De Taxus is een van de beste planten om een mooie haag mee te creëren.
Omdat de haagplanten goed winterhard zijn en groenblijvend, geniet u tevens het gehele jaar van een prachtige, groene erfafscheiding. Met zijn donkergroene naalden geeft de Taxus Baccata uw tuin een luxueuze uitstraling. In het najaar komen er rode bessen aan, die geliefd zijn bij vogels. Wilt u daarnaast een haag waar u niet veel tijd in hoeft te steken qua onderhoud en verzorging? Ook dan is de onderhoudsvriendelijke Taxus haag hier uitstekend voor geschikt! Maar waar moet u op letten bij het kopen van de Taxus? Wij geven u tips bij het bestellen, aanplanten en onderhouden van de venijnbomen!
Wanneer u de keuze hebt gemaakt voor deze haag, wilt u wel de juiste hoeveelheid planten voor de Taxus haag kopen. Hoe groter de Taxus planten, des te minder stuks u per strekkende meter nodig heeft. Kiest u voor een klein formaat, dan volstaan vaak 6, 7 a 8 planten per meter. Bij Taxussen van 100 cm - 160 cm, moet u denken aan 3 planten per strekkende meter. Bij de meeste verkooppunten geven zij u hier uiteraard advies in. Een ander aspect om goed op te letten, is vanzelfsprekend de prijs van de Taxus. Dit kan erg uiteen liggen. Over het algemeen zijn planten die direct van de kwekerij komen goedkoper en van uitstekende kwaliteit, waarbij een bekend tuincentrum vaak al een hogere prijs hanteert. Vergelijk dit dus goed online. Daarnaast is het slim om in de gaten te houden of het Taxus Baccata met losse / blote wortel betreft, met kluit of in pot. Potgekweekte planten zijn normaliter het sterkst, maar hebben daarmee ook het hoogste prijskaartje. Taxus met losse wortel is vatbaarder en grotere kans op uitval. Bij planten met kluit is het van belang dat u deze aanplant in de periode van oktober t/m maart, met uitzondering van vorst, en dus niet in de zomer.
Het aanplanten van de Taxus is een eenvoudige klus. Graag een gleuf waarin de kluiten van de planten voldoende ruimte hebben. Belangrijk is dat ze niet te diep komen te staan. Het gaas of de jute zak mag net onder de grond komen te staan. Zorg ervoor dat de grond goed los is gemaakt, ook in de gleuf zelf. Zo wordt deze goed waterdoorlatend. Voor een uitstekende start is het goed om aanplantgrond in de geul te verspreiden, evenals door de uitgegraven grond en dit goed door elkaar te spitten. Advies is om een zak van 40L te hanteren voor ongeveer drie strekkende meter. Verspreid de Taxus haagplanten alvast langs de gleuf, zodat u er zeker van bent dat u de juiste afstand tussen de planten hanteert en niet te kort komt of teveel overhoudt. Zet de Taxus Baccata goed rechtop in de gleuf, in een rechte rij, en gooi vervolgens de uitgegraven grond terug rondom de planten. Daarna drukt u de grond wat aan en is het belangrijk om de grond continu vochtig te houden, in ieder geval in de eerste maanden. Let op: echter niet te nat maken. Bij twijfel graaft u iets de grond in om te zien of het ter hoogte van de kluiten niet te nat is, maar ook niet te droog.
De Taxushaag is een onderhoudsvriendelijke plant. U hoeft deze alleen twee keer per jaar te snoeien, daarna te bemesten en water geven wanneer dit nodig is. De beste snoeiperiode van de Taxus is in maart of april en een tweede snoeibeurt in augustus. Ideaal is als u snoeit op een bewolkte dag, dit om te voorkomen dat nieuwe blaadjes verbranden. Door periodiek te snoeien, vertakken de planten zich sneller en heeft u eerder een volle Taxus haag. Let op dat uw snoeischaar scherp genoeg is, zodat er minder snijwonden bij de Taxus Baccata planten komen. Na beide snoeibeurten kunt u de haag tevens bemesten, doe dit echter alleen met organische mest. Het geven water is van groot belang voor de planten, al helemaal in de eerste maanden omdat ze dan nog niet goed hebben kunnen wortelen en daardoor niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Zorg er dus voor dat ze continu in een wat vochtige grond staan, zonder dat deze te nat wordt. Ook tijdens warme, droge periodes in de zomer is het belangrijk om extra water te geven, ook nadat ze al maanden in de grond staan. Let op dat er geen plas water boven de grond blijft staan, maar dat alles goed wegzakt in de bodem.