Met Internet of Things kan tegenwoordig vrijwel alles aan het internet gelinkt worden.
Met Internet of Things kan tegenwoordig vrijwel alles aan het internet gelinkt worden. Het is een fundamenteel onderdeel van Smart oplossingen, waaronder zelfrijdende voertuigen, Smart Home oplossingen en slimme energiesystemen. Hoewel het voor veel mensen in het dagelijks leven een oplossing kan bieden, zijn er ook zeker uitdagingen waar we ons van bewust moeten zijn. Hier zetten we er een aantal op een rij.
Met de ontwikkeling van allerlei IoT producten en services, zijn er genoeg uitdagingen die onze kant op komen. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet, te beginnen met de hardware en software.
Doordat de ontwikkelingen omtrent IoT zo hard gaan, focussen steeds meer producenten zich op het op de markt brengen van nieuwe goederen. Hierdoor ligt er dus ook minder focus op het uitbrengen van updates, zowel op het gebied van hardware als software. En dit blijft bij hackers niet onopgemerkt, waardoor je als consument een verhoogd risico loopt.
Een van de belangrijkste kenmerken van IoT apparaten is dat zij moeiteloos data en gegevens met andere apparaten kunnen delen. Denk daarbij aan je persoonlijke voorkeuren op het gebied van muziek, televisie of internet. Sommige apparaten zijn zelfs zo slim dat ze je gewoontes kunnen leren kennen en hierop in kunnen spelen.
Hiermee loop je echter ook een risico, aangezien je persoonlijke gegevens op die manier ook gedeeld worden met apparaten die wellicht minder goed beveiligd zijn. Waar de data in het begin alleen op je telefoon stond, staat dit het volgende moment ook op je tablet of laptop en eindigt het uiteindelijk in de Cloud. En ook dit kan leiden tot grote problemen op het gebied van veiligheid.
IoT apparaten worden door velen vooral gebruikt om het leven gemakkelijker te maken. Toch kunnen deze apparaten ook gebruikt worden om toekomstige aanvallen te voorspellen of gevaren in het systeem te ontdekken. Hoewel dit natuurlijk een mooie uitkomst biedt voor veel mensen, is het een kostenplaatje dat door weinig particulieren betaald kan worden.
En zelfs voor bedrijven is het een grote kostenpost om deze strategieën te implementeren. En wordt er uiteindelijk voor gekozen om deze strategieën wel te implementeren, dan is er veel rekenkracht nodig om dit proces dagelijks te laten verlopen én de verbeteringen weer te implementeren. Kortom, er zullen maar weinig bedrijven zijn dit het complete kostenplaatje kunnen ophoesten.
Hoewel er voldoende uitdagingen zijn waar we de komende jaren mee te kampen krijgen, zijn er ook al een aantal oplossingen die een uitweg kunnen bieden. Laten we daar eens naar kijken.
Ten eerste is het aan te raden om alleen Smart Home apparaten van gerenommeerde bedrijven te kopen. Het grote voordeel van deze apparaten is dat de grote producenten ze ook regelmatig van software updates voorzien. Hierdoor blijf je nu én in de toekomst veilig en hoef je je minder zorgen te maken dan wanneer je bij kleinere bedrijven koopt.
Deze bedrijven focussen zich vaak veel meer op het op de markt brengen van nieuwe producten, waardoor de veiligheid van verouderde apparatuur nog weleens tekortschiet. Met het aanschaffen van Smart Home oplossingen van grote bedrijven loop je dit risico niet.
Daarnaast is het ook niet noodzakelijk om al je apparaten met elkaar te verbinden. Ook los van elkaar doen de IoT apparaten het namelijk goed. Wanneer je de apparaten onderling met elkaar verbindt, kunnen deze ook gegevens met elkaar uitwisselen. En dat is precies waar je een risico loopt. De hackers zullen zich namelijk altijd focussen op het apparaat met de minst goede beveiliging.
En wordt dit apparaat eenmaal aangevallen en gehackt, dan is de kans groot dat de rest van je gegevens ook een risico lopen. Het advies is dus om de apparaten niet met elkaar te verbinden als dat niet noodzakelijk is.
En tot slot is een VPN instellen op je router nog een belangrijk advies om gevaren van IoT te voorkomen. Ondanks dat je apparaten wel gewoon in verbinding blijven staan met het internet, zorgt een VPN er wel voor dat je data veilig verzonden en ontvangen wordt. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk om deze data te onderscheppen. Daarbij wordt ook je locatie verborgen bij het surfen op het internet.
Door een VPN op je router te installeren worden direct alle apparaten die in verbinding staan met het internet via deze router, beschermd. Het is dus geen probleem om al deze apparaten met het internet te verbinden. Let er wel goed op dat niet elke router geschikt is voor de installatie van een VPN. In dat geval is het ook mogelijk om op losse apparaten als een tablet, smartphone of laptop een VPN te installeren.