De keuken als gereedschap.
Harald Gründl van EOOS ontwierp samen met bulthaup de bulthaup b2 keuken, een proces dat ruim vier jaar in beslag nam. Terug naar de basis, alles wat niet noodzakelijk is in de keuken werd geschrapt. bulthaup b2 staat garant voor de ultieme voorjaarsschoonmaak.
Het oorspronkelijke idee dat aan de bulthaup b2 keuken ten grondslag ligt, was niet om een werkplaatskeuken te ontwerpen, maar om een écht mobiele te ontwikkelen, een waarin alleen het hoogstnoodzakelijke een plek krijgt.
EOOS en bulthaup hebben geprobeerd los te komen van het paradigma van de inbouwkeuken dat sinds het begin van de 20e eeuw de keukenvormgeving dicteert, en iets te bedenken wat helemaal past in onze huidige tijd. Samen met een kok hebben ze een keuken leeggeruimd, alle voorwerpen precies geanalyseerd en vastgesteld dat je eigenlijk verbazingwekkend weinig keukengerei nodig hebt.
bulthaup b2 is niet alleen een alternatief voor de inbouwkeuken. Met het ontwerp zijn vraagtekens geplaatst bij de ideeën rondom de keuken die in de jaren vijftig uit Amerika zijn overgewaaid. Volgens die opvattingen moeten in een keuken koelkast, fornuis en aanrecht op een bepaalde manier gerangschikt zijn om efficiënt te kunnen werken. Tot op heden is dit niet aangetoond. EOOS en bulthaup kwamen tot een heel ander inzicht, dat geen ruimte laat voor vaste opstellingen.
Zoals culturen veranderen, veranderen op de vierkante meter ook onze leefomstandigheden, onze manieren van koken. Na een paar jaar wil je misschien toch een ander soort kookplaat, of verander je jouw manier van koken. Er is daarom geprobeerd om een soort ‘meubelkist’ aan te bieden, van waaruit je de keuken naar eigen smaak kunt samenstellen.
Het begint met helder voor ogen krijgen welke dingen je echt nodig hebt. Vroeger bouwde de ambachtsman zelf zijn eigen gereedschapskast die precies bij hem en zijn werk paste. EOOS en bulthaup wilde dat principe toepassen bij de b2 werkkast. Omdat de bulthaup b2 alleen van het allernoodzakelijkste uitgaat, wordt er van de gebruiker verwacht dat hij zich afvraagt hoe de keuken eruit moet zien en hoe hij hem wil gebruiken. Niets blijft verborgen, alles is zichtbaar.