Foto: Keuken

Goed gereedschap is alles!

Lifestyle-journalist Jan Heemskerk houdt van koken, maar misschien nog wel méér van mooie spulletjes! Mat name zijn gloednieuwe Steel-fornuis…

Vroeger, toen we nog jong en onbezonnen waren, maakten we nog wel eens grapjes over de verschillen tussen man en vrouw in de keuken. Zoals: ‘mannen koken, vrouwen maken eten klaar’. Ofwel: mannen maken liefst ingewikkelde gerechten met bewerkelijke ingrediënten en gecompliceerde bereidingswijzen, die al drie dagen van tevoren in de champignonkelder liggen te fermenteren, alvorens precies op 315 graden te worden afgeflambeerd en geserveerd op een bedje van exotische eikenbladsla. Dát is koken.

Vrouwen koken een pond vergeten groente in een pan water, rammen er een staafmixer in, en noemen het soep. En gezond. Dat is dus eten klaar maken.

Tegenwoordig kijk ik wel twee keer uit voor ik zulke vrouwonvriendelijke dingen zeg, want mijn vrouw kookt vijf keer in de week, heel lekker en origineel, en dat kan ik bepaald niet van mezelf zeggen. Dus applaus en hulde voor mijn schatje voor iedere heerlijke maaltijd die ze mij de afgelopen 20 jaar heeft voorgezet. En dan met name haar bijzondere schorsenerensoep van eergisteren! Dus.

Wat nog steeds wel een verschilletje is tussen man en vrouw: vrouwen zien de keuken vaak als een verlengstuk van de woonkamer, een aangeharkte zone met witte greeploze kastenwanden, zielloze inbouwapparatuur en het grondig overgewaardeerde kookeiland als deprimerend middelpunt. Mannen zien de keuken juist als een centrale werkplaats, een levende, liefderijke plek waar hij aan de klassieke keukentafel kan pronken met zijn granieten werkblad, een kopse-kant-hakblok, zijn stalen messenset van Duitse of Japanse makelij, en zijn voor inductie geschikt gemaakte koperen pannenset.

En zijn KitchenAid keukenmachine. Zijn sous-vide set. Zijn powerblender. Zijn espresso-apparaat dat een Rotterdamse olieraffinaderij naar de kroon steekt. En natuurlijk, dit is niet voor niets een commerciële maar welgemeende boodschap: het gloeiend middelpunt van de ruimte: het fornuis. Mijn fornuis.

Want ik mag mezelf de trotse eigenaar noemen van een heuse Enfasi All Black 90 centimeter van Steel. Een hypermodern fornuis met klassieke trekken. Met vijf inductiezones (waarvan twee flexzones) en een maximaal temperatuurbereik tussen 28 (pruttelen) en 315 graden (pizza!). Met kloeke massief stalen knoppen op de voorkant en 13 standen op iedere zone - voor zorgvuldig doseren. Met een oven die automatisch visjes kan bakken, maar die wij liever op de hand aansturen, en een TFT-scherm in kleur, om door het menu te navigeren. En soft close ovendeur. En een spit en een kernthermometer. Uiteraard.

Want essentie van een keuken is erin te koken. Dat vindt Steel en dat vind ik mee. En koken is meer dan iets bereiden wat noodzakelijk is. Koken verbindt en brengt geluk!

-Jan Heemskerk is voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy, Tegenwoordig houdt hij zich staande als zelfstandig lifestyle- en culinair journalist (www.onslievelingsgerecht.nl), columnist voor Nieuwe Revu, en creatief directeur bij schrijfbedrijf tekst.club nl.

U kunt meer informatie in onze website terug vinden www.steel-cucine.com

Meer van STEEL
Reacties