Hoe maak je een prachtig gedekte tafel voor het kerstdiner?
Het kerstdiner is voor veel mensen dé manier om een knusse en gezellige avond door te brengen met familie en vrienden. Hoewel het draait om eten en gezelligheid, kan een mooi gedekte tafel het verschil maken. Maar hoe creëer je nu zo'n kunstwerk? Wij helpen je op weg.
Een mooi gedekte tafel begint bij de basis: inventariseer hoeveel gasten er komen en hoe je deze graag aan tafel zou willen plaatsen. Houd hierbij goed in de gaten of er genoeg ruimte over blijft in het midden van de tafel. Er komt een hoop eten en drinken op tafel te staan en met de versiering er ook nog eens bij is het heel onhandig als de spullen op tafel te dicht bij elkaar staan. Plaats er anders nog een tweede tafel van dezelfde hoogte naast. Let ook op de ruimte rondom de tafel: kan iedereen makkelijk van en aan tafel en is er genoeg ruimte om achter de stoelen langs te lopen?
Wil je een tafelkleed op tafel of toch een loper? Zorg ervoor dat het kleed of de loper het juiste formaat heeft. Wanneer je teveel stof overhoudt kunnen je gasten bij het opstaan en het zitten gaan per ongeluk het kleed verschuiven of van tafel trekken! Ook als je kiest voor placemats dien je die nu op tafel te leggen. Weet je zeker dat alles goed ligt? Dan is het tijd voor het servies.
Plaats bij elke stoel het onderbord of het bord voor het hoofdgerecht. Zo kun je goed zien hoeveel plaats dit allemaal in gaat nemen. Bovenop deze borden kun je de kommen en borden plaatsen voor de diverse gerechten zoals je die gaat serveren. Het bordje voor bijgerechtjes, zoals toast of brood, komt links van het bord te staan, boven de vorken.
Het bestek wordt neergelegd van binnen naar buiten. Het bestek voor het hoofdgerecht ligt dus direct naast het bord. Links komen de vorken te liggen, rechts de messen en lepels. Leg de messen neer met de snijkant naar het bord toe. De lepels liggen met de bolle kant naar onderen. Poets het bestek voordat je het neerlegt nog even schoon met een doek. Dit geeft het bestek een mooie glans en je voorkomt 'vieze vingers' op het bestek.
Bij een kerstdiner maak je vaak gebruik van meerdere glazen, zoals wijnglazen en waterglaasjes. Poets de glazen op met een schone doek, zodat er geen vlekken meer aanwezig zijn. Kies de juiste glazen bij de wijn die je serveert. Glazen voor witte wijn zijn altijd iets kleiner dan de glazen voor rode wijn. Plaats de glazen achter het bord, ter hoogte van het eerste mes.
De basis van je gedekte tafel is nu klaar. Wil je de borden vanuit de keuken uitserveren? Dan kun je de rest van de tafel gebruiken voor de decoratie. Wil je wat mandjes, schalen of pannen op tafel kunnen zetten? Maak daar dan ruimte voor door bijvoorbeeld mooie onderzetters neer te zetten.
Wanneer je kiest voor het uitserveren vanuit de keuken, kun je je uitleven op de tafeldecoratie. Er hoeft nu geen ruimte meer over te blijven voor pannen en schalen, hierdoor is er plek voor een mooi kerststuk of bijvoorbeeld sfeervolle kandelaars. Een andere eenvoudige blikvanger is een glazen stolp of een windlicht, gevuld met kerstballen en -slingers.
Kies een thema: hiermee voorkom je dat je naar een samengeraapte boel zit te kijken. Ga voor een eyecatcher in het midden, en pas de overige decoratie hierop aan: zo straalt je tafel rust en klasse uit. Zorg er wel voor dat de decoratie niet te hoog is, of dat je deze strategisch plaatst, zodat je gasten elkaar nog wel kunnen zien wanneer ze aan tafel zitten.
Het thema voor je tafel is een kwestie van je eigen voorkeur. Hieronder zie je een aantal ideeën waaruit je je eigen ideeën kunt opdoen.
De decoratie in het midden van de tafel hoort de eyecatcher te zijn, maar probeer ook eens wat kleine details toe te voegen. Geef je tafel bijvoorbeeld een persoonlijk tintje, door naambordjes te plaatsen. Hiermee voelt je gast zich nog meer welkom! Denk bij een naambordje ook eens aan wat anders dan een bordje of een papiertje. Je kunt het zo gek maken zoals je zelf wilt. Wat denk je van een gezellige mini-kerstboom?
Of kies voor een klein menukaartje. Wanneer het menu geen verrassing hoeft te zijn, dan is dit een leuke manier om een thema meer vorm te geven. Print de tekst in een sierlijk lettertype op een bijzonder papier, of maak er een klein kunstwerkje van! Zo hebben je gasten tussen de gangen door ook nog iets om te bewonderen. Wil je dat het menu een verrassing blijft voor al je gasten? Geef je gerechten een mooie naam die weinig van het gerecht verklapt. Zo maak je van je menukaart een kunstzinnig geheimpje.
Het servet kan ook een mooie manier zijn om je tafel meer uitstraling te geven. Vouw het op een bijzondere manier en plaats je servet op het bord. Of zoek mooie servetringen om naast je bord te leggen. Heb je geen servetringen? Bind dan een mooi lint om je servet met daaraan een klein kerstballetje of steek er een takje hulst tussen. Ook servetten kun je persoonlijk maken, door bijvoorbeeld initialen aan te brengen op stoffen servetten. Servetten kun je ook mooi presenteren in een wijnglas!
Ook op het bord kun je iets leggen of zetten dat het geheel helemaal af maakt. Leg een klein cadeautje, een kerstversiering of lekkernij op het bord. Of decoreer je servies met een mooie strik of bloem. Zorg er wel voor dat de decoratie makkelijk weggehaald en ergens anders neergezet kan worden.
Stoelen kun je ook decoreren: hang aan de achterkant een mooie strik of kleed ze voor de gelegenheid aan met een andere stoelhoes. Met wat lint, stof, wintergroen, dennenappeltjes en versiering in de kleuren van je kerstboomversiering maak je je kerststoel helemaal af. Ook leuk voor een sneeuwwit thema: engelenvleugeltjes aan de rug van je stoel. Het belangrijkste is natuurlijk dat je met de versieringen wel lekker kunt zitten.