De kledingkast is een opvallend onderdeel van je slaapkamer. Wat kies je: een vrijstaande kledingkast, een praktische inbouwkast of een luxe inloopkast?
Foto boven: Slizing.
Een kast dient niet enkel meer om je kleding in op te bergen. Ook andere spullen dienen een plekje krijgen zoals het bedtextiel en misschien ook wel de handdoeken. Daarnaast kan het ook een goede ruimte zijn voor het opbergen van schoenen, sieraden en tassen. En als de kast vol zit, moet alles wel weer snel te vinden zijn, anders wordt het een grote rotzooi. Niet verwonderlijk dus dat de ordelijke inloopkast in sneltreinvaart terrein aan het winnen is. Want het luxe gevoel dat deze kast geeft is met geen pen te beschrijven. Maar ook voor een klein huis of budget zijn er genoeg mogelijkheden voor het overzichtelijk opbergen van jouw spullen.
Eén ding is zeker: een garderobekast kan er van buiten nog zo mooi uitzien, maar wat vooral telt is de ruimte áchter de deuren. Het praktische nut dus. Eigenlijk is het kiezen van een goede garderobekast vooral een kwestie van een aantal zaken op een rijtje zetten.
Kies het formaat (diepte, hoogte en breedte), de soort deuren, het aantal laden en de sterkte van het materiaal. Zorg dat er na plaatsing genoeg loopruimte overblijft, ook met open kastdeuren.
Wil je alleen kleding kwijt of liever een multifunctionele kast waar je ook jouw seizoenskleding, dassen, schoenen, extra bedtextiel of zelfs jouw archief in kwijt kunt? Dit alles is van belang voor de montage van het interieur en de verhouding tussen hang- en leggedeelten. Let ook op het sluitwerk, de handgrepen en of de kast soepel opent.
De keuze in opbergsystemen wordt steeds groter. Grofweg onderscheiden we vier soorten.
Op zichzelf staande kast, meestal met twee, drie of vier deuren. De maatvoering is vaak beperkt tot bijvoorbeeld twee hoogtes en vier breedtes. Soms kan zo’n basiskast nog worden uitgebreid met een opzetkast.
Modulair aanbouwsysteem, uit te bouwen tot een 'eindeloos' lange kastenwand. Zelfs in/om de hoek van de kamer, boven de kamerdeur, rond het raam of boven het bed (de zogenaamde bedbrug of brugkamer). In dit laatste geval staan aan weerszijden van het bed kasten en wordt de ruimte boven het bed overbrugd door hangende kasten. De aanbouwsystemen werken met diverse standaardmaten in een raster van bijvoorbeeld 10 cm.
Kastenwand die helemaal op maat gemaakt wordt, ook bij een schuin of extreem hoog plafond. Van muur tot muur, van vloer tot plafond of ter opvulling van nissen. Deze kast vormt een vast onderdeel van het huis en kan dus niet meer verplaatst worden. Ga dus na of u de inbouwkast kunt laten opnemen in jouw hypotheek.
Modulaire kastprogramma’s bieden ook prefab inloopkasten aan, waarbij de opstelling wordt afgesloten met een schuifdeur. Inmiddels zijn er ook allerlei losse draagsystemen voor inbouw in een bestaande kamer.
De keuze voor een bepaald type deur is een kwestie van persoonlijke voorkeur én van de beschikbare ruimte. Er zijn schuifdeuren, zweefdeuren, panoramadeuren (panelen), vouwdeuren en zwenkdeuren. Schuifdeuren op rails zijn een praktisch alternatief voor een officiële kast. Ze worden ook wel gebruikt als afwerking van overgeschoten hoeken, bijvoorbeeld op zolders. De ruimte erachter kan worden ingedeeld met een op maat gemaakt interieurconcept of een los reksysteem. Ook ideaal voor het wegwerken van grotere objecten zoals wasmachine/droger, fitnessapparatuur of vakantiespullen.
Ook gaat op dit moment veel aandacht uit naar de bereikbaarheid van spullen. Achterwandpanelen fungeren als constructieve ruggengraat en bieden variabele insteekmogelijkheden voor dragers, kledingroedes, kastplanken, opbergboxen, noem maar op. Verrijdbare containerkastjes voor lingerie, make-up, sieraden en schoenen maken het plaatje compleet. Voor een beter bereik zijn er uitklapbare garderobestangen, carrousels voor stropdassen en ceintuurhangers. Nooit meer in het duister naar uw spullen tasten? Een armatuur in de kast werkt beter dan een middenspot of lichtlijst; zo sta je zelf immers ook niet in het licht. Er zijn halogeenspotjes, roedes met ingebouwde tl-buis en nu ook ledlampjes voor tegen de achterwand. Ze springen aan bij het openen van de deur.
Het samenstellen van de kast is een lastige klus. Gelukkig kun je je al een beetje oriënteren voordat je naar de winkel gaat. Op de websites van veel aanbieders is het namelijk mogelijk jouw eigen kast virtueel samen te stellen. Je hebt niet alleen de keuze uit diverse panelen, ook de indeling van bijvoorbeeld legplanken, hanggedeeltes en andere kastaccessoires zijn vast te leggen. Zo weet je precies hoe de kast eruit komt te zien.