Foto: keller-keukenverlichting-algemeen

4 tips voor een sfeervolle keukenverlichting

Breng sfeer in je keuken met ons uitgebreide stappenplan. Alles over led- en sfeerverlichting, verlichting boven je aanrecht en onder je keukenkast.

Guido van Loon

Foto boven: Keller Keukens.

De keuken is in de eerste plaats een plek waar gewerkt wordt, vaak met scherp gereedschap en hete voorwerpen. Het hebben van goede en voldoende keukenverlichting is noodzakelijk, om ongelukken te voorkomen. Daglicht werkt het prettigst, maar niet iedere keuken kan daar in voldoende mate over beschikken. Bovendien wordt de keuken ook ‘s avonds gebruikt. Er zal, kortom, verlichting aangebracht moeten worden. Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Een goed lichtsysteem zorgt voor goede werkverlichting en een aangename sfeer. Kijk voor meer informatie op Budgetlight.nl.
Bron: Siematic.

Een lichtplan maken

In de keuken zijn verschillende plekken aan te wijzen waar licht nodig is. Voordat je de keukenverlichting uitkiest, doe je er goed aan te bepalen welke plaatsen dat zijn, en welk soort verlichting deze plekken nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld een tafel in de keuken, dan kan daaraan gegeten maar ook gewerkt worden. In dat geval wil je waarschijnlijk de mogelijkheid hebben de lichtval aan te passen. Dat kan onder meer met spots die je onafhankelijk van elkaar kunt inschakelen. Eventueel kun je ze nog aanvullen met dimmers.

Om een dergelijk verlichtingsplan op te stellen, maak je eerst een goede plattegrond (met de juiste maatvoering) van de ruimte. Eventueel kun je de bouwtekening als basis nemen. Daardoor zul je minder snel voor onaangename verrassingen komen te staan tijdens de uiteindelijke montage. Geef aan waar bepaalde activiteiten plaatsvinden en welke verlichting je daarvoor nodig hebt. Vergeet tot slot niet de aanwezige stopcontacten te inventariseren en in je plan op te nemen. De moderne keuken, die uitgerust is met veel elektrische apparaten, zal er niet gauw te veel hebben. Lees hier meer over het maken van een lichtplan.
Bron: De Keukenspecialist. 

Basisverlichting in de keuken

De basisverlichting verlicht de gehele ruimte en dient om je een direct en duidelijk overzicht te geven van de keuken. Dit licht doe je ook aan, wanneer je niet lang in de keuken hoeft te zijn. Doorgaans bestaat de basisverlichting uit een lamp aan het plafond die rondom licht uitstraalt. Een ander alternatief is een armatuur waarmee je het licht kunt verdelen naar de belangrijkste plaatsen. Halogeenspotjes zijn hiervoor bijzonder geschikt. Deze spotjes hebben nog als voordeel, dat zij gedimd kunnen worden.

Werkverlichting in de keuken

Bij werkoppervlakken zoals aanrecht en fornuis dient de lichtbron zich recht boven de werkplek te bevinden. Zo voorkom je dat je zelf een schaduw op het oppervlak werpt. Met het oog op vocht (stoom) is het verstandig om te kiezen voor een afgeschermde lichtbron met diffuus licht (bijvoorbeeld matglas spots onder de bovenkasten).

Keukenkast verlichting

Bevinden zich boven het aanrechtblad keukenkasten, dan is een aangewezen plek voor de lichtbron in of onder deze kasten. Monteer deze zo dat het licht niet in je ogen maar op het blad schijnt. Als lichtbron kan een tl-buis dienen, maar lichtrailsystemen waaraan je losse spots kunt vastklikken zijn ook praktisch. Kies je voor halogeenverlichting, zorg dan voor lampjes van minimaal 20 watt, zodat je voldoende werklicht hebt. Kijk wel uit bij reflecterende werkoppervlakken, zoals een werkblad van rvs. Lees hier meer over verschillende soorten lampen.

Op werkplekken waarboven geen kasten zijn geplaatst, kunnen wandarmaturen gericht licht geven. Een andere mogelijkheid is richtbare spots in een verlaagd plafond te monteren, wat ruimtelijk gezien een speels accent geeft aan de keuken.
Bron: RestyleXL.

Sfeerverlichting in de keuken

Om in de keuken goed te kunnen werken, heb je aan de basis- en werkverlichting voldoende. Een extra lampje aan de wand of in een nis, kan echter net dat beetje extra geven aan je keuken en de gewenste sfeer scheppen. Doordat de keuken steeds vaker als verlengde van de woonkamer wordt gezien neemt het belang van sfeerverlichting toe. Sfeerverlichting kun je creëren door de binnenkant van vitrinekasten te verlichten of bijvoorbeeld een mooi voorwerp te belichten met een gericht spotje. In sfeerverlichting heb je ruime keuze uit allerlei soorten lampen en deze verlichting kun je helemaal naar je eigen smaak aanpassen.
Bron: Schüller.

Ledverlichting in de keuken

Ledverlichting wordt steeds vaker gebruikt in en om het huis. Het is een energiezuinige vorm van verlichting, duurzaam, breekt niet of nauwelijks en is makkelijk vast te pakken als het brandt. Ledverlichting is puur en helder van kleur en het heeft milieuvriendelijke eigenschappen. Het is ook een veelzijdige lamp: hij kan toegepast worden van zacht en warm licht tot hard en koel. Ledlampen hebben een bijzonder lange levensduur, afhankelijk van het type tot wel meer dan 70.000 branduren.

Met ledstrips kun je op een eenvoudige en snelle manier meer licht brengen in de keuken. Ze zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling en zijn heel compact waardoor ze bijna onzichtbaar geplaatst kunnen worden. De schakelaar kan zowel in als onder de hangkasten geplaatst worden. Ledstrips verbruiken minder energie en geven ook geen warmte af in tegenstelling tot spotverlichting. Ook aan bestaande keukens kunnen ledstrips makkelijk toegevoegd worden. 
Bron: Blum.

Handige tips voor het aanbrengen van keukenverlichting

1. Probeer zoveel mogelijk te werken met armaturen die 360° richtbaar zijn. Zo kun je de keuken makkelijk belichten ongeacht de positie van de lichtbron.

2. Wanneer je elke dag kookt, kan er vrij snel een laag vuil komen op je armaturen. Kies dus steeds voor makkelijk te reinigen verlichting. Ideaal zijn armaturen waarbij de lamp afgesloten is door een glazen plaat.

3. Probeer de schakelaars van de verschillende lichtkringen bij elkaar te plaatsen. Zo voorkom je onnodig geloop bij het verlaten van de keuken en ben je zeker dat alle lichtkringen ook effectief gebruikt zullen worden.

4. Zowel keukenlades als keukenkastjes kunnen tegenwoordig worden verlicht op een manier die niet opvalt, maar wel uiterst prettig is. Deze keukenverlichting werkt dan pas wanneer de keukenmeubelen open staan en verbruikt weinig stroom. Zo kun je altijd goed zien wat je nodig hebt. 

Meer over lampen lezen? 
Welke lamp moet je aanschaffen?
Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Meer weten over verschillende soorten verlichting? Lees dan ook de volgende artikelen:
Zorg voor mooie en functionele verlichting in de kinderkamer
Tips voor woonkamerverlichting
Badkamerverlichting; baden in licht
Tips voor tuinverlichting
Tuinverlichting aanleggen
Ontspannen in de slaapkamer: creëer sfeer met verlichting

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties