Een relatief nieuw begrip in woonland is de zogenoemde kangoeroewoning. Het klinkt alleen al erg gezellig, en eigenlijk is dat het ook.
We kenden al de term boemerang kind, dit is een student die na zijn studie weer thuis komt wonen omdat er geen geschikte woning gevonden wordt. Een kangoeroewoning heeft eenzelfde effect, maar raakt andere generaties. Wat een kangoeroewoning is, of het de situatie van de toekomst is en hoe je deze inricht?
Een kangoeroewoning is een woning waar twee generaties onder één dak wonen. In officiële termen wordt het ook wel een mantelzorgwoning genoemd. Hier zijn verschillende mogelijkheden; woningen naast elkaar, of een verdieping boven op een bestaande woning. Bij een kangoeroewoning wonen meerdere generaties dus onder één dak, waarbij zorgtaken verdeeld kunnen worden. Vaak gaat het om hulpbehoevende ouderen die samen met (klein)kinderen in een woning trekken, maar ieder met hun eigen faciliteiten, inrichting en banken. Het mes snijdt hier ook aan twee kanten; opa en oma kunnen op hun beurt ook weer (vaker) op de kleinkinderen passen.
De maatschappelijke voordelen van een kangoeroewoning zijn groot. Het lijkt een oplossing voor veel uitdagingen van vandaag de dag. Van personeelskrapte in de zorg en de kinderopvang, tot de woningnood. De overheid ziet dit voordeel tegenwoordig ook, en is daarom erg soepel wat betreft het afgeven van een vergunning voor het bouwen van een kangoeroewoning. Dit geldt voor bestaande woningen, maar óók voor nieuwbouwwoningen. Naast het feit dat het bijdraagt aan het verminderen van de impact van maatschappelijke uitdagingen, is de kangoeroewoning ook sociaal gezien een prachtig concept. Eenzaamheid wordt bijvoorbeeld een steeds groter probleem, de kangoeroewoning is ook daar een enorm mooie oplossing voor. Kleinkinderen kunnen zelfstandig naar opa en oma, een praatje is zo gemaakt en mee-eten is nooit meer een probleem.
Bij het inrichten van een kangoeroewoning komen andere aspecten kijken als bij een reguliere woning. De ambitie is vaak om de huizen in eenzelfde stijl samen te stellen, maar natuurlijk wel met de wensen en voorkeuren van de eigen generatie. Er zijn meubelbedrijven die hier enorm geschikt voor zijn. Prominent is hier een voorbeeld van. Zij bieden allerlei meubels; van sta-op stoelen voor mensen die slecht ter been zijn, tot hippe banken op maat. Daarmee is het een merk wat door de hele kangoeroewoning gebruikt kan worden en voor iedere leeftijd en generatie uitkomst biedt.
Om te bepalen of een bankstel geschikt is voor je woning, is het goed om verschillende vragen voor jezelf te beantwoorden. Allereerst waar je bank voor gaat gebruiken, is dit vooral decoratief of plof je hier elke avond op neer? In specifiek een kangoeroewoning is het ook belangrijk om te weten wie er (vooral) gebruik van gaat maken, zijn dat bijvoorbeeld je kinderen of juist je ouders? Ouderen houden vaak van een wat stevigere bank, terwijl de jongere generaties juist voor zacht zouden willen gaan. Daarnaast is de plek van belang, je wilt natuurlijk wel dat de bank in de kamer past -letterlijk en figuurlijk- en geen sta-in-de-weg wordt. Tot slot heb je ongetwijfeld een voorkeur voor een materiaal of stof waar de bank van gemaakt is, wordt dit leer of juist een heel zachte stof?
Heb je bovenstaande beantwoord? Heel goed! Maar ondanks dat je deze vragen hebt beantwoord wil je natuurlijk altijd even proefzitten. De bekende keten Prominent heeft winkels in het hele land, waar je alle banken en stoelen kunt uitproberen. Een bankstel kopen doe je dus via Prominent. Zo slaag je altijd! Maar wist je dat ze ook (geheel vrijblijvend!) een thuisdemo aanbieden? Zij hebben een service ‘Winkel aan huis’ waarbij je thuis een nieuwe stoel of bank kunt uitzoeken. Ze komen op een afgesproken tijdstip langs met een collectie van hun top 20 meubelstukken. Zo kun je in alle rust alle stoelen en banken van hen uitproberen, want soms is het gewoon fijner om vanuit je huis een nieuwe stoel of bank uit te zoeken!
Een variant op de kangoeroewoning is een losse mantelzorgwoning in de tuin. Iets wat net afwijkt van het begrip kangoeroewoning, maar in principe op hetzelfde neerkomt. Ook met zo’n constructie is de overheid soepeler geworden, maar er zijn uiteraard nog steeds regels waar je je aan dient te houden. Informeer hier vooraf naar bij de gemeente, en vraag een architect om hulp. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld de zogenoemde ‘ondergeschikte woonruimte’ maximaal één derde van het totale woonoppervlak mag zijn. En een ander voorbeeld van een regel is dat het ingericht moet zijn voor maximaal twee personen van 60 jaar of ouder. Dit heeft alles te maken met het feit dat er soms nieuwe huisnummers en eigen voordeuren gecreëerd moeten worden. Ook hier zijn echter vaak wel weer oplossingen voor te bedenken, maar goed vooraf je huiswerk doen voorkomt gedoe achteraf.
Uiteraard is niet iedere woning geschikt om om te toveren naar een kangoeroewoning. Een kleine rijtjeswoning biedt wellicht niet voldoende ruimte. Toch zijn er soms creatieve mogelijkheden, zoals een extra verdieping. Ook kan de woning van de senioren verbouwd worden, waarbij het gezin de bestaande (grote) woonruimte inneemt en de ouders zich verplaatsen naar het nieuwe en aangepaste gedeelte. Hier kan dan ook speciaal sanitair en op maat gemaakte meubels geplaatst worden. Er zijn tegenwoordig ook bij gemeentes kangoeroewoningen te huur, dit wordt bewust gedaan om eerder genoemde maatschappelijke problemen op te lossen.
Kortom, een kangoeroewoning is een concept wat zeer toekomstbestendig lijkt. Het lost maatschappelijke uitdagingen op, en het heeft ook een positief sociaal karakter. Wanneer je het goed vormgeeft, zal ook de privacy nog bewaakt worden waardoor de kans klein is dat er snel irritatie ontstaat. Verschillende kosten kunnen gedeeld worden, wat ook een gunstig effect is. Dit kan weer worden gestoken in een fijne inrichting -van bijvoorbeeld Prominent - wat afgestemd is op de bewoners, waardoor het een warm thuis wordt voor iedereen!