Foto: Onderzoek-HG-helft-mensen-weet-niet-dat-allesreiniger-geen-bacterie__n-doodt

Onderzoek HG: helft van mensen weet niet dat allesreiniger geen bacteriën doodt

Uit een onderzoek van schoonmaakmiddelenfabrikant HG blijkt dat meer dan de helft van de mensen niet weet waarmee ze kunnen desinfecteren.

Ze denken ten onrechte dat keukenreinigers of schoonmaakproducten die ‘hygiënisch’ schoonmaken ook desinfecteren. Er is nochtans een groot verschil tussen schoonmaakmiddelen en desinfectieproducten: de ene verwijdert (deels) de bacteriën, de andere doodt bacteriën en andere ziektekiemen voor 99,9%. “Keukenreinigers en allesreinigers hebben zeker hun plaats, maar ook een desinfectiereiniger is een belangrijk onderdeel van het schoonmaakritueel”, vertelt Inge Verheirstraeten, country manager van HG België.

Hoewel hygiënisch schoonmaken zeker goed en belangrijk is, is dat nog niet hetzelfde als desinfecteren. Er is een groot verschil tussen schoonmaken, hygiënisch schoonmaken en desinfecteren. Als je schoonmaakt met schoonmaakmiddel of allesreiniger verwijder je ongewenste substanties, zoals vuil en vlekken, van oppervlakken en voorwerpen. Je verwijdert ziektekiemen maar deels. Bij hygiënisch schoonmaken is het mogelijk dat ziektekiemen worden gedood, maar is het niet duidelijk hoeveel. Een desinfectiemiddel daarentegen doodt bewezen wel micro-organismen zoals bacteriën.

Er mag enkel over desinfecteren gesproken worden als het product minstens 99,9% van de bacteriën doodt. Een product mag dit alleen claimen als het hiervoor toelating heeft. Die is alleen te verkrijgen als de fabrikant daadwerkelijk kan aantonen dat het product minimaal 99,9% van de micro-organismen doodt. Reguliere schoonmaakmiddelen doden geen micro-organismen zoals bacteriën. Zo voldoen die producten niet aan de voorwaarden en zijn zij dus géén desinfectiemiddel. Opvallend is dat veel mensen dat niet weten. 60% van hen denkt ten onrechte dat bijvoorbeeld een keukenreiniger wél desinfecteert. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van schoonmaakmiddelenfabrikant HG werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Eén op drie desinfecteert afstandsbediening nooit

Desinfecteren is niet altijd en overal noodzakelijk. Het is voornamelijk belangrijk om veelgebruikte, dagelijkse spullen te desinfecteren. Zo worden volgens het onderzoek telefoons, grepen van keukenkastjes en afstandsbedieningen door respectievelijk 30%, 25% en 32% van de respondenten nooit gedesinfecteerd. We desinfecteren dan wel weer dagelijks onze snijplanken (38%) en het aanrecht (37%).

Er zitten bovendien ook veel bacteriën op plaatsen waar je het niet zou verwachten. Zo zitten er op vaatdoekjes, toetsenborden, deurklinken en lichtknopjes zelfs meer bacteriën dan op een wc-bril. Die spullen enkel met reguliere producten schoonmaken is vaak niet genoeg om ze te ontdoen van bacteriën

Inge Verheirstraeten, country manager van HG België: “Het is verstandig om spullen die veel worden aangeraakt of oppervlakken waar veel bacteriën zitten, zoals in het toilet of in de keuken, op regelmatige basis te desinfecteren. Dit alleen met middelen die mogen claimen dat ze 99,9% van de micro-organismen doden. Bij veel mensen ontbreekt weliswaar de kennis over desinfecteren en hoe je dat het beste doet.”

Richtlijnen voor desinfectiemiddelen

Desinfecteren is niet per se noodzakelijk, maar heeft wel zijn plaats in ieder huishouden. Schoonmaken met een regulier schoonmaakmiddel of een allesreiniger verwijdert slechts deels de ziektekiemen. Het gebruik van een desinfectiemiddel doodt op z’n beurt de bacteriën.

“Bovendien moet je ook goed naar de ruimtes in je woning kijken”, vervolgt Inge Verheirstraeten. “Ziektekiemen kunnen soms dagen blijven leven op spullen en oppervlakken in de keuken en het toilet. Dit zijn dus risicovolle plekken in huis om ziektekiemen over te brengen. Er zijn slechts een paar schoonmaakmiddelen op de markt die daadwerkelijk desinfecteren én schoonmaken. Wij adviseren mensen om zich goed te verdiepen in de juiste manier van desinfecteren en dit in bepaalde ruimtes in huis echt vaker te doen.”

Reacties