Foto: Wonennl-keukens-Bruynzeel9282

Jong geleerd is oud gedaan

Steeds meer kinderen zijn in de ban van koken. Hoe klein of groot ze ook zijn: ieder kind kan wel iets doen in de keuken.

Van het pellen van een ei tot ingrediënten afwegen of eten snijden en zelf bakken. Bewezen is dat kinderen die zelf leren koken later ook vaker een gezonde maaltijd op tafel zetten. Maar hoe maak je koken voor deze kleine chefs in spé leuk, aangenaam én veilig?

Het begint al op jonge leeftijd

Het spreekt bijna voor zich: zien doet volgen. Wanneer je zelf vaak in de keuken te vinden bent, zal de interesse van jouw kind in koken aanzienlijk anders zijn dan wanneer je je er dagelijks even snel vanaf maakt. Van jongs af aan kun je kinderen al stimuleren bezig te zijn met koken. De allerkleinsten kun je laten helpen met het wassen van groenten en fruit of hun eigen brood laten smeren. Gevolgd door het laten raspen van wortels voor de hutspot of het snijden van fruit, bijvoorbeeld banaan met een bot mesje. Pas op latere leeftijd laat je kinderen omgaan met pannen op het vuur of keukengereedschap zoals een staafmixer gebruiken. Omdat de ontwikkeling van elk kind anders is, zijn hier geen concrete leeftijden aan te koppelen. Als ouder kun je het best zelf bepalen of jouw kind de keukenactiviteit veilig kan uitvoeren.

Maak koken leuk

Hoe meer fun, hoe meer succes. Koken leuk maken is dus essentieel om je kinderen enthousiast te maken. Maak van het bereiden van een maaltijd een dagelijks speeluurtje. En dat begint al in de supermarkt bij het uitkiezen van de ingrediënten. Kinderen zijn nieuwsgierig en zullen misschien niet helemaal begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt. Leg dus vooral uit waarom je voor de andijviestamppot kiest voor kruimige aardappels en andijvie in plaats van andere groenten. Laat je kind meehelpen bij het vinden van de spullen in de supermarkt, zodat hij een aantal ingrediënten ook leert kennen en weet wat je er allemaal mee kunt bereiden. Het is natuurlijk leuk om je kind van jongs af aan tijdens het koken allerlei dingen te laten proeven: van een stuk tomaat en komkommer tot citroen, gember en misschien wel een stukje knoflook. Niet alles hoeft lekker te zijn, maar je kunt het wel lekker maken natuurlijk. Tegen koekjesdeeg of het aflikken van de slagroomgarde zegt bijna geen kind nee.

Geef je kind eigen keukentools

Een eigen keukenschort, ovenwanten, bestek, bordjes: er zijn zoveel kindvriendelijke keukenspullen verkrijgbaar. En een échte kok heeft natuurlijk ook gewoon zijn eigen gereedschappen. Gelukkig zijn er afgelopen jaren voldoende fabrikanten bijgekomen die kindveilig keukengerei en -accessoires ontwikkelen. Met bijvoorbeeld een oude speculaasplank van oma of simpele koekjesvorm maak je kinderen doorgaans al enthousiast om spelenderwijs de keuken te ontdekken.

Creëer een eigen plekje in de keuken

Wat is er leuker om je kind ook écht zijn eigen plekje in de keuken te geven? Het kan al heel eenvoudig door een eigen lade of kastje in te richten waarin zijn spulletjes opgeborgen liggen. Zo leer je jouw kind meteen omgaan met zijn bakspullen, kookgerei, bestek en borden. Laat hem zelf maar zijn eigen bordje pakken om de tafel te dekken, gebruik zijn kleine plastic beslagkommetjes om het koekjesdeeg te maken of zijn bakblik om het verse brood in te bakken. Je kind zal trots zijn op zijn plekje en deze inclusief de spulletjes koesteren.

Kindveilige apparatuur in de keuken

Benieuwd naar de mogelijkheden voor kindveilige apparatuur in de keuken? Of hoe je jouw keuken zo kidsproof mogelijk inricht? Kom langs bij één van onze winkels voor advies, tips en tricks. Klik hier om een winkel bij jou in de buurt te vinden.

Meer van Bruynzeel Keukens
Reacties