Foto: landelijke-keuken

Tips voor een landelijke keuken

Een landelijke keuken is hip, knus en gezellig. Het doet denken aan keukens van vroeger, maar dan wel volledig in een nieuw jasje gestoken.

Guido van Loon

Overweeg je er eentje aan te schaffen? We vertellen je alles wat je moet weten over dit type keuken.

Wat is een landelijke keuken precies?

Niet elke landelijke keuken ziet er uiteraard exact hetzelfde uit. Er zijn een aantal aspecten die ervoor zorgen dat een keuken bestempeld wordt tot landelijke keuken:

  • Een landelijke keuken heeft losse lijnen. Dit in tegenstelling tot een moderne keuken, waar strakke lijnen de boventoon voeren.
  • In een landelijke keuken zien we veel natuurlijke kleuren terug. Dat kunnen lichte, maar ook donkere kleuren zijn. Denk aan beige, gebroken wit, bruin, rood of taupe. Of simpel gezegd: kleuren die je ook in de natuur ziet.
  • Er wordt gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout en steen. 
  • Er staan vaak apparaten met een ouderwetse uitstraling. Een antiek fornuis bijvoorbeeld.
  • In een landelijke keuken is meer ruimte voor details dan in een moderne keuken.
  • Je ziet vaak een mix van open en gesloten keukenkastjes in een landelijke keuken. Je kunt je mooiste spullen in de open kastjes stallen en de rest in de gesloten kastjes. Zo is het niet te rommelig, maar heeft het wel een gezellige en persoonlijke uitstraling. 

Het kopen van een landelijke keuken

Als je een landelijke keuken in huis wilt, heb je twee opties. De eerste optie is om een complete keuken te kopen, een kant-en-klaar variant. Als je bijvoorbeeld verliefd wordt op een exemplaar uit de showroom, dan is de keuze makkelijk. Er hangt over het algemeen een lager prijskaartje aan complete keukens en het bespaart de nodige tijd en moeite. In de praktijk vind je je droomkeuken echter vaak niet in de showroom. Dan kun je kiezen voor een keuken op maat. De keuken wordt dan volledig aangepast naar jouw wensen en eisen. Je mag alles zelf bepalen: de stijl, de materialen en de apparatuur. Hoewel je voor een aantal lastige keuzes staat, is het ergens stiekem ook wel leuk om je droomkeuken te mogen inrichten.

Waarom een landelijke keuken?

De landelijke keuken wint de afgelopen jaren enorm aan populariteit.

Voor veel mensen roept zo’n keuken nostalgie op. Het doet enigszins denken aan grootmoeders tijd en roept warmte en gezelligheid op. De vergelijking met een boerderij wordt ook vaak gemaakt. Als je nu besluit een landelijke keuken in huis te halen, ben je natuurlijk  wel gewoon voorzien van alle gemakken (oftewel: moderne functionaliteiten). 

Tips voor het inrichten van een landelijke keuken

Zorg dat de vloer bij je keuken past

Als de vloer niet bij je landelijke keuken past, kan je de plank behoorlijk misslaan. En dat zou natuurlijk zonde zijn van je prachtige landelijke keuken. Kijk hier dus altijd vooraf goed naar. Past het niet, kijk dan naar mogelijkheden om de vloer aan te passen. Landelijke keuken gedijen goed bij een houten vloer of tegels. Ook in de keuken zelf geven tegels een landelijke sfeer.

Besteed aandacht aan de kleuren

De kleuren maken of breken je keuken. Wil je dat het echt aanvoelt als een ouderwetse landelijke keuken, dan zijn de kleuren heel belangrijk. Niet alleen van de keuken zelf, maar ook van de andere spullen die in je keuken staan. Zorg dat bijvoorbeeld ook je accessoires in lijn zijn met je keuken en natuurlijke kleuren hebben.

Zet accessoires neer

Een landelijk keuken is niet compleet zonder de juiste accessoires. De rommelmarkt is een uitstekend plek om bijzondere, antieke keukenaccessoires te scoren. Zo passen bepaalde dienbladen, rieten manden en voorraadpotten goed in een landelijke keuken. Onderschat ook het belang van het servies niet. Als je landelijk servies op de kop hebt getikt, kun je dit meteen mooi uitstallen. Dat is nog functioneel ook.

Kies de juiste verlichting

Het sleutelwoord in een landelijke keuken is gezelligheid. Aangezien felle verlichting dat niet echt oproept, kun je dit beter zoveel mogelijk vermijden. Zoek daarnaast naar lampenkappen met een landelijke stijl. Kenmerkend hiervoor is dat deze niet opvallen, maar eerder voor rust zorgen.

Bij voorkeur een open ruimte met grote ruimte

Je hebt niet altijd de keuze, maar mocht je dat wel hebben: een landelijke keuken is het meest op z’n plaats in een open ruimte met grote ramen. Daglicht is een belangrijk onderdeel van een landelijke keuken.

Reacties
Jim

Wij zijn zo blij met onze landelijke keuken en het Aga fornuis maakt het af. Elke dag weer genieten!

4 jaar geleden
Guido-van-Loon

Dat kunnen we ons goed voorstellen Jim! Klinkt goed :)

4 jaar geleden