Van een prachtige garnering op een taart tot een smaakversterker in een gerecht, je kunt er alle kanten mee op. Wij delen onze tips voor eetbare bloemen!
WELKE SOORTEN EETBARE BLOEMEN ZIJN ER?
Er zijn verschillende soorten eetbare bloemen, waarvan je er vast al een paar kent. Een heel bekende eetbare bloem is de Oost-Indische kers. Deze kleurrijke bloem heeft een pittige smaak die heel lekker is in bijvoorbeeld een zomerse salade. Een andere geliefde bloem voor in de keuken is het viooltje. Deze eet je rauw en heeft een vrij neutrale smaak. Het is een prachtige bloem om taarten, koekjes of gebakjes mee te decoreren. Ook een bekende eetbare bloem; komkommerkruid. Deze eenjarige plant geeft blauwe bloempjes die je prima door een salade kunt mengen. Ze hebben een frisse komkommersmaak.
LIJSTJE VAN EETBARE BLOEMEN
We noemden er al een paar, maar er zijn nog veel meer soorten eetbare bloemen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:
HANDIG BLOEMENMENGSEL
Je kunt de zaden van eetbare bloemen natuurlijk los bestellen, maar er is nog iets leukers. Er zijn namelijk ook speciale mengsels van eetbare zaden. Op elk zakje zaad staat vermeld welke oppervlakte je er mee kunt inzaaien, dit mengsel is bijvoorbeeld voor 15 m2. Je strooit de zaden uit en geniet na een tijdje van maar liefst zeven soorten eetbare bloemen.
BLOEIENDE GROENTES
Wist je dat je ook van bepaalde groenten en kruiden uit je moestuin de bloemen kunt eten? De bloemen van een courgette zijn bijvoorbeeld heel geliefd. Je kunt deze bloemen rauw eten, maar nog lekkerder is het om ze te vullen en te bakken of frituren. Je vult ze bijvoorbeeld met ricotta of geitenkaas. Erg lekker! Ook van bieslook kun je de bloemen eten. Deze paarse bloemetjes hebben veel smaak. Hak een bloem fijn en meng door een omelet om deze de smaak van uien mee te geven.
Tip: sommige eetbare bloemen zijn uitstekende buren voor planten in de moestuin. Je kunt goudsbloemen bijvoorbeeld opnemen in je combinatieteelt. Plaats deze naast aardappels en tomaten en help hiermee draadwormen te voorkomen.
TOEPASSINGEN VOOR EETBARE BLOEMEN
We hebben al wat verschillende toepassingen genoemd voor eetbare bloemen. Wat je er precies mee kunt, verschilt per soort. Je kunt de bloemen bijvoorbeeld verwerken in:
RECEPT: GEZONDE FRUITPIZZA MET BLOEMEN
Deze gezonde pizza is een lust voor het oog! Als snack of als origineel toetje na bijvoorbeeld een barbecue, er zijn talloze momenten te denken waarop je van deze pizza kunt smullen. Zo maak je hem.
Ingrediënten
Watermeloen
2 Kiwi’s
Handje aardbeien
Handje blauwe bessen
1 appel
Handje frambozen
Muntblaadjes
Griekse yoghurt
Viooltjes
Bereiding
Snijd de watermeloen in schijven van zo’n 2-3 centimeter dik. De schijven met de grootste diameter gebruik je om ‘pizza’s’ van te maken.
Snijd de schijven in pizzapunten.
Snijd de aardbeien door midden, halveer ook de frambozen. Snijd de kiwi en appel in kleine stukjes. Pluk de blaadjes van de munttakjes.
Besprenkel de pizzapunten met de Griekse yoghurt.
Beleg de punten vervolgens met het gesneden fruit.
Garneer met de takjes munt en de viooltjes.