Foto: Smarthome

Smarthome voor dummies? Zo start je hiermee!

Een smarthome is voor velen iets wat ze wel graag willen, maar wat ze nog lastig vinden om hiermee te starten.

Theo Vliegop 06 Februari 2025

Dat is ook begrijpelijk, want de ontwikkelingen gaan in zo’n razend tempo dat het een lastig veld kan zijn om het te overzien. Maar realiseer je daarbij dat je allereerst niet overal aan mee hoeft te doen, en daarnaast dat elke ontwikkeling steeds eenvoudiger wordt. In het begin zijn zaken vrij complex maar geleidelijk aan verandert dit en wordt het eenvoudiger. Hoe je vandaag nog start met het creëren van een slim huis oftewel smart home bij jou thuis? Lees snel verder.

De basis

Je kunt nog zoveel slimme technologie in huis halen, wanneer je geen goed en snel internet hebt dan gaat dit niet werken. Glasvezel internet is echt de basis voor een goed functionerend slim huis. Want wanneer het internet niet meewerkt, kun je de rest wel vergeten. Of glasvezel al in jouw buurt beschikbaar is, is de vraag. Je kunt hiervoor eenvoudig de glasvezel check van Odido doen. Glasvezel is namelijk verreweg het beste internet wat er op dit moment is, je zult het verschil direct merken wanneer je het eenmaal gaat gebruiken. Dus wil jij een goed functionerend slim huis, dan is glasvezel internet een heel goed idee. Dit gaat je slimme huis enorm bevorderen.

Begin klein

Je hoeft niet direct alles op elkaar aan te sluiten wanneer je een slim huis wilt. Begin klein en bouw van daaruit verder. Laat het vooral ook een beetje organisch groeien, waarbij je bijvoorbeeld kunt starten met een slimme deurbel. Deze is eenvoudig te installeren door middel van het gebruik van het wifi-netwerk en batterijen, je hebt dus geen snoeren en een stopcontact nodig. Maar het zorgt er wel voor dat je een groot voordeel ervaart! Denk aan communiceren met een bezorger omdat je weet wanneer er een pakketje komt maar ook het weigeren om de deur open te doen, wanneer je vermoedt dat er ongenodigde gasten voor de deur staan. Daarnaast kun je het ook organisch laten groeien. Toe aan een nieuwe wasmachine? Kies voor een slimme variant. Idealiter kies je voor een aantal systemen en houd je het daarbij. Denk aan één merk voor je witgoed en één systeem qua software, bijvoorbeeld Apple of Android. Dit gaat de onderlinge connectiviteit enorm bevorderen, en je hoeft niet elke keer de handleiding grondig door te lezen. Want als je het eenmaal bij één apparaat hebt gedaan, gaat het bij de andere (van het zelfde merk en met hetzelfde systeem) als vanzelf!

Kortom, een smarthome start is vaak een kwestie van gewoon doen. Zoals dat geldt voor veel zaken. Start met kleine dingen en sluit het vervolgens onderling op elkaar aan. Mocht je iets niet helemaal begrijpen, Google dan snel om te kijken hoe je iets doet. Vervolgens kun je het langzaamaan uitbouwen om vervolgens een ware gadgetfreak te worden die alles begrijpt en zijn hele huis heeft omgetoverd tot een super slimme hub. Succes!

Reacties