Net als ik zijn velen gevallen voor de uiterlijke charme van mangohout. Mangohout is een ontzettend populaire houtsoort wat veelvuldig gebruikt wordt voor meubels.
Hierbij kun je denken aan verschillende soorten kasten zoals een dressoir, buffetkast, boekenkast en meer. Hiernaast wordt het veel gebruikt voor verschillende soorten tafels zoals salontafels, bijzettafels en eettafels.
Maar waarom wordt mangohout vaak gebruikt voor meubels en wat maakt het zo populair? Wij zetten de belangrijkste redenen voor je op een rijtje.
Wil je alles weten over dit houtsoort? Lees dan dit blog over mangohout. Hier vind je alle informatie over mangohout op één plek.
Mangohout is een massief hardhoutsoort en heeft hierdoor een stoere en robuuste uitstraling. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mangohout gecombineerd wordt met andere materialen zoals metaal en beton. Hierdoor past het perfect in een industrieel interieur, één van de populairste woonstijlen van het moment.
Mangohout is zo geliefd door de verschillende kleurspelingen die plaatsvinden op het hout. De kleur varieert van lichtgeel tot aan bruin over de gehele plank en is per plank verschillend. Hiernaast zit er een grote variatie in de nervenstructuur en bevat het zowel grote als kleine knoesten. Door het zagen vormen er een horizontale strepen in de lengte van het hout.
De combinatie van kleuren, nervenstructuur, knoesten en het zaagwerk geven elke plank een uniek uiterlijk. Een meubel van mangohout bevat dan ook een grote variatie van kleur en structuur over het gehele meubelstuk. Dit geeft het de stoere en robuuste uitstraling en maakt dat het zo vaak gebruikt wordt door interieurarchitecten.
Met de huidige ontwikkelen van het klimaat beginnen steeds meer mensen zich te beseffen dat ze duurzamer moeten leven. Daarom gaat de keuze al snel uit naar een duurzaam houtsoort zoals mangohout. Naast het excentrieke uiterlijk heeft het dus ook weinig invloed op het milieu en het klimaat.
De mangoboom waaruit het hout vervaardigd wordt, wordt namelijk geplant voor de productie van mango’s. Na ongeveer 15 jaar stopt de boom met het geven van mango’s en worden de bomen gekapt om te gebruiken voor meubelen. Deze bomen kunnen een hoogte van 40 meter bereiken en een breedte van 4 meter. Hierdoor kan er ontzettend veel hout uit een boom gehaald worden.
Mangohout is duurzaam omdat het een bijproduct is van de productie van mango’s. Na het kappen worden er weer nieuwe jonge mangobomen aangeplant, zodat er weer nieuwe mango’s groeien.
Mangohout is een zeer sterke houtsoort en dit zorgt ervoor dat deze meubelstukken wel tegen een stootje kunnen. Wanneer je het hout ergens tegen aan stoot zullen er niet snel deuken ontstaan. Hiernaast zorgt het ervoor dat er minder snel krassen of beschadigingen op het hout komen. Wel zo handig met kinderen, als je niet altijd even zuinig met meubels kunt omgaan.
Van nature heeft mangohout al een hoge bescherming tegen vocht, waardoor het niet snel gaat rotten. Daarnaast is het eenvoudig te behandelen met beits, meubelolie, bijenwas of lak. Hiermee breng je een extra beschermlaag aan, waardoor er niet snel vochtige kringen van glazen op de tafel vormen.
Mangohout is dus massief en heeft van nature een hoge dichtheid. In de juiste handen kan een massief mangohouten meubel dus ontzettend lang meegaan.
Als je net als ik veel bezig bent met het interieur, dan kan een meubel al snel saai worden. Je kunt dan weer geld uitgeven aan een nieuw meubelstuk, maar dat is zonde van het geld. Het is beter om het oude meubelstuk een nieuw leven in te blazen. Beter voor je portemonnee en beter voor het klimaat.
Wanneer je je oude meubelstuk terug ziet in een nieuw jasje zul je verbaasd zijn van het resultaat. Zo kun je mangohout eenvoudig lichter of donkerder maken door het te beitsen. Hoeveel tinten lichter of donkerder is volledig afhankelijk van wat je wilt bereiken. Door het hout te verven kun je ervoor zorgen dat de nervenstructuur minder naar voren komt. Zo kun je een meubel van mangohout tientallen jaren gebruiken, zonder dat het verveelt.