Als je veel werk hebt gestoken in je interieur, zit je niet op een krabbende kat te wachten. Zo stop je het gekrab aan je meubels en inrichting.
Wanneer je veel werk hebt gestoken in je interieur, is een kat die alles kapot krabt wel het laatste waar je op zit te wachten. Gelukkig is het krabgedrag van je kat goed te sturen. Met de volgende tips zorg je dat je kat zijn nagels alleen nog maar aan speciaal daarvoor bedoelde objecten zal scherpen, en niet meer aan je nieuwe bank, kleed of net aangebrachte behang.
Het eerste waarbij je stil moet staan als je het krabgedrag van je viervoeter aan wilt pakken, is dat krabben voor hem of haar volstrekt natuurlijk gedrag is. Door te krabben verwijdert je kat de buitenste laag van de nagels, zodat deze scherp en gezond blijven. Krabben is daarnaast een manier om een territorium af te bakenen. Het laat zowel visuele als geursporen na, die andere katten kunnen onderscheiden en herkennen. Ook stress kan een oorzaak zijn van het krabgedrag van katten. Voor jouw gestreste of onzekere poes is het namelijk een prima uitlaatklep. Daarom heeft straffen (hoe voor de hand liggend dit ook lijkt) weinig zin. Door hem boos toe te spreken zal je kat meer stress ervaren, waardoor hij alleen maar meer behoefte zal voelen om zich af te reageren.
Je kat móet dus wel krabben, maar eigenlijk maakt het hem niet zo veel uit waaraan. Hij ruïneert je mooie bank of grootmoeders stoel dus niet met opzet, maar gebruikt hem vooral omdat er niets anders voorhanden is. Een alternatief bieden doet daarom vaak wonderen. Het bekendste krabobject voor je kat is de krabpaal. Krabpalen nemen weinig ruimte in en zijn erg betaalbaar. Andere opties zijn krabplanken voor aan de muur, krabbedden om op te liggen, en krabtonnen waarin katten ook een fijn plekje hebben om zich terug te trekken. Elk dier heeft zijn eigen voorkeur, dus is het aan te raden meerdere voorwerpen te proberen en te kijken wat werkt. Voor alle krabmogelijkheden geldt dat je kat zich tijdens het krabben helemaal moet kunnen uitstrekken en dat het object niet mag omvallen tijdens gebruik. Het krabbare materiaal moet daarnaast niet te glad en niet te hard zijn. Schaf uw krabmaterialen daarom altijd aan bij een gespecialiseerde speciaalzaak.
Wanneer je eenmaal krabpalen of andere krabobjecten in huis hebt, moet je je kat aanleren die te gebruiken in plaats van je interieur. Doe dit door het krabmateriaal te plaatsen op plekken waar je kat al vaak krabt en op plekken waar je zelf vaak bent. Ook bij de vaste slaapplek van je kat moet zich een mogelijkheid bevinden om te krabben. Na een dutje strekt je poes zich namelijk graag nog even uit om de nagels te scherpen. Indien je kat de objecten niet vanzelf gaat gebruiken, kun je hem hier spelenderwijs bij helpen. Lok hem er bijvoorbeeld naartoe met zijn favoriete speeltje. Zorg dat hij er op springt of er in kruipt. Ook kun je hem naar de plek lokken en belonen met iets lekkers. Wekt dit niet? Probeer de objecten dan eens in te wrijven met prettige geurtjes, zoals valeriaan of kattenkruid.
Mede mogelijk gemaakt door DeHuisdiersuper.nl