Valpreventie voor ouderen

Valpreventie is een verzameling aan maatregelen om vallen te voorkomen. Denk aan huisaanpassingen en aan het verbeteren van uw kracht en balans.

30% van de 65-plussers in Nederland valt minimaal 1 keer per jaar. Dit komt onder andere doordat de spierkracht en het zicht afnemen als we ouder worden. Dat dit afneemt is heel normaal, maar een val wilt u natuurlijk altijd voorkomen. Door nu al maatregelen te nemen, verkleint u duidelijk de kans op valongelukken. Verbeter bijvoorbeeld uw spierkracht en zorg voor een goed zicht. Dit soort maatregelen noemen we ook wel ‘valpreventie’.

U kunt zelf valpreventiemaatregelen nemen of een valpreventieplan opstellen met uw arts of verzorger. Door te blijven bewegen, verbetert u zelf uw spierkracht. Maak een ommetje en haal af en toe een boodschap. Om goed te kunnen zien, laat u regelmatig uw ogen controleren door een opticien en zorgt u voor goede verlichting in huis. De verlichting in uw gang kan bijvoorbeeld automatisch aan gaan met een bewegingssensor. Op die manier ziet u het gelijk als er iets op de trap of in de gang ligt. Dat maakt de kans op struikelen een stuk kleiner.

Heeft u liever dat iemand met u meedenkt over valpreventie? Een thuiszorgmedewerker of uw (huis)arts kan ook samen met u een valpreventieplan opstellen. Eerst bepaalt u samen wat uw valrisico’s zijn. Wat voor u lastig is, is voor een ander misschien geen probleem en andersom. De een is minder sterk en de ander woont in een minder geschikte woning. Zo zijn er nog meer factoren die een val kunnen veroorzaken. In uw valpreventieplan wordt voor elk van uw risico’s een oplossingen beschreven. Zo’n oplossing kan een aanpassing in huis zijn of een workshop waarbij u werkt aan uw spierkracht.

Huisaanpassingen

Met passende huisaanpassingen maakt u uw woning veilig en verkleint u het risico op valongelukken. De meeste valongelukken (34%) gebeuren namelijk in en om het huis. Zelf kunt u wandbeugels ophangen in het toilet en de badkamer of met antislipmateriaal uw vloerkleed goed vastleggen. Voor andere aanpassingen heeft u een specialist nodig. Laat uw drempels bijvoorbeeld verwijderen, zodat de vloer netjes doorloopt zonder hindernissen of laat een traplift installeren. U gaat veilig naar boven en voorkomt valpartijen op de trap. 10% van alle ongevallen die in de privésfeer plaatsvinden, zijn ongelukken met een ladder of trap.

Balans en kracht

Naast een veilige woning, is het belangrijk om uw spieren te blijven trainen. Dan houdt u ze sterk. Spieren trainen betekent niet dat u uren moet sporten. Korte spieroefeningen zijn vaak al genoeg. Probeer tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld op uw tenen te blijven staan. Eventueel met een hand aan de wasbak. Of sta op van uw stoel zonder uw handen te gebruiken. Er zijn verschillende cursussen waarin u meer leert over valpreventie én uw spieren traint. ‘Otago’ is een van deze cursussen. U werkt aan uw balans en spierkracht en krijgt oefeningen die u thuis kunt doen. Informeer bijvoorbeeld bij uw huisarts welke mogelijkheden er bij u in de buurt zijn.