Een bureaustoel is, zeker als je overwegend zittend werk doet, noodzakelijk. En nu we steeds meer thuiswerken, wil je daar ook een goede bureaustoel.
Het is natuurlijk geen nieuws; een zittend beroep kan tot fysieke klachten leiden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan pijn in je schouders, onderrug en je nek. Heel vervelend, dat wil je uiteraard graag voorkomen. Met een goede bureaustoel kom je al een heel eind. Maar waar moet je nu op letten? Want als je een investering gaat doen, wil je natuurlijk ook de beste bureaustoel. Wij geven je een aantal tips.
-> Kijk voor meer handige tips op Start24
Bij de zoektocht naar de juiste bureaustoel is het allereerst van belang om op de ergonomie te letten. Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Voor wat betreft bureaustoelen betekent dit concreet dat je er op moet letten dat je je bureaustoel afstemt op jouw eigen specifieke lichamelijke eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- instelbare armleuningen
- een verstelbare zitting
- een kantelstand die je kunt vastzetten
- een in hoogte verstelbare rugleuning
Heb je een goede stoel gevonden? Dan ben je al een heel eind op weg. Maar het belangrijkste komt nog. Want hoewel de stoel zelf natuurlijk erg belangrijk is, is de afstelling ervan nóg belangrijker. Als je bureaustoel namelijk niet goed is afgesteld, heb je nog steeds kans op problemen als nek-, schouder- en rugklachten. Een veelgemaakte fout hierbij is enkel de bureaustoel in hoogte aanpassen en dit vervolgens aanpassen aan de hoogte van het bureau. Zo zorg je wel dat je armen in een hoek van 90 graden liggen, alleen klopt de houding van je benen dan nog niet. Belangrijk om in de gaten te houden is dat je voeten plat op de grond staan, zonder dat hierbij je knieën boven je heupen uitkomen. Om deze houding te bereiken kan het noodzakelijk zijn niet alleen je stoel maar ook je bureau te verstellen. Verder is het verstandig ook aandacht te besteden aan je zitting en arm- en rugleuningen. Bij een juiste zitting heb je nog een ruimte van ongeveer twee vingers over tussen de rand en de knieholte. Zo worden de benen goed ondersteund, zonder dat je bloedcirculatie afgekneld wordt. Als laatste moet je de bolling van je rug in de gaten houden: de bolling van je stoel moet precies in de bolling van je rug vallen. Zo ontlast je je onderrug.
Bij een goede bureaustoel hoort zoals we hierboven gelezen hebben een goed bureau. Maar wat verstaan we onder het beste bureau? Wat tegenwoordig steeds vaker zien zijn zit sta bureaus. Dit zijn, zoals de naam al zegt, bureaus waaraan je zowel kunt zitten als staan. Je kunt het werkblad hierbij (eenvoudig) flink in hoogte verstellen zodat je je werk afwisselend zittend en staand kunt doen. Bij de keuze voor het beste zit sta bureau is het belangrijk vooral te letten op het maximale hoogteverschil en het gemak waarmee je verschillende hoogtes kunt instellen.