Gezond slapen: waar moet je op letten?

Onze ruggengraat wordt de hele dag zwaar op de proef gesteld. 's Nachts kan onze wervelkolom volledig recupereren, maar hoe bereik je dit?

Juiste ondersteuning van je wervelkolom

Onze ruggengraat wordt de hele dag door zwaar op de proef gesteld. Tijdens onze slaap krijgt hij de kans om volledig te recupereren. Op voorwaarde dat de wervelkolom de juiste ondersteuning krijgt. In zijlig is een volledig rechte ligging noodzakelijk, in ruglig is de natuurlijke s-vorm belangrijk en moet elke belasting vermeden worden.

In een standaard bed moet je lichaam - én vooral je wervelkolom - zich flink aanpassen aan een slaapoppervlak dat voor iedereen gelijk is. Daardoor loop je het risico minder snel te herstellen en je minder fit te voelen.

Wekprikkels

Dit onaangenaam slaapcomfort resulteert in wekprikkels. Deze boosdoeners verstoren je nachtrust behoorlijk en kunnen tot rug- en nekklachten leiden. Ontdek hier welke wekprikkels je ervaart en hoe je je slaaphouding kan verbeteren.

  • A | Hoofd en nek: Zowel het hoofd als de nek moeten voldoende gedragen worden. Een foute houding zorgt namelijk al snel voor nekpijn, hoofdpijn en stijfheid.
  • B | Schouders: Het schouderprofiel moet kunnen wegzakken om te voorkomen dat het hoofd en de nek te laag komen te liggen waardoor de wervelkolom gekromd wordt.
  • C | Lenden: Door de holle lenden zowel in zijlig als in ruglig op te vullen, wordt de ruggengraat beter ondersteund.
  • D | Heupen: De bolle vorm van de heupen moet ruimte krijgen, anders ontstaat daar een verhoogde druk en worden de lenden onvoldoende ondersteund.
  • E | Benen: Vanaf de heupen naar de voeten toe worden de benen steeds smaller. Daarom moeten de onderbenen hoger komen te liggen. Als ze niet goed ondersteund worden, liggen ze te laag. Daardoor treedt er extra belasting op in het bekken en de onderste ruggenwervels. Een ander gevolg is een verminderde bloedcirculatie, wat er voor zorgt dat de benen minder tot rust komen.

Hoe meer je zulke wekprikkels weet te vermijden, hoe meer energie je uit je slaap zal halen!

Jouw SLAAP-DNA®

Elk lichaamsdeel vraagt dus een correcte ondersteuning om tot een goede nachtrust en een volledige recuperatie te komen. Omdat die lichaamszones er bij iedereen anders uitzien, vraagt elk lichaam dus een ander bed. Dankzij de SLAAP-DNA® analyse van Ergosleep® wordt je lichaam tot in de puntjes opgemeten. Het resultaat daarvan is een unieke code die aansluit bij je lichaamsbouw. Zo kan elke zone van je bed op jouw maat ingesteld worden en krijgt elk lichaamsdeel de juiste steun waardoor je rustiger en intenser slaapt.