Haal het meeste uit je nachtrust

Een goede nachtrust begint bij een voor jou geschikt hoofdkussen en dekbed. Maar er zijn meer zaken die er voor zorgen dat jij ontspannen slaapt.

Het nut van jouw nachtrust

Naast het feit dat slapen lichamelijk herstel bevordert, is jouw nachtrust ook essentieel bij het verwerken van emoties en prikkels in jouw hersenen. Hierbij spelen slaapkwantiteit (hoeveel uur je slaapt) en slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is) een belangrijke rol.

Bij een kwalitatief en kwantitatief goede slaap krijgen jouw hersenen de optimale mogelijkheid om ook mentaal uit te rusten. Je hersenen krijgen dan de tijd en de kans om zich te reinigen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jij jouw emoties van die dag goed kan verwerken en je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Zo rust jij lichamelijk en mentaal optimaal uit.

Het nut van een rustmoment voor het slapen gaan

Je kunt je hersenen helpen met het mentaal uitrusten tijdens je slaap, door rustmomenten in te lassen voordat je gaat slapen. Zo ga jij niet gestresst of met verhoogde alertheid slapen. Dit kan namelijk als gevolg hebben dat jij moeilijk in slaap valt, moeite hebt met doorslapen of de kwaliteit van jouw slaap vermindert.

Verstorende factoren om tot rust te komen

Er is een aantal factoren, waardoor jij niet gemakkelijk in slaap valt, moeilijk doorslaapt of kwalitatief niet goed slaapt. Bijvoorbeeld activiteiten die verhoogde hersenactiviteit (alertheid) veroorzaken, licht, of cafeïne houdende dranken. 

Activiteit voor het slapen gaan

Timing van je activiteiten is erg belangrijk. Regelmatig sporten helpt om goed te slapen. Maar vlak voor het slapen zorgen dergelijke activiteiten voor een verhoogde alertheid. Hierdoor zijn je hersenen nog te druk om deze activiteit verwerken en te druk om in slaap te vallen. Onder dergelijke activiteiten vallen bijvoorbeeld ook een lastig gesprek voeren of nog even wat voor je werk doen.

Licht (van beeldschermen)

Je lichaam valt in slaap door het stofje melatonine. Je lichaam maakt dit aan wanneer het donkerder wordt en door melatonine word je moe. Licht remt echter de aanmaak van melatonine en dan met name het blauwe licht van smartphones, laptops of andere beeldschermen. Ook zorgt het beeldschermgebruik voor een verhoogde alertheid, waardoor je moeilijk in slaap komt.

Ontdek hoe jij jouw nachtrust kunt verrijken

Wil jij jouw nachtrust graag verbeteren? Daar helpen wij je graag mee! In onze slaapwijzer analyseren wij jouw avondroutines en geven we je gratis advies om wijzer te gaan slapen, . zodat jij ontspannen wakker wordt en echt kunt ontspannen tijdens én voor jouw nachtrust.

VUL DE SLAAPWIJZER IN