Een nieuwe keuken koop je niet elk jaar, maar je gebruikt ze wel elke dag. Orgalux deelt graag deze handige tips, zodat jouw nieuwe keuken een succes is!
Hoe groot is je gezin? Kook je regelmatig voor vrienden of familie? Wat zijn je aankoopgewoontes? Belangrijke zaken om even bij stil te staan en te bespreken met je keukenbouwer/ architect/ keukenzaak. Het geeft hen een idee van wat de functie van jouw keuken zal zijn. Op die manier kunnen ze deze volledig afstemmen op jouw gewoontes. Denk bijvoorbeeld maar aan hoeveel opbergruimte er voorzien moet worden.
Je kan misschien niet veel meer veranderen aan de beschikbare oppervlakte van jouw keuken, maar je kan wel nog bepalen hoe je daarmee omgaat! Laat zeker genoeg plaats voor doorgangen. Werk je bijvoorbeeld met een wand en een eiland? Zorg er dan voor dat de afstand tussen de twee zeker 1m tot 1m20 bedraagt. Deze ruimte heb je nodig om lades en kastdeuren te kunnen openen terwijl je er nog voor kunt staan of om vlot te kunnen passeren als er nog iemand anders in de keuken aan het werken is.
Win (opberg)ruimte door met lades te werken en benut de hoogte/ diepte/ breedte van je kasten optimaal. Lades verhogen het overzicht op, en de bereikbaarheid van de inhoud in je kasten.
Ideaal is als het werkvlak zo’n 10-15 cm onder je ellebogen ligt. Is je partner groter of kleiner? Denk dan even kritisch na wie het meeste tijd in de keuken spendeert en stem de werkbladhoogte af op deze persoon. Brengen jullie allebei evenveel tijd door in de keuken? Dan is er zeker een compromis mogelijk!
Als alles staat op de plaats waar je het nodig hebt, leg je minder afstand af en bespaar je tijd. Deel je keuken op in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/bakken) en berg alle benodigdheden op in de juiste zone.
Door de zones van links naar rechts de plaatsen, creëer je een rechtshandige keuken. Ben je linkshandig? Dan is de volgorde omgekeerd. Op die manier volgen de acties zich op aan je sterke hand. Zijn er meerdere gebruikers in de keuken? Dan geldt hier ook de regel even te kijken naar de persoon die het meeste tijd in de keuken doorbrengt. De keuken wordt het best afgestemd op deze persoon.
Meer dan 60% van de gezinnen die een nieuwe keuken heeft geplaatst, is na 6 maanden ontevreden over de opbergruimte in zijn/haar keuken. Uiteraard ligt de ruimte waar je keuken zal komen vast, maar dit wil niet zeggen dat je daarom beperkt bent. Door creatief om te springen met de ruimte die er voorhanden is, kan je tot 30% aan ruimte winnen! De moeite om even te bekijken toch? Met diepere meubels, hoge en gesloten lades en een slimme planning, wordt veel ruimte gecreëerd die anders onbenut zou blijven. Maak je lade in plaats van 50cm diep bv. 65 cm diep, en je hebt al heel wat opbergruimte gewonnen. Of werk met een voorraadkast met lades in plaats van legplanken.
Meubels die gelijkmatig en eenvoudig openen, ook zwaar beladen vederlicht lopen en gedempt sluiten - dat is comfort dat je niet ziet maar wel onmiddellijk voelt! Elektrische of mechanische openingssystemen zorgen voor een uitstekend bedieningscomfort en gaan hand in hand met moderne designtrends zoals greeploze fronten.
Droom je al helemaal weg van je nieuwe keuken met groot eiland? Staar je niet blind op de mooie en grote keukens uit magazines, maar denk in functie van je eigen ruimte. Zo voorkom je planningsfouten en ergernissen achteraf. Misschien past een L-keuken veel beter in je ruimte of is een gezellige U-vormige keuken de perfecte aanvulling voor jouw woning.
Gemiddeld worden keukens zo’n 20 jaar gebruikt. Denk dus bij aankoop van een keuken al even na hoe je leven er binnen 20 jaar zal uitzien. Misschien vind je het nu niet erg om veel heen en weer te moeten lopen of in een kast te duiken om het achterste potje te pakken te krijgen, maar dat verandert misschien wel met de jaren.