Foto: 4-seizoenen-dekbed

Dekbedden: kruip lekker onder de wol

De temperatuur onder het dekbed wordt bepaald door het warmte-isolerende vermogen, dat onder andere ontstaat door het materiaal van de vulling.

Guido van Loon

De markt biedt steeds meer variatie in verschillende dekbedden en hun vullingen. Maar welk soort dekbed is nu voor jou het meest geschikt? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Wil je bijvoorbeeld een warm of juist luchtig dekbed? Het is handig om te weten welke materialen er zijn, daaruit kun je opmaken wat jou het meest aanspreekt. Dons houdt bijvoorbeeld veel warmte vast en zijde nagenoeg niet. Dubbeldikke dekbedden hebben dubbele tijken, wat het vochtregulerend vermogen beïnvloedt. Klimaatregulerende lagen werken als een temperatuurbuffer; ze nemen warmte op, staan die weer af en versnellen de vochtafvoer. Zeer geschikt om transpiratie te dempen.

Vier seizoenen

Elk seizoen heeft zijn eigen dekbed. Een dekbed speciaal voor de zomermaanden, een voor de lente en een voor de herfst. Wanneer de winter zijn intrede doet en het echt koud wordt, druk of rits je beide dekbedden aan elkaar voor extra warmte tijdens koude nachten. De variëteit aan materialen voor de vierseizoen dekbedden is zeer uiteenlopend. Zo is er bijvoorbeeld het fijnste kasjmierhaar, afkomstig uit Azië en buitengewoon licht, dat zeer goed warmte vasthoudt en geschikt is voor voor- en najaar. Een goede combinatie voor een zomerdekbed is kasjmierhaar met zijde, vanwege de koele eigenschappen met het ademende vermogen. Beide dekbedden zorgen er samen weer voor dat je het in de winter niet koud hebt.

Dagelijks luchten

Naar schatting 1 op de 10 mensen heeft last van een vorm van allergie. Met als resultaat benauwdheid, hoestbuien, tranende ogen of huiduitslag. Boosdoener in bed is de huisstofmijt. Dit spinachtige diertje voedt zich met huidschilfers, schimmels en vocht. Allergische klachten ontstaan niet door het beestje zelf, maar door zijn uitwerpselen. Misschien niet zo'n fris verhaal, maar huismijten gedijen in een vochtig klimaat. Dagelijks het (dek)bed luchten is dus absoluut aan te raden. Ben je allergisch en denk je dat enkel een synthetisch dekbed geschikt is om je allergie onder controle te houden? Dit is niet waar, je hebt veel meer keuze. Er zijn namelijk verschillende dekbedden die voor mensen met een allergie geschikt zijn, zoals een goed donzen dekbed, een 100% katoenen dekbed dat zelfs tot 95 graden wasbaar is of het wollen dekbed met een microbatist of katoensatijnen tijk; een tijk waar zelfs de gevreesde huismijt niet doorheen komt. Natuurlijk ook geschikt voor mensen - zonder allergie - die zich graag in een gezond slaapklimaat bevinden.

Vullingen uitgelicht

Dons
Bij dekbedden die gevuld zijn met dons en veren is het belangrijk dat het donspercentage wordt aangegeven. Dit percentage geeft namelijk aan hoeveel procent van het vulgewicht uit zuiver dons bestaat. Een hoger percentage dons zorgt voor meer comfort doordat de warmte-isolatie toeneemt. De rest van de vulling van het donzen dekbed bestaat uit kleine veertjes. Deze zorgen voor stevigheid en het vormherstellend vermogen.

Wol  De wollen dekbedden zijn over het algemeen iets zwaarder, wat voor een andere comfortbeleving zorgt dan de dekbedden met een donsvulling. De wollen dekbedden zijn optimaal warmte-isolerend en hebben een hoog vochtopnemend vermogen. 

Natuur- of kunstvezel
Natuurlijke producten hebben logischerwijs natuurlijke eigenschappen zoals vochtopname, warmte-isolatie, levensduur en comfort. Synthetische dekbedden zijn warm vanwege de hoge luchtinsluiting. Deze dekbedden voegen zich snel naar het lichaam, blijven veerkrachtig, zorgen voor evenwichtige warmte en zijn goed te wassen.

Onderstaand een overzicht van de verschillende natuurlijke materialen met de bijbehorende kenmerken. 

Wol: Vocht- en temperatuurregulatie met een goed volume.
Kasjmier: Vocht- en warmteregulatie, elastisch en veerkrachtig.
Camel: Hoogwaardige temperatuurregulatie. Zorgt voor een aangename, droge slaapomgeving.
Zijde: Vochtregulatie, vooral tijdens de zomermaanden een uitkomst.
Lyocell: Zeer licht, elastisch en goed vocht- en temperatuurregulerend.
Katoen: Stabiele dekbedvulling, perfect vochtregulerend vermogen en wasbaar.
Dons: Licht van gewicht, zacht en wasbaar.
Maïs: Biologisch afbreekbare, zachte en voegzame dekbedvulling.

Reacties