Foto: Slaap_kussen2

Het hoofdkussen: kies je kussen op basis van jouw slaaphouding

Heb je ook al vele kussens geprobeerd, maar ben je nog altijd op zoek naar het ideale exemplaar? Wij helpen je een handje en geven informatie over de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.

Guido van Loon

'Wie een prins wil trouwen, moet veel kikkers kussen' aldus een oud gezegde. Heb je ook al vele kussens geprobeerd, maar ben je nog altijd op zoek naar het ideale exemplaar? Volgens het gezegde maak je de juiste keuze door veel ervaring op te doen. Maar het kan ook sneller. Wij helpen je een handje en geven informatie over de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.

 

Het hoofdkussen

Een hoofdkussen, of gewoon kussen, is voor veel mensen essentieel voor een goede nachtrust. Het ondersteunt je hoofd en nek om zo je wervelkolom te ontlasten. Daarnaast draagt een kussen bij aan zowel de warmte-isolatie als de ventilatie. Of je uitgerust wakker wordt, wordt mede bepaald door het hoofdkussen. Tevens worden de stand van de nek en het hoofd vastgesteld, waardoor je de mate van fixeren bepaalt. Het kussen is volgens de Van Dale: een met zacht materiaal opgevulde zak om op te zitten of het hoofd op te laten rusten.

 

Bijgeloof

Volgens een oud volksgeloof zorgt een zwanenveer die in het hoofdkussen van de echtgenoot wordt genaaid ervoor dat deze trouw blijft. Dit is terug te voeren naar het feit dat zwanenkoppels een heel leven bij elkaar blijven. (bron: Wikipedia)

 

Kussens komen in de slaapkamer niet alleen voor om jehoofd op te leggen. Er wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van decoratieve kussens. Om de kamer extra sfeer te geven bijvoorbeeld, of om het hoofdkussen tegen aan te zetten als je wat meer ondersteuning wilt; om rechtop te zitten en een boek te lezen in bed bijvoorbeeld.

 

Onderschat de functie niet

De functie van een hoofdkussen wordt door veel mensen onderschat. We zijn ons er steeds meer van bewust dat we een derde van ons leven slapend doorbrengen. Vandaar dat we aan de aanschaf van een matras en bedbodem steeds meer aandacht schenken. Helaas wordt de keuze van het kussen hierbij niet meegenomen en dat is zonde. Want een goed gekozen kussen is essentieel voor een juiste en gezonde slaaphouding. Een slecht kussen resulteert niet alleen in hoofd- en nekklachten, het kan er tevens voor zorgen dat je niet voldoende uitrust. De steun van het bovenlichaam wordt voor 33% opgevangen door het hoofdkussen. Dit geeft het belang van een goed kussen aan. 

 

De spieren in nek en hals zorgen er overdag voor dat je kunt bewegen. Hou er wel rekening mee dat ze erg kwetsbaar en zeer gevoelig zijn voor verkeerde belasting. Het is dus van belang dat je hoofd kan uitrusten na een lange dag en dat het dit kan doen op een kussen dat het voldoende ondersteunt. Een goede nekondersteuning zorgt voor een goede slaaphouding. Wanneer je de nekholte extra ondersteunt, wordt tevens de stand van de wervelkolom gecorrigeerd waardoor de spieren worden ontlast. Op deze manier kan je lichaam zich optimaal ontspannen en ga je lichamelijke klachten zoals pijn in de schouder(s), rug of nek zelfs tegen. 

 

Zo veel wensen, zo veel smaken

Een kussen mag niet te hoog en niet te laag zijn. Waar hij verder allemaal aan moet voldoen is afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De keuze van het juiste kussen kan op verschillende uitgangspunten zijn gebaseerd. De pasvorm kan een uitgangspunt zijn, maar ook de gebruikte materialen kunnen doorslaggevend zijn om tot de juiste keuze te komen. Ook is het van belang dat je aspecten als kneedbaarheid, de mogelijkheid tot her- of navullen en de duurzaamheid in de gaten houdt. Deze kunnen meespelen met het behalen van het beoogde comfort. Gelukkig is er dankzij het brede aanbod voor iedereen een passende oplossing te vinden. Je dient alleen zelf te bepalen waar het kussen aan moet voldoen en welke aspecten jij belangrijk vindt om in je keuze mee te nemen. Het kost misschien even moeite om over na te denken, maar zal zeker zijn vruchten afwerpen.

 

Kussens zijn eigenlijk in twee hoofdgroepen of categorieën te verdelen. Zo bestaan er de standaard kussens, ook wel 'opschudkussens' genoemd. De voorgevormde of ergonomische exemplaren winnen echter ook steeds meer aan terrein. In de meeste 'opschudkussens' zakt het hoofd weg, wat een warmer gevoel geeft, maar soms een beperkte ventilatie oplevert. Op een voorgevormd kussen ligt het hoofd meer op dan in het kussen. Hierdoor is de ventilatie beter, wat zorgt voor een koeler gevoel. 

 

Elke slaper zijn eigen kussen

Elke slaper verdient zijn eigen kussen. Zo zijn er speciale kussens voor rug- zij- en buikslapers. Heb je geen favoriete slaappositie? Dan ben je een traditionele slaper en zal je voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar een donzen of ander vormbaar kussen. Op deze kussens kun je in principe alle slaaphoudingen aannemen.

 

Ben je een buikslaper? Dan dien je een kussen uit te zoeken dat minder hoog is. Op deze manier verstrek je je nek het minste. Een donzen kussen is af te raden. Je hoofd verdwijnt hierin waardoor ademhalen wat lastiger kan worden. 

Mensen die niet alleen in bed liggen om te slapen, maar er ook een boek lezen of televisie kijken zijn multifunctionele slapers. Het hoofd moet dan wat hoger liggen waardoor de voorkeur naar een wat harder kussen gaat. 

Hou je van wat extra nekondersteuning? Dan kun je kiezen voor een kussen met een extra verdikking in de nek. Deze type kussens worden niet echt aangeraden door experts, maar het gebruik ervan heeft geen nadelige gevolgen. Of je dit kussen lekker vindt liggen is, net als met de andere kussens, een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Een nadeel van een nekrolkussen is dat je, als je 's nachts omdraait, verkeerd op het kussen komt te liggen. De nek wordt zo op de verkeerde manier ondersteund met als gevolg dat je alsnog verschillende klachten kunt krijgen.

 

Binnenwerk

Voor het binnenwerk worden de meest uiteenlopende materialen toegepast. Zowel de natuurlijke materialen veren, dons, scheerwol, latex, zijde en kapok als het synthetische traagschuim en kunstvezels. Traagschuim hoofdkussens werden oorspronkelijk alleen in de gezondheidszorg gebruikt en worden zodoende ook vaak gezondheidskussens genoemd. Traagschuim heeft als grootste voordeel dat er een perfecte drukverdeling ontstaat met een verlaagd middengedeelte en verhoogde zijcompartimenten. Zo wordt de nek volledig ondersteund. Natuurlijke materialen hebben een goede vochtregulatie. Gemengde vullingen zijn een praktisch alternatief om optimaal te profiteren van alle pluspunten van de verschillende materialen. Denk aan bolletjesvullingen van wol of kunststof met veerkrachtige en luchtige pocketveertjes. Of aan kussens van moderne schuimen gevuld met vlokken geheugenschuim, afgedekt met een laagje vochtregulerend dons of wol. Eventueel nog omhuld met een tijk uit antibacteriële en schimmelwerende garens voor optimale slaaphygiëne. Opvallend is ook het 3D-kussentijk met ventilatiekanalen voor optimale luchtcirculatie. Ze zorgen voor een droog slaapklimaat, ook in warme zomernachten. 

 

Goed verzorgen

Om zo lang mogelijk van een kussen te genieten, dient u deze goed te onderhouden. Dit begint met een goede ventilatie van uw slaapomgeving. Sla nooit uw dekbed over uw kussen wanneer u 's morgens opstaat, maar sla uw bed open. Op deze manier doodt u alle bacteriën.  Ook daglicht verwijdert alle vieze beestjes, let er wel op dat u het kussen nooit in het directe zonlicht legt. Ook het regelmatig opkloppen en -schudden zal de levensduur van uw kussen ten goede komen. Het wassen van uw kussen is gebonden aan persoonlijke voorkeuren. Of de kamer voldoende wordt geventileerd en de mate waarin iemand transpireert zijn bepalend voor dit aspect. Raadpleeg het label van het hoofdkussen voor de wasinstructies. 

 

Houdbaarheidsdatum

De gemiddelde leeftijd van een kussen is tussen de drie en vijf jaar. U kunt het kussen dus vervangen wanneer deze over de houdbaarheidsdatum heen is, maar vanuit hygiënisch oogpunt zal het misschien eerder moeten. Wanneer het kussen niet meer schoon is herkent u dit aan de muffe geur die ondanks het luchten niet meer verdwijnt. Wanneer het kussen zijn veerkracht verliest en de vulling slinkt bent u tevens toe aan een nieuw exemplaar. U bent zelf de beste graadmeter wat betreft de vervanging.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties