het is, wat je erin stopt en welk type haard je hebt. En ook hierbij geldt dus; geniet, maar wel met mate.

Reacties
Anderen bekeken ook