Foto: 02_gebroken-_wit_bamboo_1960x1158-min-440x260

Veiliger wonen voor ouderen: 10 onmisbare tips

De meeste ouderen in Nederland willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen.

Daphne

Dat is niet zo vreemd, want dat is dé plek die ze goed kennen, waar ze misschien al jaren hebben gewoond en waar ze zich prettig voelen. Daarom is er vanuit de Rijksoverheid diverse hulp aan ouderen om langer thuis te kunnen wonen.

 

Daarnaast is er ook een aantal tips en tricks dat je zelf toe kunt passen om veilig(er) in je eigen woning te kunnen blijven. Wat dacht je van trapmatten met anti-slip en van een traplift? In dit artikel lees je er meer over.

1. Koop trapmatten met anti-slip om vallen te voorkomen

Hoewel het voor veel ouderen prettig zou zijn om geen trappen meer op te hoeven lopen, is dat niet onvermijdelijk in Nederland. Daarom is het aan te raden om te investeren in goede trapmatten met anti-slip om met meer grip de trappen op te kunnen lopen. Anti-slip is een must voor mensen die ouder zijn, maar eigenlijk ook voor iedereen met een trap in huis. Een trap zonder dergelijke matten kan namelijk verraderlijk glad zijn.

2. Gebruik een traplift om naar boven te komen

Als aanvulling op trapmatten met anti-slip kun je eens kijken naar een traplift. Zo'n lift is vooral handig voor mensen die slecht ter been zijn of die slecht evenwicht kunnen behouden. Het grote voordeel van een traplift is dat je in de lift kunt zitten en dat het apparaat je zo naar boven brengt. Dat scheelt je veel energie en de mogelijkheid om te vallen.

3. Overweeg een zorgalarm (of zogeheten buddy)

Waar ook veel ouderen gebruik van maken, is een zogeheten zorgalarm. Dat is een systeem waarmee je in direct contact staat met een zorgverlener als je dat zou willen. Op deze manier kunnen mensen langer thuis blijven wonen, maar wel hulp inschakelen wanneer ze zich in een kritische situatie bevinden. Een zorgalarm betreft meestal een alarmknop voor om de hals of om de pols.

4. Stap over op LED-verlichting voor veiliger wonen

Naast trapmatten, een traplift en een zorgalarm is het aan te raden om alle gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen te vervangen met LED-verlichting. LED-lampen zijn namelijk de ideale oplossing voor oudere mensen omdat de lampen niet heet worden wanneer ze ingeschakeld zijn. Wat daarbij mooi meegenomen is, is dat LED-verlichting duurzaam is en langer meegaat.

5. Op iedere verdieping rookmelder plaatsen

Ook moet er aan brandveiligheid worden gedacht in het kader van veiliger wonen. Daarom is het aan te raden om op iedere verdieping en iedere plek met hoog brandrisico een rookmelder te plaatsen. Volgens de nieuwste rookmelderverplichting is de aanwezigheid van dergelijke melders zelfs verplicht. Schaf daarnaast een brandblusser en een branddeken aan en koop eveneens een melder om koolmonoxide op te sporen.

6. Verbeter het zicht in de nacht

Veel ouderen worden 's nachts wakker omdat ze moeten plassen of omdat ze dorst hebben. Om je in het donker goed door het huis te kunnen verplaatsen, is het prettig om een goed nachtzicht te hebben. Je kunt bijvoorbeeld speciale nachtverlichting laten plaatsen of gaan voor lichtslangen op de vloer die de route van de slaapkamer naar de badkamer aangeven. 

7. Schaf een slimme deurbel aan

Veilig wonen heeft ook alles te maken met wie je wel of niet in je huis laat. Het is lastig om in te schatten wie er wel of geen goede bedoelingen heeft wanneer je diegene niet kent die voor de deur staat. Daarbij kan een slimme deurbel met videocamera oplossing bieden. Via een app op je tablet of smartphone zie je vanaf binnen wie er voor de deur staat en kun je met diegene praten. Daar hoef je de deur niet voor open te doen.

8. Label de kraan met warm en koud water

Veel mensen worden wat vergeetachtig wanneer ze ouder worden. Om veilig je handen te kunnen wassen of gebruik te kunnen maken van het water is het daarom prettig om de kraan te labelen zodat je nooit vergeet wat warm en wat koud water is. Daarbij is het aan te raden om de waterthermostaat onder de 50 (of 40) graden te zetten om ongelukken te voorkomen.

9. Maak gebruik van een kookwekker

Over vergeetachtig zijn gesproken: wanneer je nog regelmatig zelf een lekkere maaltijd klaarmaakt op het fornuis is het fijn om een kookwekker te gebruiken. Met een kookwekker vergeet je namelijk nooit om de pannen van het vuur te halen wanneer het eten klaar is. Zonder kookwekker kan dat wel gebeuren wat uiteindelijk kan zorgen voor vlam in de pan en brand in huis.

10. Vervang sloten met politiekeurmerk sloten

Heb je anti-slip trapmatten aangeschaft en houd je met een videocamera goed in de gaten wie er voor de deur staat? Top. Kijk tot slot eens goed naar de sloten op de deuren en ramen om inbrekers geen kans te geven. Ook dat hoort bij veilig(er) wonen. Schaf sloten met politiekeurmerk Veilig Wonen aan voor gegarandeerd goede sloten.

Reacties